Що таке ГБЦ в автомобілі

481

Абревіатура ГБЦ розшифровується як Головка Блоку Циліндрів, це один з найважливіших вузлів будь-якого двигуна внутрішнього згоряння. Знати, що таке ГБЦ в автомобілі, принцип її роботи і особливості конструкції, повинен кожен власник машини. Це допоможе вчасно помітити можливу несправність, а також забезпечити стабільну роботу силового агрегату в різних режимах.

Зміст

  • Опис ГБЦ і існуючі модифікації
  • Відео про ГБЦ
  • Як влаштована головка блоку циліндрів
  • Як правильно встановити ГБЦ

Опис ГБЦ і існуючі модифікації

ГБЦ, це верхня частина блоку циліндрів двигуна внутрішнього згоряння. Вона кріпиться на ньому за допомогою болтів або спеціальних шпильок. Основне призначення головки — контроль надходження палива в робочі циліндри, забезпечення його згорання, контроль і розподіл потоків газів. Саме від точності регулювання окремих вузлів ГБЦ залежить потужність і стійкість роботи двигуна в цілому.

Як виглядає головка блоку циліндрів

Для різних силових агрегатів випускають головки блоку циліндрів з чавуну або сплавів на основі алюмінію. Саме алюмінієві ГБЦ встановлюються на більшості сучасних автомобілів, що дозволяє трохи знизити загальна вага силового агрегату.

Для двигунів з рядним розташуванням циліндрів застосовується єдина ГБЦ, а для V-образних силових установок застосовують окремі головки на кожен ряд. Інших конструктивних відмінностей не існує.

Відео про ГБЦ

Читайте також: Що таке ЕБУ в автомобілі, як він працює і навіщо потрібен.

Як влаштована головка блоку циліндрів

Корпус ГБЦ (картер) отримують методом лиття і подальшої металообробки (фрезерування, свердління). У тілі вироби розміщені канали для циркуляції охолоджуючої рідини, мастилопроводи для змащування основних вузлів, окремі камери згоряння для кожного з циліндрів. Крім того, в картері є отвори для установки свічок запалювання або форсунок (для дизельних двигунів). По своїй конструкції головка вважається складним агрегатом, що включає в себе кілька різних механізмів.

  • Газорозподільний механізм, що забезпечує відведення відпрацьованих газів. Клапана системи газорозподілу відкриваються в чіткій послідовності залежно від етапів роботи кожного окремого циліндра.
  • Привід газорозподільного механізму, що забезпечує відкривання клапанів у потрібний момент.
  • Майданчики для кріплення впускного і випускного колекторів, що забезпечують подачу палива і відведення відпрацьованих газів.
  • До незнімних елементів ГБЦ відносять направляючі втулки і сідла клапанів. Дані елементи забезпечують герметизацію механізму газорозподілу. Монтаж цих деталей здійснюється методом гарячої обпресування, виконати його самостійно, тим більше без спеціального оснащення, практично неможливо, особливо в умовах приватного гаража.

Кожен з наведених вузлів відповідає за працездатність двигуна в цілому, а вихід будь-якої з них з ладу стане причиною серйозної поломки. На відео ролику внизу можна спостерігати роботу всіх елементів ГБЦ в русі.

Читайте також: Що таке ДМРВ і які функції воно виконує в автомобілі.

Як правильно встановити ГБЦ

ГБЦ (Cylinder Head), прокладка (Head Gasket) і блок двигуна (Engine Block).

Враховуючи те, що ГБЦ має безліч каналів для руху мастила, охолоджуючої рідини, відпрацьованих газів, найважливішою умовою правильного монтажу є надійна герметизація в місці з’єднання з блоком циліндрів. Здійснюється це шляхом встановлення спеціальної прокладки, виготовленої з армованого азбесту. Такий матеріал здатний витримати високу температуру та значну тиск робочих рідин і відпрацьованих газів. Враховуйте те, що прокладка ГБЦ одноразова, повторне застосування не зможе гарантувати надійну герметизацію місця з’єднання з блоком циліндрів.

Щільне прилягання головки і стиснення азбестової прокладки досягається затяжкою кріпильних болтів або гайок на шпильках. Враховуйте той факт, що будь-який перекіс при виконанні цих операцій призведе до недостатньої герметизації з’єднання. Саме тому затягування повинна здійснюватися з певним зусиллям, яке повинно контролюватися за допомогою динамометричного ключа. При цьому кожна шпилька повинна підтягуватися строго визначеному порядку, порушення якого так само стане причиною появи проблем з недостатньою герметизацією.

При постійній експлуатації необхідно приділяти увагу саме на щільність прилягання ГБЦ до поверхні блоку циліндрів. Поява потьоків масла, охолоджуючої рідини свідчить про ненадійну герметизації з’єднання. У цьому випадку необхідно обтягнути голівку по новій.

При технічному обслуговуванні обов’язково перевіряйте стан найбільш навантажених елементів ГБЦ. Неодмінно оцінюйте стан клапанів, розподільного валу, не випускайте з виду і цілісність ущільнюючих сальников.

Всі роботи, що відносяться до ремонту головки блоку циліндрів або заміні окремих її механізмів, можна виконувати самостійно виключно при наявності відповідного досвіду. Пам’ятайте, будь-яка недбалість та недотримання технології монтажу стане причиною більш серйозних поломок двигуна. А вартість такого ремонту буде істотно більшою. Тому довіряйте ремонт ГБЦ тільки професійному автослесарю, який має досвід і відповідне обладнання.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового