ДПКВ: що це таке

382

Автомобільним датчиком, без якого робота двигуна неможлива, є ДПКВ, або датчик положення колінчастого валу. Що таке ДПКВ, у чому його важливість, якими бувають подібні датчики і як вони працюють, ви дізнаєтеся з цієї публікації.

Зміст

  • Навіщо потрібен ДПКВ
  • Принцип роботи датчика колінвалу
  • Відео про ДПКВ
  • Ознаки несправності ДПКВ

Навіщо потрібен ДПКВ

Датчик положення коленвала допомагає автомобільній електроніці синхронізувати роботу форсунок, а по суті запускати мотор і підтримувати його працездатність. При безпосередній участі цього датчика здійснюється тактовое, кутове і циклічне управління уприскуванням паливної суміші, а так само системою запалювання. Відразу ж відзначимо, що якщо датчик колінчастого вала вийшов з ладу двигун ви просто не запустите.

Принцип роботи датчика колінвалу

Як виглядає датчик положення колінчастого валу

Тут слід зазначити, що принцип роботи датчика положення колінвала залежить від його типу. А в сучасних автомобілях зустрічається три типи таких датчиків:

  • магнітні датчики;
  • датчики Холу;
  • оптичні датчики;

Магнітний датчик являє собою маленький генератор змінного струму. Тільки в роторі цього генератора, розташовані магніти, причому вони розташовуються так, щоб їх полюса чергувалися. Ось власне і весь секрет. Такий датчик не вимагає додаткового живлення, а тому може працювати навіть при розрядженому акумуляторі.

Датчик Холу використовує однойменний ефект, коли при зміні магнітного поля змінюється електричний потенціал на елементі датчика. В таких системах використовується синхронизационный диск. По одну сторону такого диска розташований магніт, а з іншого боку котушка з подмагниченным серцевиною. Зуби синхронизационного диска, проходячи між магнітом і котушкою, змінюють поле магніту, що діє на котушку. В результаті виникає певний електричний струм, який реєструється електронним блоком управління двигуна. На поточний момент, такі датчики найбільш поширені в сучасних авто.

Оптичний датчик положення коленвала найбільш простий. Тут по обидві сторони синхронизационного диска розташовуються фотоелемент і світлодіод. Проходження зубів диска через світловий потік діода, перериває його, що одразу ж реєструється фотоелементом.

Синхронизационный диск має строго розташовані зуби і просвіт між ними. Причому не важливо, який тип датчика використовується в даному випадку. Такий просвіт для електроніки автомобіля є своєрідним маркером положення диска, а значить і колінчастого валу. Так само важливим елементом тут є відстань між зубами диска і елементами ДПКВ. Якщо ця відстань занадто велика або занадто маленьке, показання датчика будуть не точними, або ж, він взагалі не буде працювати.

Відео про ДПКВ

Читайте також: Що таке ДПДЗ і які функції він виконує.

Ознаки несправності ДПКВ

Крім неможливості запустити двигун, яка може бути викликана і масою інших причин, проблеми з датчиком коленвала проявляються наступним чином:

  • двигун глухне на холостому ходу;
  • нестабільна робота на холостому ходу;
  • часті падіння потужності двигуна;
  • двигун глухне при перемиканні передач;
  • детонація при навантаженні на двигун;
  • двигун не запускається без видимих причин;

Ознаки зазначені вище, хоча і є більш ніж красномовними, тим не менш, можуть свідчити не тільки про проблеми з датчиком положення колінчастого валу. А тому, займатися самостійним ремонтом без певних знань і навичок, а так само спеціального, в першу чергу, діагностичного обладнання, категорично не рекомендується.

Власне поломки датчика колінвала можуть бути різними і залежатимуть від типу цього датчика. В оптичних пристроях, може відмовити світлодіод. У холлівських датчиках, з якоїсь причини, може змінитися відстань між елементами, і так далі. У будь-якому випадку, діагностика і ремонт ДПКВ, це робота для професіоналів.

В принципі, сучасні датчики положення колінчатого вала, пристрої досить надійні, а тому, навіть при виникненні ознак поломки таких датчиків, слід спочатку виключити всі інші причини появи цих симптомів і лише після цього переходити до перевірки ДПКВ.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового