Після «хаосу»: грецький двигателіст-екстремал анонсував електромобілі cubicle і zion

61

Компанію spyros panopoulos automotive (скорочено sp automotive) заснував грецький інженер, гонщик і підприємець спірос панопулос, який вже більше двадцяти займається 3d-моделюванням, адитивними технологіями і композитними матеріалами. З їх допомогою він навчився вичавлювати з автомобільного «заліза» неймовірні характеристики: наприклад, в 2018 році панопулос брав участь в гонках на чверть милі на mitsubishi lancer evo ix c 1,8-літровим двигуном потужністю 2880 к.с., що розвивається при 14 100 об/хв.

Послугами панопулоса як інженера і постачальника ексклюзивних автокомпонентів, за його власними словами, сьогодні користуються розробники гоночних і екстремальних машин з різних областей автоспорту, в тому числі з формули-1. Весь свій досвід роботи з двс панопулос акумулював в представленому на цьому тижні ультракарі chaos, про який ми розповідали в окремій замітці. Але століття двс в розвинених країнах, як відомо, добігає кінця-на порядку денному стоїть зелена енергетика, сталий розвиток і, звичайно, електромобілі, тому sp automotive вже анонсувала дві «зелені» новинки.

cubicle

Cubicle — це «перший грецький електромобіль”, призначений переважно для міста і розрахований на двох: габаритна довжина – 4130 мм, ширина — 1765 мм, висота — 1675 мм, колісна база — 2580 мм. Вийшов, прямо скажемо, не сама компактний двомісний сітікар, але і характеристики у нього куди більш вражаючі, ніж у наявних аналогів на зразок китайських wuling hongguang mini ev і нового chery qq.

Cubicle – не тихохід, його силова установка з віддачею в 260 к.с. І 310 нм дозволить розігнатися до 100 км/год за 6,4 с, максимальна швидкість — 160 км/год, запас ходу на одній зарядці — 280-308 км. Споряджена маса — 1240 кг. Дизайн — досить тривіальний: скляна кубишка на великих, 20-дюймових колесах. Замість зовнішніх дзеркал використовуються камери.

zion

Присадкуватий водневий 5-місний ліфтбек zion на 22-дюймових колесах куди цікавіше в плані естетики — панопулос вдосталь повправлявся з квітами і формами. Сайт sp automotive повідомляє, що zion має 5030 мм в довжину, 2040 мм в ширину і 1345 мм у висоту. Споряджена маса – 1888-2250 кг в залежності від виконання і оснащення.

Zion забезпечений електричною силовою установкою на водневих паливних елементах потужністю від 680 до 1750 к. С., запас ходу на одній заправці — 780-1350 км, розгін до 100 км/год буде займати 3,5-1,8 с, максимальна швидкість — 250-350 км/год. Не дуже зрозуміло, навіщо така шалена динаміка машині, яка позиціонується як розкішна і сімейна. Французький аналог hopium machina, який, до речі, вже проходить випробування, на цифрах куди скромніше.

водневий електрохімічний генератор sp automotive

Sp automotive стверджує, що сама розробила для zion електрохімічний генератор і буде робити його на 3d-принтері, як і багато ключові компоненти своїх машин — витіюваті біонічні форми цих компонентів виглядають досить ефектно.

Коли cubicle і zion з’являться у продажу і на дорогах, панопулос поки не говорить, при цьому на сайті заявлена ще одна новинка під назвою apeiron, але про неї поки немає ніякої інформації.