Що таке лямбда зонд

257

Введення жорстких екологічних норм підштовхнуло автовиробників використовувати на автомобілях каталізатори. Це пристрої, які допомагають знизити вміст токсичних речовин у вихлопних газах. Каталітичний нейтралізатор – річ корисна, але ефективно працює тільки при певних умовах. Якщо не контролювати постійно склад паливно-повітряної суміші, то каталізатори довго не прослужать.

І тут приходить на допомогу лямбда зонд або так званий датчик кисню (в англійській літературі його називають Лямбда-зонд або Oxygen sensor). Нижче розглянемо детальніше, що таке лямбда зонд, як він працює і для чого використовується.

Зміст

  • Як працює лямбда зонд
  • Навіщо потрібен лямбда зонд
  • Відео про лямбда-зонд
  • Обманка лямбда зонда
    • Механічна обманка
    • Обманка електронного типу

Як працює лямбда зонд

Схема роботи лямбда зонда

Як сказано вище, лямбда зонд це датчик кисню. Він вимірює кількість кисню у вихлопних газах. Для коректного вимірювання йому потрібно прогрітися до температури 300 – 400°С. Саме в таких умовах електроліт, що входить в конструкцію кисневого датчика, здобуває провідність. При цьому різниця в обсязі атмосферного кисню і кисню, що міститься у вихлопній трубі, призводить до виникнення вихідної напруги на електродах лямбда-зонда.

При запуску й прогрівання холодного двигуна впорскування палива відбувається без використання даних від датчика кисню, замість цього склад паливно-повітряної суміші коригується за сигналами інших датчиків:

  • числа оборотів коленвала;
  • температури охолоджуючої рідини;
  • положення дросельної заслінки.

Щоб підвищити чутливість лямбда-зондів при низьких температурах і після запуску холодного двигуна, застосовують примусовий підігрів. Всередині керамічного тіла датчика знаходиться нагрівальний елемент, який підключається до автомобільної електромережі.

Читайте також: Датчик масової витрати повітря або ДМРВ, що це таке, як працює і для чого потрібно.

Навіщо потрібен лямбда зонд

Як виглядає лямбда зонд вже в автомобілі

Лямбда зонд використовується для підтримки оптимального складу повітря і палива, що поступає в двигун автомобіля. Оптимальним вважається такий склад, коли на 14,6-14,8 частини повітря припадає одна частина палива. Це можна забезпечити тільки за допомогою систем живлення з електронним уприскуванням і при використанні лямбда зонда в ланцюзі зворотного зв’язку.

Завмер надлишку повітря в суміші здійснюється досить оригінальним способом – за допомогою визначення у відпрацьованих газах вмісту залишкового кисню. Саме тому лямбда зонд встановлений перед каталізатором у випускному колекторі. Електричний сигнал датчика зчитується електронним блоком управління (ЕБУ), а той, у свою чергу, оптимізує склад суміші, змінюючи кількість палива, що подається в циліндри двигуна.

На деяких моделях автомобілів на виході з каталізатора розташований ще один лямбда-зонд. Це дозволяє досягти більшої точності приготування суміші і контролювати ефективність роботи каталізатора.

Залежно від конструкції розрізняють два види датчика:

  • широкосмуговий – використовується в якості вхідного датчика;
  • двоточковий – може встановлюватися і на вході, і на виході з каталізатора. Його принцип роботи заснований на вимірюванні кількості кисню в атмосфері та вихлопних газах.

Відео про лямбда-зонд

Обманка лямбда зонда

Обманка лямбда зонда

Кисневий датчик подає сигнал тоді, коли він виявив зміни в змісті кисню. Даний сигнал передається на контролер, який його приймає, і порівнює отриману інформацію з показниками, закладеними у пам’яті. Якщо отримані дані не співпадають з оптимальними значеннями, то блок управління змінює тривалість уприскування. Цим досягаються наступні показники:

  • економія палива;
  • максимальна ефективність роботи двигуна;
  • зменшення обсягу шкідливих вихлопів.

Але деякі автолюбителі прислухаються до цих рекомендацій і починають згадувати про датчику тільки при появі проблем. У підсумку більшість водіїв бачать на приладовій панелі загорівся індикатор Check Engine. Причиною цього, швидше за все, став вийшов з ладу або некоректно працюючий кисневий датчик. Рішенням цієї проблеми стане обманка лямбда зонда, яка буває механічною і електронною.

Механічна обманка

При виборі обманки такого типу замість каталізатора встановлюють спеціальний проставок – деталь з теплоустойчивой сталі або бронзи зі строго певними розмірами. У проставки висвердлюється отвір малого діаметру, через яке відпрацьовані гази зможуть у нього потрапляти.

Гази взаємодіють з керамічної крихтою, яку попередньо покривають каталітичним шаром і поміщають усередині проставка. В результаті такої взаємодії здійснюється окислення CH і CO киснем, після чого знижується концентрація шкідливих речовин на виході.

Якщо на автомобілі встановлені два кисневих датчика, то сигнали з них будуть розрізнятися, блок управління розпізнає зміна сигналу синусоїди і розцінить це як штатну роботу каталізатора. Даний варіант є самим дешевим.

Читайте також: Що таке ЕБУ (Електронний блок управління) і як воно взаємодіє з лямбда-зондом і іншими датчиками.

Обманка електронного типу

Такий тип обманки набагато складніше. У продажу є вельми технологічні обманки з вбудованим мікропроцесором. Вони здатні не просто обдурити блок управління, а забезпечити його коректну роботу. Мікропроцесор, встановлений в такому пристрої, може оцінити стан вихлопних газів і сформувати сигнал, відповідний сигналу з другого працюючого датчика при справному каталізаторі.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового