Жадібність не знає меж: вартість проїзду по платних дорогах хочуть збільшити майже в три рази

62

За інформацією видання «комерсант», мінтранс хоче підвищити вартість проїзду по платних дорогах, які будує і експлуатує держкомпанія «автодор»

Ми говорили, що по зростанню тарифів платні траси в росії вже обігнали офіційну інфляцію. Так, менш ніж за півроку, вартість проїзду по трасі м-11 «нева» зросла на 62% – за рахунок збільшення вартості кілометра і скасування знижок. Але цього виявилося замало: в уряді планують підвищити поріг вартості кілометра для трас «автодору» з нинішніх 3 руб/км до 5-8 руб/км.

Кошти від зростання тарифів планується направити на будівництво нових платних доріг – зокрема, на трасу м-12, яку зараз тягнуть з москви в казань. Однак, на думку експертів, різке підвищення вартості проїзду змусить багатьох водіїв взагалі відмовитися від «платників», вибравши довший, але безкоштовний альтернативний маршрут. Тим більше, що якість послуг на платних трасах не завжди виправдовує очікування. Та й у разі аварії або ремонту там можна встрять в багатогодинну пробку, при цьому гроші за проїзд ніхто не поверне.

Якщо платні дороги стануть не по кишені більшості росіян, це вдарить і по вітчизняній туристичній галузі, яка активно розвивається з початку пандемії. При гіршому сценарії зі збільшенням тарифів поїздка з москви до пітера обійдеться в 3500 рублів в один кінець, а на поїздку з російської столиці до чорного моря потрібно буде віддати 5000 рублів – і це без урахування вартості бензину. В результаті далекі поїздки на автомобілі стануть не вигідними – буде простіше купити квиток на поїзд або літак.