Що таке парктронік в автомобілі

399

У даній статті ми розповімо про те, що таке парктронік в автомобілі, як він працює і як його встановити своїми руками. Якщо коротко, то парктроник або паркувальний радар (в англійській літературі Parking sensor) – це система датчиків з електронною системою оповіщення, яка допомагає водієві маневрувати в обмеженому просторі. Якщо виникає небезпека зіткнення, то парктроник попереджає водія про це за допомогою звукового сигналу, а також виводить на дисплей відстань до перешкоди.

Зміст

  • Як працює парктронік
  • Який краще вибрати парктронік
  • Відео про те, що таке парктронік
  • Як встановити парктронік на машину

Як працює парктронік

Принцип роботи паркувального радару.

Датчики паркувального радару – це його «робочі» чутливі елементи, які встановлюються на задньому і передньому бампері. Датчики фіксують перешкоди на відстані від 2 м до 0,2 м, про що сповіщають водія допомогою сигналів і виведення на дисплей.

Датчики паркувального радару працюють за допомогою ультразвукових сигналів, які відбиваються від поверхонь навколо автомобіля (кузова іншої машини, пня, стовпи тощо). Датчики фіксують ці відбиті хвилі і передають інформацію в електронний блок парктроника. У блоці інформація обробляється (по довжині хвилі розраховується відстань до перешкоди), а потім виводиться на шкалу в вигляді плашок, або на дисплей у вигляді цифр. Одночасно подається звуковий сигнал за допомогою вбудованого біпера. Чим ближче відстань до перешкоди, тим частіше подається звуковий сигнал. Якщо відстань менше 30 см, то він стає безперервним.

Якщо перешкода знаходиться в зоні можливого зіткнення, водій чує сигнал і може побачити на дисплеї парктроника відстань до перешкоди в метрах або сантиметрах. Однак, при недостатній кількості датчиків парктронік може «не помітити» предмети малої товщини, або потрапили в «мертву зону».

Який краще вибрати парктронік

Чотири датчика в задньому бампері автомобіля

При виборі парктроника в першу чергу потрібно орієнтуватися на кількість датчиків. Зараз доступні моделі на:

  • Два або три датчика. Паркувальні радари на 2 або 3 датчика на загальну думку є застарілими і малоінформативними. Щоб перекрити всі можливі сліпі зони ззаду повинно бути як мінімум чотири паркувальних датчика.
  • Чотири датчика. Всі вони встановлюються на задній бампер. І така кількість достатня, щоб «побачити» все, що відбувається позаду автомобіля. Парктроніки на 4 датчика дуже популярні з-за низької ціни, але не надають інформації про перешкоди попереду.
  • Шість датчиків. Більшість водіїв вважають оптимальним поєднанням ціни та інформативності парктроніки з шести датчиків (так звані парктроніки «по колу»). Чотири встановлюються на задній бампер, приблизно на відстані 40 см один від одного. Ще два монтуються в передній бампер. Така схема установки парктроника володіє хорошою інформативністю і надійністю. Сучасні моделі мають опцію відключення датчиків спереду або ззаду. При бажанні водій активує датчики тільки на передній або задній частині автомобіля.
  • Вісім датчиків. Це дорогі моделі парктроніків. Але багато починаючі водії обирають саме їх, так як паркувальні радари на вісім датчиків виявляють будь-які перешкоди. Використання парктроніків з великою кількістю датчиків має деякі особливості. Часто при їзді надто чутливий радар відволікає водія. Тому, пристрої на вісім чи десять датчиків на початку руху включаються приблизно на 20 секунд. Далі вони активуються тільки при гальмуванні. Деякі моделі водій може відключати кнопкою.

Читайте також: Що таке коробка передач CVT і чим вона відрізняється від автоматичної і роботизованою.

Сучасна модель парктроника з візуальною індикацією перешкод навколо автомобіля.

Також при виборі парктроника потрібно враховувати спосіб індикації. Сучасні парктроніки крім звукового сигналу можуть виводити інформацію на:

  • Дисплей. У цьому випадку відстань представляється в сантиметрах або метрах.
  • Шкалу. У цьому випадку відстань представляється у вигляді смужок на шкалі. Багато водіїв вважають такий спосіб представлення даних більш зручним, так як зміни видно на індикаторі кожну секунду.

Нові та дорогі моделі парктроніків показують на екрані не відстань, а саму перешкоду, а також траєкторію руху автомобіля. Є моделі, які фіксують і виводять на дисплей температуру зовнішнього повітря, дату і час початку поїздки. Інші моделі «озвучені» людським голосом, який повідомляє водієві відстань до об’єкта. Також дуже корисним нововведенням вважається проекція даних на лобове скло. У цьому разі водієві не доводиться переводити погляд з дороги на дисплей або індикатор.

Читайте також: Що таке ЕБУ в автомобілі і які функції воно виконує.

Відео про те, що таке парктронік

Читайте також: Що таке ESP в машині і як воно працює.

Як встановити парктронік на машину

Комплект обладнання для установки парктроника на автомобіль: датчики, дроти, дриль, шкала і керуюча плата.

Датчики паркувальних радарів являють собою невеликі циліндри сталевого або чорного кольору. Щоб датчики занадто не виділялися на поверхні, їх можна пофарбувати. За способом установки датчики діляться на:

  • Врізні. В даному випадку для установки необхідно висвердлювати отвори в бампері. Розмічаються місця для установки на рекомендованому виробником відстані один від одного (від 30 до 40 см). Отвори просвердлюються і в них встановлюються датчики. Монтується проводка, зв’язує електронний блок, датчики і індикатор. Це найпоширеніший і надійний спосіб встановлення парктроніків.
  • Підвісні і накладні. При установці деяких моделей датчики просто приклеюються. Велика кількість водіїв критично ставляться до такого способу кріплення, тому що датчики іноді відклеюються під час миття. Однак, парктроніки з накладними датчиками дешеві і прості в установці, тому мають своїх прихильників серед водіїв.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового