Гелевий акумулятор: плюси і мінуси

502

За останній час на ринку автомобільних акумуляторів з’явилося багато сучасних і досить незвичайних розробок. Наприклад, не так давно у продажу з’явився так званий гелевий акумулятор. І хоча такі моделі мають як плюси так і мінуси, вони поступово набирають популярність витісняючи акумулятори з класичною конструкцією.

Зміст

  • Що таке гелевий акумулятор?
    • Гелеві AGM акумулятори
    • Гелеві акумулятори GEL
  • Деякі особливості експлуатації гелевих акумуляторів
  • Як заряджають гелеві акумулятори?
  • Плюси і мінуси гелевих акумуляторів
  • Відео на тему

Що таке гелевий акумулятор?

Як відомо, автомобільний акумулятор складається з герметичного пластикового корпусу, в якому встановлений набір пластин, виготовлених або з свинцю, або з деяких його спеціальних сплавів. У традиційних АКБ залитий рідкий електроліт, який представляє собою розчин кислоти, а в гелевих акумулятор використовується кислотний склад має консистенцію гелю. На сьогоднішній день виробники випускають два типи гелевих акумуляторів: AGM та GEL.

Гелеві AGM акумулятори

Абревіатура AGM розшифровується як Absorptive Glass Mat, що в перекладі на російську мову означає «вбираюча скловолокно». Саме цим матеріалом заповнюється простір між електродами в акумуляторах даного типу. Волокна AGM дуже тонкі і вони чудово вбирають розчин кислоти, який в результаті цього не розтікається, а разом з матеріалом, утворює масу, яка дійсно схожа на гель. Одним з важливих особливостей і одночасно переваг гелевих акумуляторів AGM є те, що всі пари і гази, які утворюються в ході їх функціонування, не виходять назовні, а залишаються всередині, утримуючись між мікроскопічними скловолокнами.

Гелеві акумулятори GEL

В акумуляторах цього типу все простір між пластинами ще на стадії їх виробництва заповнюється силікагелем спеціального складу, який після застигання утворює гелеподібну губчасту масу, в порах якої відмінно утримується електроліт. Завдяки такій конструкції пластини акумулятора не обсипаються, а це означає, що істотно зростає термін служби пристрою і кількість циклів заряду-розряду, яке він здатний без проблем витримати. Ще одним важливим достоїнством гелевих акумуляторів GEL є їх підвищена стійкість до глибокого розряду.

Деякі особливості експлуатації гелевих акумуляторів

AGM акумулятор

Деякі автомобілісти вважають, що оскільки електроліт в таких акумуляторах міститься у вигляді гелю, то вони ніколи не киплять. Насправді це не так, просто візуально сам процес проявляється дещо інакше, ніж у традиційних кислотних АКБ. При недотриманні режимів експлуатації точно так само відбувається посилене виділення газів і тиск зростає. Як тільки вона досягає критичного рівня, відбувається спрацьовування захисного клапана, що супроводжується характерним бавовною.

Необхідно відзначити, що деякі бюджетні моделі гелевих акумуляторів такого клапана не мають, і тому від надмірного накопичення газу можуть навіть вибухати. Для того щоб цього не сталося, потрібно стежити за тим, щоб ці АКБ експлуатувалися у відповідності з тими режимами, для яких призначені. Крім того, слід дотримуватися рівень їх заряду.

Важливою особливістю акумуляторів цього типу є те, що вони досить чутливі до коротких замикань і навіть невелике КЗ цілком може вивести пристрій з ладу. Тому при їх використанні це необхідно обов’язково враховувати.

Читайте також: Пряма і зворотна полярність акумулятора — що це таке.

Як заряджають гелеві акумулятори?

GEL акумулятор

Тим автомобілістам, які вирішують придбати для установки в своїх «залізних коней» гелеві акумулятори, необхідно мати на увазі, що для їх заряду слід використовувати спеціальні зарядні пристрої. Їх відмітною особливістю є дуже точне значення видається напруги: справа в тому, що для АКБ цього типу воно ні в якому разі не повинно перевищувати строго визначений для кожної з моделей межа. Як правило, він знаходиться в районі 14,5 В, і якщо напруга буде вище, то акумулятор просто вийде з ладу.

Як і у випадку із звичайними кислотними акумуляторами, гелієві заряджають струмом, який становить 10% від ємності. Що стосується періодичності підзарядки, то фахівці рекомендують проводити її один або два рази в рік. Щоб визначити період часу, протягом якого повинна тривати підзарядка, то необхідно ємність акумулятора розділити на величину зарядного струму.

Плюси і мінуси гелевих акумуляторів

Гелеві акумулятори володіють цілим рядом переваг, серед яких користувачі особливо виділяють те, що їх абсолютно не потрібно обслуговувати, періодично заміряючи щільність електроліту і при необхідності доливати в нього воду. Ще один важливий плюс — це дуже міцна конструкція таких АКБ та можливість їх експлуатації в будь-якому положенні (стоячому, лежачому, перевернутому).

Завдяки тому, що для виробництва пластин гелевих акумуляторів використовується свинець підвищеної чистоти, вони володіють невисоким внутрішнім опором, і тому заражаються швидше кислотних. Крім того, з тієї ж причини вони володіють високими пусковими струмами. Важливою перевагою гелевих акумуляторів є їх тривалий термін служби (приблизно в два-три рази більший, ніж у кислотних автомобільних АКБ).

Проте є в них і недоліки. Мабуть, основними з них є висока ціна. Як вже було сказано вище, для зарядки гелевих акумуляторів необхідно строго витримувати певне напруження. Тому якщо реле його регулятора працює нестабільно, то батарею можна просто «вбити»: справа в тому, що гель починає разжижаться і до своєї первісної форми вже не повертається. Ще одним істотним недоліком, з-за якого такі акумулятори не дуже широко використовуються в Росії, є те, що вони бояться морозів. Як тільки температура навколишнього повітря падає до – 30° С і нижче, гель стає крихким і батарея різко втрачає свою ємність.

Читайте також: Що робити, якщо в машині сів акумулятор.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового