Що таке ABS в автомобілі

516

Практично будь-який сучасний автомобіль в досить великій мірі автоматизований, а то і комп’ютеризований. Різні електронні системи, покликані не тільки підвищити комфорт під час їзди, але і допомогти водієві, усунути ті чи інші небезпеки і негативні явища, що виникають у різноманітних дорожніх ситуаціях. Одним з найбільш поширених автоматичних помічників водія є система ABS (від англійського Antilock Brake System). У цій статті ми постараємося доступно розповісти, що таке ABS в автомобілі, як вона працює і чим корисна.

Зміст

  • Навіщо потрібна ABS?
  • Як влаштована система ABS на автомобілі
  • Відео про роботу ABS на автомобілі
  • Види антиблокувальної системи гальм
  • Як гальмувати на автомобілі з ABS

Навіщо потрібна ABS?

АБС або антиблокувальна система гальм допомагає підвищити ефективність гальмування машини, за рахунок усунення прослизань колеса, коли воно повністю блокується гальмівними колодками. Іншими словами, така система заважає повного блокування колеса і тим самим оптимізує весь процес гальмування.

Крім скорочення гальмівного шляху система АБС має й інші переваги. Наприклад, вона продовжує термін використання автомобільних шин, які сильно зношуються при блокуванні коліс. Також АБС дозволяє водієві зберегти контроль над автомобілем і здійснювати маневрування навіть під час екстреного гальмування, що безумовно значно підвищує шанси уникнути ДТП.

Загалом, можна сміливо стверджувати, що в змаганні по гальмуванню, між професіоналом на автомобілі без ABS і звичайним любителем на машині оснащена такою системою, переможе саме любитель.

Ну а для того, щоб зрозуміти, що робить такий АБС настільки ефективною, потрібно розібратися з її пристроєм і принципом роботи.

Як влаштована система ABS на автомобілі

Схематичне зображення системи ABS: 1 — керуючий модуль, 2 — датчик швидкості обертання колеса, 3 — насос і клапани.

І так, до складу антиблокувальної системи гальм входять наступні компоненти:

  • датчики швидкості обертання коліс;
  • клапани;
  • насос;
  • модуль електронного урядування;

Ось власне і всі компоненти ABS. Датчики реєструють обертання коліс і передають необхідну інформацію в модуль електронного управління. При гальмуванні, особливо різке, модуль порівнювати швидкість гальмування автомобіля і швидкості гальмування коліс. Якщо колеса гальмують занадто активно, відкриваються клапани АБС і тиск у магістралях гальмівної системи дещо знижується. Далі в дію вступає насос, який при необхідності, тут же відновлює потрібний тиск у системі. Таким чином, як би різко не водій натиснув на педаль гальма, автомобіль з ABS буде гальмувати найбільш оптимальним чином. У деяких випадках, у секунду відбувається до півтора десятка циклів скидання і відновлення тиску в гальмівній системі. А це значить, що стільки ж разів змінюється блокує зусилля гальмівних колодок. Це може відчуватися людиною, як пульсація педалі гальма, яка є відлунням роботи антиблокувальної системи гальм.

В результаті, машина гальмує більш ефективно, швидко, безпечно. Хоча, нічого особливо складного в самій ABS, як і в принципі її роботи, немає. Звичайно ж, потрібно розрахувати оптимальні алгоритми для блоку управління, створити досить точні датчики, але для сучасної промисловості, що випускає автомобільну електроніку, це завдання цілком посильне і навіть не особливо складна. Кожен клапан антиблокувальної системи може мати два положення – відкрите й закрите, а може мати ще й проміжне становище, в якому тиск на колодку лише знижується але не зникає повністю. Така модернізація, дозволяє системі працювати більш ефективно, так як підвищує її варіативність.

Читайте також: Що таке ЕБУ в автомобілі.

Відео про роботу ABS на автомобілі

Читайте також: Що таке ESP в машині і які функції воно виконує.

Види антиблокувальної системи гальм

Існує кілька видів ABS. Вони розрізняються по кількості каналів, як контролю коліс, так і впливу на них. Найбільш ефективною і надійною є чотирьохканальна ABS. Вона володіє датчиком на кожному колесі, так само як і клапаном в гальмівній магістралі веде до кожного колеса. Така система забезпечує ефективне гальмування всіх коліс, але це і найдорожчий вид ABS.

Трьохканальна система здійснює контроль і управління обома передніми колесами, а так само задніми, але вже в парі. Відповідно і ефективність такої АБС буде дещо меншою.

Ну і нарешті, одноканальна система працює лише з задніми колесами і теж в парі. Це найбільш дешевий але і самий малоефективний варіант ABS. Тим не менш, навіть в такій конфігурації антиблокувальна система гальм дозволяє здійснювати гальмування автомобіля, набагато ефективніше, ніж якщо б її не було.

Читайте також: Що таке EBD в автомобілі і навіщо воно потрібно.

Як гальмувати на автомобілі з ABS

Сьогодні, антиблокувальною системою гальм оснащуються практично всі автомобілі, але багато водіїв ще добре пам’ятають час, коли відсутність цієї системи в штатній комплектації авто, було звичайною практикою. Гальмувати на таких машинах, потрібно було за допомогою переривчастого натискання на педаль гальма. Так можна було уникнути блокування коліс.

У той час як на автомобілях, оснащених ABS подібні хитрощі не потрібні. Потрібно просто впевнено тиснути на педаль гальма, а вирішенням проблеми з блокуванням коліс займеться антиблокувальна система. Більш того, переривчасті натискання на педаль при наявності АБС, навпаки знижують ефективність гальмування, а тому шкідливі.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового