Третина росіян не вважають лади і уази російськими

57

Всі випускаються в росії автомобілі оцінюються за рівнем локалізації: виробники надають мінпромторгу дані про комплектуючих, і міністерство присвоює бали моделям. На сьогоднішній день це єдина об’єктивна оцінка того, наскільки автомобіль російський.

Звичайно ж, іноземні бренди ніхто і ніколи не буде вважати російськими, і мова йде виключно про двох найпопулярніших брендах, що випускають легкові автомобілі. Це lada і уаз.

Але чи можна вважати автомобілі цих марок російськими? на момент написання матеріалу 37,4% опитаних» за кермом ” автомобілістів вважають, що не можна — в них занадто багато іноземних комплектуючих.

Дійсно, ще в далекому 2014 році змі писали про те, що, наприклад, уаз патріот на 60% складається з компонентів іноземного виробництва. Про це заявляв директор управління дистрибуцією автомобілів марки уаз антон карпов. Тоді ж лада гранта була іномаркою на 30-35%.

Сьогодні рівень локалізації оцінюється в балах, які нараховуються за непростою системою, в залежності від складності компонентів — за аудіосистему російського виробництва нараховується більше балів, ніж за російське скло.

Цього року мінпромторг підвищив прохідний бал держзакупівель з 2000 до 3200, і виявилося, що закуповувати уази можна тільки за спецдозволеннями. Середній рівень локалізації уазів склав всього 2216 балів: хантер отримав 2359 балів, а патріот — 2209. Для порівняння, рівень локалізації renault становить 2149 балів. Що стосується лад, то вони всі вписалися в 3200 балів (середній рівень склав 3247 балів). Навіть ларгус.

Але автомобіль, і конкретна модель, — це не тільки набір комплектуючих, вузлів і агрегатів. Не можна забувати і про розробку. Цей фактор при визначенні батьківщини автомобіля важливим вважають 62,6% опитаних» за кермом ” автомобілістів.