ISOFIX: що це таке в машині

562

Багато автолюбителів стикаючись з терміном ISOFIX не знають, що це таке і навіщо потрібно. У даній статті ми спробуємо закрити цей пробіл у знаннях. Тут ви дізнаєтеся, що таке ISOFIX в машині, навіщо він необхідний, а також у чому його переваги і недоліки. Якщо ви плануєте покупку машини, то ця інформація дозволить вам зробити правильний вибір, забезпечити безпеку і уникнути порушень ПДР.

Зміст

  • Навіщо потрібна система ISOFIX в машині
  • Як встановити крісло з кріпленням ISOFIX
  • Які бувають автокрісла з кріпленням Ізофікс
  • Відео про ISOFIX в машині
  • Деякі мінуси кріплення ISOFIX

Навіщо потрібна система ISOFIX в машині

Згідно вимог правил дорожнього руху, перевезення дітей в легковому автотранспорті до пускається тільки з застосуванням спеціальних крісел. При цьому, крісла повинні забезпечити безпеку неповнолітнього пасажира при будь-яких аварійних ситуаціях.

Як виглядають кріплення ISOFIX

Випуском таких пристосувань займаються багато виробників, але різноманітність моделей і способів кріплення стало більше негативним фактором. Справа в тому, що застосування різних модифікацій автокрісел призводило до частих помилок при їх установках. В результаті діти страждали навіть при незначних аваріях.

Саме це стало причиною появи єдиного міжнародного стандарту жорсткого кріплення дитячих автокрісел безпосередньо до корпусу машини. Даний стандарт був введений Міжнародним інститутом ISO і отримав назву ISOFIX або ISO FIX.

Крім ISOFIX існують і альтернативні стандарти кріплення автокрісел. Наприклад, у США досить популярний стандарт LATCH, а в Канаді — UAS.

Як встановити крісло з кріпленням ISOFIX

Завдяки простій конструкції кріпильних елементів з’явилася можливість мінімізувати кількість помилок при установці автокрісел для дітей. По своїй суті Ізофікс являє собою два кронштейна, які кріпляться безпосередньо до кузова автомобіля. Стандартне місце їх установки — простір між спинкою і сидінням пасажирських задніх крісел.

Установка крісла з кріпленням ISOFIX

Для установки автокрісла необхідно просто направити його на санчатах кронштейнів і заклацнути входять в комплект фіксатори. Зробити помилку при таких операціях практично неможливо, а надійність фіксації досить висока.

Також існують модифікації дитячих автокрісел з додатковими точками кріплення. Виробники стверджують, що такі моделі забезпечують більш високу ступінь захисту дитини.

  • Модифікації з висувною (телескопічної) наполегливої ногою. Такий наголос дозволяє забезпечити неможливість пересування крісла вперед при фронтальних ударах, правда він створює деякі незручності при експлуатації.
  • Моделі з якірним кріпленням, які мають додаткову точку фіксації за допомогою спеціального ременя з карабіном. Скоба для пристібання ременя може знаходиться за підголівником сидіння або на підлозі багажного відсіку. Така модифікація вважається більш зручною і не менш надійною. Практично всі нові автомобілі комплектуються системою ISOFIX саме в такому виконанні.

Потрібно відзначити, що більшість дитячих автокрісел із системою кріплення ISOFIX також можна закріпити за допомогою звичайних автомобільних ременів. Це буває корисно, якщо крісло потрібно використовувати в автомобілі, який не обладнаний відповідним кріпленням.

Читайте також: ESP в машині: що це таке?

Які бувають автокрісла з кріпленням Ізофікс

Кріплення Ізофікс використовується для кріплення автокрісел розрахованих на вагу дитини до 18 кг Це так звані група 0+ і група 1.

Автокрісла з кріпленням ISOFIX групи 0+ (ліворуч) і 1 (праворуч)

Автокрісла групи 0+ використовується для новонароджених і дітей вагою до 13 кг. Така конструкція являє собою комплект із двох основних елементів — безпосередньо крісла-переноски (люльки) і бази, що має кріплення типу Изофикс. Головна перевага таких модифікацій, це можливість зручно переносити навіть сплячої дитини. Просто поставили крісло на базу, натиснули і безпеку поїздки забезпечена. До мінусів такої системи традиційно відносять підвищену вартість, і база, і сама переноска мають досить високу ціну.

Автокрісла групи 1 використовуються для вагою 9-18 кг За своєю суттю, це традиційне крісло з стандартним кріпленням, вбудованим в його нижню частину. Особливих конструктивних відмінностей не є, а простота дозволяє забезпечити надійну фіксацію і безпека.

Також у продажу з’явилися і комбіновані автокрісла групи 0+/1, які можна використовувати для будь-якої дитини вагою до 18 кг Такі модифікації можуть встановлюватися як по ходу руху, так і проти нього. У цьому випадку кріплення Ізофікс в основному використовується виключно для групи 0+. Окремі моделі мають систему повороту чаші автокрісла (до 180 градусів), що дозволяють спростити розміщення дитини або його висадку.

Читайте також: EBD: що це таке в машині?

Відео про ISOFIX в машині

Читайте також: Коробка передач CVT — що це таке?

Деякі мінуси кріплення ISOFIX

Основний недолік, як уже зазначалося, це обмеження по вазі. Якщо маса дитини більше 18 кг, забезпечити надійне кріплення крісла при аварійних ударних навантаженнях технічно неможливо із-за певної межі міцності конструктивних елементів.

Певні труднощі викликає і відмінності в конструкції самих пасажирських сидінь автомобіля. Різна форма спинки, підголівників, відмінності за розмірами та інші фактори ускладнюють використання стандартних кріплень Изофикс.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового