Що таке круїз контроль в автомобілі

291

Сучасний автомобіль оснащується великою кількістю допоміжних систем, які полегшують процес управління автомобілем. Причому кількість цих систем постійно збільшується, але є й ті, які з’явилися досить давно, серед них і круїз-контроль. Але не дивлячись на це, далеко не всі знають, що це за система і для чого вона потрібна. Все тому, що особливої популярності круїз-контроль в європейських країнах не знайшов, і далеко не всі виробники його встановлюють. І все ж розберемося, що таке круїз-контроль в автомобілі, для чого він потрібен і як ним користуватися.

Зміст

  • Для чого потрібен круїз контроль в автомобілі
  • Пасивний круїз контроль
  • Адаптивний круїз контроль
  • Відео про круїз контроль
  • Як користуватися круїз контролем

Для чого потрібен круїз контроль в автомобілі

Зображення круїз контролю на приладовій панелі

Круїз-контроль – допоміжна система автомобіля, основне завдання якої – підтримка заданої швидкості руху. Вона є корисною при тривалих поїздках по заміських трасах, в місті ж від неї ніякої користі немає.

Якщо авто виїхало на довгий ділянку траси, водій просто встановлює певний швидкісний режим, і система його підтримує незалежно від дорожніх умов (підйом, спуск). При цьому водієві немає необхідності тиснути на педаль акселератора, що дозволяє йому більш комфортно розташуватися і розслабити ноги. В результаті, водій меншою мірою втомлюється від тривалих переїздів.

Дана система далеко не новинка, їй вже майже півстоліття. Винайдена вона була в США, і там вона більш затребувана. Встановлюватися круїз-контроль може на автомобілі з будь-якими типами двигунів і трансмісій (АКПП, механіка).

Пасивний круїз контроль

Існує два типи круїз-контролю: пасивний та адаптивний. Пасивний круїз-контроль – проста по конструкції система, яка здатна підтримувати тільки заданий швидкісний режим. Складається вона зазвичай з блоку управління, декількох датчиків і приводу дросельної заслінки.

Працює пасивна система досить просто – водій, при досягненні швидкості, яку вважає оптимальною, включає в роботу круїз-контроль. Електронний блок допомогою датчиків фіксує швидкісний режим і положення дросельної заслінки. При зміні умов руху (підйом, спуск), датчики, що сигналізують про це, і блок управління подає сигнал на привід дросельної заслінки, який і здійснює необхідні дії з дроселем (відкриває, закриває), щоб підтримувати заданий швидкісний режим.

Читайте також: Що таке клімат контроль в автомобілі і чим він відрізняється від кондиціонера.

Адаптивний круїз контроль

Датчики адаптивного круїз контролю

Адаптивний круїз контроль – нове покоління круїз-контролю. Вона вже не тільки підтримує заданий режим руху, але ще й враховує дорожню ситуацію. Для цього в систему включають додаткові датчики, радари, камери.

Завдяки такій системі існує можливість «прив’язати» своє авто, що їде попереду. Такий круїз-контроль «стежить» за попереду йде автомобілем, і повністю підлаштовується під її швидкісний режим, утримуючи при цьому безпечну дистанцію між авто.

Ось для цього в конструкцію і включені додаткові датчики, камера і радар. Вони дозволяють прив’язатися до іншого авто і підтримувати його швидкість руху. Якщо «ведучий» автомобіль змінить швидкість, датчики «вловлять» це і передадуть сигнал на ЕБУ круїз-контролю, а той у свою чергу задіює привід, щоб встановити необхідний режим.

Деякі види адаптивної системи можу також брати до уваги і дорожню розмітку, тобто, круїз-контроль буде стежити за тим, щоб автомобіль не залишив обрану смугу руху.

Зазначимо, що круїз-контроль не є системою, яка працює в автоматичному режимі. Щоб його задіяти, водієві необхідно його включити.

Читайте також: Чим відрізняється варіатор від автомата і що краще.

Відео про круїз контроль

Читайте також: Що таке ЕБУ в автомобілі і які функції він виконує.

Як користуватися круїз контролем

Блок кнопок для управління круїз контролем

Для зручності роботи з системою, її блок управління розташований на рульовому управлінні. При цьому, з його допомогою можна не тільки включати і вимикати систему, але ще й змінювати умови її роботи.

Блок управління круїз-контролем зазвичай складається з декількох клавіш:

  • «ON/OFF» — клавіша включення і виключення системи (може бути відсутньою).
  • «SET/ASSEL» — клавіша встановлення швидкісного режиму. При разовому натисканні, система починає підтримувати швидкість, з якою авто рухалося на момент натискання. Повторне натискання збільшує швидкість на певне значення, наприклад, на 1 або 2 км/ч.
  • «COAST» — клавіша зменшення швидкісного режиму. При натисканні швидкісний режим зменшується на певне значення.
  • «RESUME» — повернення до раніше заданого швидкісного режиму.

Додатково, для управління роботою круїз контролю використовується і педаль гальма, а також педаль зчеплення автомобіля з механічною КПП. Будь-яке, навіть незначне натискання на ці педалі відключає круїз-контроль, тобто авто переходить на ручне управління акселератором і заданий швидкісний режим вже не підтримується.

У системах, у яких відсутня клавіша ON/OFF», включення здійснюється натисканням на «SET/ASSEL», а вимикання – натисненням на гальмівну педаль.

При відключенні круїз-контролю, наприклад, при невеликому притормаживании, достатньо натиснути на «RESUME», щоб знову включити, причому він повернеться до режиму, який був заданий до відключення. Але варто відзначити, що круїз-контроль не здатний довго зберігати дані по швидкісному режиму, тому повернення до нього за допомогою «RESUME» може бути тільки при короткочасних відключеннях.

В цілому, круїз-контроль – досить корисна система, але тільки при тривалих поїздках. У місті від неї толку буде мало, особливо враховуючи, що зазвичай вона не працює на швидкостях нижче 40 км/ч.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового