Іридієві свічки запалювання: що це таке

578

Одним з найбільш перспективних напрямків у виробництві свічок запалювання є використання рідкоземельного металу іридію. Його застосування дозволяє збільшити ресурс свічки до 100 тисяч кілометрів пробігу, тоді як стандартні вироби працюють у кращому разі до 30 тисяч, після чого їх потрібно заміняти новими.

Крім довговічності, іридієві свічки запалювання володіють і рядом інших експлуатаційних достоїнств, серед яких такі: полегшене іскроутворення, стабільне горіння іскрового розряду, мале енергоспоживання і відсутність необхідності в сервісному обслуговуванні. Статистика показує, що при використанні іридієвих свічок істотно збільшуються міжсервісні інтервали, і електрообладнання автомобіля не вимагає частого обслуговування.

Зміст

  • Іридій в свічках запалювання
  • Плюси і мінуси іридієвих свічок запалювання
  • Як відрізнити іридієві свічки від звичайних
  • Відео на тему

Іридій в свічках запалювання

Як виглядають іридієві свічки запалювання.

Незважаючи на те, що свічки називаються иридиевыми, цей рідкісний метал використовується лише в невеликому компоненті пристрою. З нього виготовляють верхню частину центрального електрода. Саме цей елемент відчуває найбільші руйнівні навантаження в процесі іскроутворення.

По-перше, йому завдає шкоди висока температура. По-друге, електрод страждає через електричної ерозії, буквально розриває атоми на частини. Крім того, вплив іскри провокує окислення металу, тому в типових свічках доводиться періодично прочищати іскровий проміжок надфілем або шматочком наждачки-нульовки.

Завдяки своїм винятковим фізико-хімічними властивостями іридій недосяжний для металів-конкурентів, навіть для близькою за якостями платини, яка також часто використовується у виробництві свічок запалювання. У перелік основних характеристик іридію входять наступні.

  • Тугоплавкість. Температура плавлення іридію становить 2700 °C. Тугоплавкість іридієвого електрода є запорукою відсутності його деформації під час проходження іскрового розряду. Завдяки цьому іскровий проміжок свічі запалювання залишається незмінним, і даний компонент автомобільного двигуна без погіршення параметрів витримує велику кількість робочих циклів. Це побічно забезпечує стабільність іскри як на холостих обертах мотора, так і при наборі швидкості.
  • Хімічна інертність. Іншим цінним властивістю іридію є хімічна інертність. З усіх газів метал більш-менш «охоче» вступає в реакцію лише з фтором. З киснем, навіть при високій температурі, іридій майже не взаємодіє. Таким чином, при проходженні іскри через електрод на ньому не утворюється оксидів, які перешкоджають горінню іскрового розряду. Тому-то в процесі експлуатації свічок запалювання не потрібно чистити іскровий проміжок між бічним і центральним електродами згаданої вище наждачним папером.
  • Полегшена емісія електронів. Особливість іридію полягає в тому, що при впливі електричного поля він порівняно легко віддає свої електрони провідності. Це призводить до того, що для утворення іскри потрібно менше електроенергії, ніж при використанні стандартних свічок запалювання. Даний фактор обумовлює також стабільність горіння іскрового розряду в умовах сильного стиснення бензоповітряної суміші в циліндрах. Полегшеною емісією електронів пояснюється ще одна перевага іридієвих свічок запалювання – відсутність шкоди від електричної ерозії. Для отримання необхідної кількості електронів іскрі не потрібно руйнувати атоми іридію. Вільних носіїв заряду достатньо в зоні провідності.

Плюси і мінуси іридієвих свічок запалювання

Основним плюсом іридієвих свічок запалювання є їх підвищений ресурс, який перевищує ресурс звичайних свічок в 2-3 рази. Також при використанні іридієвих свічок полегшується запуск двигуна в холодну погоду, трохи знижується витрата палива, підвищується потужність двигуна і поліпшуються екологічні показники.

Ключовим мінусом свічок запалювання з иридиевыми електродами пов’язаний не з функціональним, а з економічним аспектом. Це висока ціна, яка обумовлюється значною ціною сировини. Вартість іридію на світовому сировинному ринку становить близько 40 доларів за 1 грам, що і визначає досить високий ціновий рівень виробів, у яких використовується даний метал.

Іноді через брак іридієвих свічок запалювання приймається нестабільність іскрового розряду, обумовлена поганим станом мотора. Насправді, свій чудовий потенціал електрод з іридію розкриває тільки при використанні в нових або повністю справних двигунах. У разі низької компресії і наявності інших дефектів силового агрегату іридієві свічки нічим не відрізняються від звичайних.

Причиною цього є погіршення стану іскрового проміжку за рахунок осадження на електродах сполук, що утворюються при неповному згорянні палива та випаровування масла, проникає в камеру згоряння через зношені поршневі кільця і стінки циліндрів. Якщо мотор буде справний, то автовласник ніяких функціональних недоліків іридієвих свічок не помітить.

Читайте також: Ознаки несправності свічок запалювання.

Як відрізнити іридієві свічки від звичайних

Іридієва і звичайна свічка запалювання.

На закінчення торкнемося самого цікавого і актуального питання. Яким чином можна відрізнити іридієвий свічку від підробки? Відомих методів існує два, візуальний і апаратний.

Візуальний метод полягає в огляді центрального електрода. Якщо форма центрального електрода голчаста, то ви з великою часткою ймовірності тримайте иридиевое виріб. Звичайно, надати такий вигляд можна і звичайного мідно-нікелевому електроду, але це пов’язано з певними трудовитратами, які фальсифікатору не дадуть виграшу в ціні. Тому даний метод, в принципі, дозволяє достовірно відрізнити справжній товар від підробленого.

Апаратний метод передбачає перевірку свічки з допомогою генератора. Багато підприємств торгівлі розташовують подібним демонстраційним обладнанням і використовують його для підвищення привабливості своїх товарів. Увімкніть свічку в ланцюг і подайте на неї напругу запалювання. Іридієва свічка дає іскру чистого білого кольору, тоді як в искровом розряд, що виникає між звичайними сталевими або мідно-нікелевими електродами, присутні червоні і жовті включення.

Якщо центральний електрод свічі запалювання є голчастим, а іскра чисто білою, то можете бути впевнені, дана свічка іридієва.

Читайте також: Що таке гартівне число свічок запалювання і на що воно впливає.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового