Коробка передач робот: що це таке

421

Поряд з механічною коробкою передач, коробка автомат вже стала практично стандартом. Принаймні, такої вже нікого не здивуєш. Інша справа роботизована коробка передач (РКПВ) або робот. Вона починає з’являтися на нових автомобілях: Chery Indis, Opel Corsa, LADA Priora і ін. Давайте розберемося, що таке коробка передач робот, розглянемо її основні плюси і мінуси.

Фактично коробка передач робот це звичайна механічна коробка. Її створенням послужило бажання забезпечити водієві максимальний комфорт їзди, і домогтися невибагливість в обслуговуванні. На механіку встановлюється спеціальне електронне обладнання, за коштами якого здійснюється автоматизація зчеплення і перемикання швидкостей. В результаті модифікації в салоні авто залишилися дві педалі. Особливість подібної інновації у тому, що можливість керування швидкістю залишається, от тільки її безпосереднє переключення вже виконується електронікою на основі показників датчиків.

Наприклад, в стандартній КПП спочатку вичавлюється зчеплення (всі шестерні є вільними), потім водій переміщує важіль в потрібне положення, що призводить шестерню певної швидкості в дію. При їзді на роботі перемикання виконується трохи іншим чином.

Коробка робот в розрізі

До особливості роботизованої коробки можна віднести присутність поштовхів під час зміни швидкості. Від них позбутися досить просто – зменшуйте обороти двигуна при перемиканні.

Читайте також: Дізнайтеся у чому відмінність роботизованої коробки передач від автоматичною КПП.

Зміст

  • Принцип роботи коробки робот
  • Робот і автомат — в чому різниця
  • Відео про роботизованою КПП
  • Плюси і мінуси роботизованої коробки

Принцип роботи коробки робот

Коли виконується перемикання передачі, то з рухом важеля не відбувається включення потрібної швидкості (водій безпосередньо не керує процесами в коробці, а тільки подає команду). Далі відбувається приблизно наступне:

  • Спеціально запрограмована система розпізнає дія людини;
  • Сигнал передається в центр управління;
  • Виконується аналіз швидкості і інших показників роботи автомобіля за допомогою отриманої інформації (вона передається з сенсорів і датчиків);
  • Коли система визначає оптимальні умови для перемикання швидкості, то відбувається автоматичне вижимання зчеплення і переклад потрібної шестерні в робоче положення.

В результаті, при наявності хорошого програмного забезпечення (деякі навіть можуть запам’ятовувати стиль водіння власника авто) досягається відмінна динамічність руху.

Робот і автомат — в чому різниця

Здавалося б, що відмінностей має бути мінімум, адже обидві коробки спрямовані на спрощення та автоматизацію перемикання передач. Насправді ж АКПП відрізняється від РКПП точно так само як і від МКПП. Основна різниця між автоматом і роботом полягають в системі зміни швидкостей.

АКПП

У першому випадку перемикання відбувається з допомогою гідротрансформатора. При збільшенні оборотів двигуна виконується автоматичне переключення передач: попередня швидкість заклинюється, а наступна расклинивается. Це дозволяє практично миттєво і непомітно для водія виконувати перемикання.


РКПП

У роботизованому варіанті перемикання виконується за коштами витискання зчеплення та задіяння потрібної шестерні (в абсолютній аналогією з механікою).

Як видно з наведеної інформації, відмінність між автоматом і роботом істотне.

Відео про роботизованою КПП

Читайте також: Що таке коробка CVT, як вона влаштована і чим вона відрізняється від роботизованою КПП.

Плюси і мінуси роботизованої коробки

Орієнтація багатьох виробників на роботизовані коробки передач говорить про багатьох перспективи їх використання. Звичайно, в більшості моделей подібні КПП встановлюють в якості експерименту, адже водії з острахом дивляться у бік незнайомих технологій, воліючи механіка або автомат. Але в плані сукупності зручності, експлуатаційного ресурсу та вартості обслуговування, роботизовані моделі знаходяться на першому місці.

Плюси:

  • Висока надійність. Це обумовлено схожістю з механічною коробкою передач. Вона більш довговічна, ніж варіатор і стандартний варіант автомата.
  • Тривала служба зчеплення. Завдяки контролю його вичавлювання електронною системою, ресурс збільшується на 1/3.
  • Меншу кількість масла. Для роботи робота досить близько 3 л. В варіатор потрібно заливати в середньому понад 8 л. При існуючих цінах на автомобільне масло виходить значна економія.
  • Ручне перемикання. Багато моделей роботизованих коробок дозволяють водієві перемикатися з режиму автоматичного зміни швидкостей в ручний. Це корисно, коли автомобіль буксує. Тільки врахуйте, що при буксовке можна збити датчики системи, тому вдавайтеся до неї тільки в разі крайньої необхідності.
  • Витрата палива. Він наближений до мінімального значення. Це можливо завдяки тій же системі механічною КПП.
  • Велика кількість передач. На автомобілі може бути встановлена РКПП з 6 швидкостями, що позитивно позначається на витраті бензину і роботі двигуна. Якщо порівнювати з автоматом на 6 передач, то вартість робота буде в рази нижче.


Мінуси:

  • Нестабільність. Настоянка електронних вузлів, що відповідають за роботу роботизованої коробки, є настільки тонкою справою, що навіть 2 машини однієї моделі можуть відрізнятися в роботі. Але це можливо тільки у випадку, якщо виробництво автомобілів з подібним типом КПП тільки налагоджується. Компанії з досвідом вже навчилися домагатися стабільності.
  • Затримка в перемиканні до 2 секунд. Процес обробки інформації та передачі команди до виконання може трохи затягнутися. В результаті швидкість повільніше, ніж на АКПП.
  • Неможливість налаштування. Цей недолік стосується далеко не всіх роботизованим моделям. Але є роботи, програму управління яких неможливо коригувати під певний стиль водіння. Наприклад, ви звикли до швидкості, а коробка налаштована на економію (перемикання виконується на низьких обертах). У такому разі їзда буде недостатньо комфортною.
  • Ривки при перемиканні або початку руху. Такий мінус виправляється за допомогою зміни програми або повної заміни робота (блоку управління).
  • Проблеми з ПО. З коробками деяких виробників можливі проблеми у вигляді збоїв прошивки, які можуть впливати на швидкість перемикання передач. У деяких випадках може не включатися певна передача або ж усі разом.

Можна підбити невеликий підсумок: коробка передач робот є гідною альтернативою, як автомату, так і звичайній механіці. Тільки перед покупкою певної моделі потрібно почитати відгуки та добре ознайомитися з характеристиками. Якщо немає впевненості у виробника, то покупка буде нагадувати гру в російську рулетку. За відгуками власників автомобілів з роботизованими коробками, добре показують себе у експлуатації моделі компанії Opel. Але ось машини Toyota з подібним типом КПП краще не купувати.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового