Потрібно міняти права при зміні прізвища після заміжжя у 2017 році

770

Обов’язок змінювати права при зміні прізвища після заміжжя у наших співвітчизниць з’явилася порівняно недавно – в середині 2014 року. До цього терміну можна було просто пред’явити інспектору свідоцтво про укладення шлюбу разом із правами (в яких вказана колишня прізвище). Тепер же, згідно з вимогами чинного законодавства, водійське посвідчення підлягає заміні при зміні будь-яких персональних даних, що відображаються в ньому, у тому числі ім’я, по батькові та прізвища.

Зміст

  • Особливості прав заміни при зміні прізвища
  • Які потрібні документи для заміни прав при зміні прізвища
  • Алгоритм дій при заміні прав
  • А якщо не поміняти права?

Особливості прав заміни при зміні прізвища

З одного боку, заміна прав після зміни прізвища – процедура, яка набагато простіше, ніж первинне отримання посвідчення водія. Новоспеченої заміжній жінці не доведеться заново здавати іспити або проходити спеціальне обстеження для отримання меддовідки.

З іншого боку, діяти знов отримані права будуть не десять років, а стільки, скільки залишалося діяти колишніх прав. Від подальшої заміни водійського посвідчення після закінчення 10-річного строку позапланова зміна водійського посвідчення нікого не звільняє.

Які потрібні документи для заміни прав при зміні прізвища

Перед тим, як звертатися в місцевий структурний підрозділ ГИБДД, доцільно підготувати документи за таким переліком:

  • паспорт з новим прізвищем;
  • свідоцтво про одруження, яке є підставою для зміни прізвища;
  • права зі старої дівочим прізвищем;
  • квитанція оплати держмита;
  • заява спеціального зразка.

Останній пункт – заяву можна написати безпосередньо при подачі документів взявши бланк у інспектора та заповнивши його по наявному у відділенні ГИБДД зразком.

Читайте також: Що робити якщо втратив водійські права.

Алгоритм дій при заміні прав

Підготувавши всі необхідні документи, можна приступити до рішучих дій. У місцевому підрозділі ГИБДД є спеціальний відділ, який відає питаннями прийому іспитів і видачі водійських посвідчень. Саме в такий відділ слід звертатися з питань заміни прав у зв’язку зі зміною прізвища.

При візиті в такий відділ (як правило, має абревіатуру РЕО) заявнику запропонують бланк заяви та зразок її заповнення. Після оформлення заяви вона разом з доданим пакетом документів передається на перевірку одного з інспекторів РЕО. У разі відсутності зауважень і запитань документи приймаються, а водій направляється на фотосесію для нового посвідчення. Після фотографування протягом двох – двох з половиною годин оформляється і видається нове посвідчення.

Для того, щоб видача нових прав відбулася без затримок, слід завчасно перевірити наявність не сплачених штрафів. В даний час для такої перевірки є безліч онлайн сервісів. При виявленні штрафів їх слід сплатити до подання заяви на зміну прав.

Процедуру заміни прав можна спростити, скориставшись таким державним інтернет ресурсом, як «Держпослуги». Подавши заяву в електронній формі можна не втрачати час в очікуванні своєї черги на прийом і перевірку документів, а з’явитися за готовим посвідченням. По прибуттю в РЕО водієві все ж доведеться пред’явити оригінали документів для звірки, але вся процедура спілкування з представниками ГИБДД буде простіше і пройде набагато швидше.

А якщо не поміняти права?

Спробуємо розібратися, чи можна поїздити з правами, оформленими на старе прізвище. Почнемо з того, що після офіційної зміни прізвища колишнє посвідчення водія згідно з чинним з 2014 року законодавству автоматично стає недійсним. Звичайно, зупинив автомобіль автоінспектор може подивитися лише права і техпаспорт, з яких складно буде зрозуміти, що водій змінив прізвище, але при певних обставинах (наприклад, при виявленні порушень або участі водія в якому-небудь інцидент на дорозі) буде виявлено невідповідність.

У разі виявлення невідповідності прізвища в правах вам буде загрожувати:

  • штраф у розмірі від 5 000 до 15 000 рублів;
  • відсторонення від керування;
  • евакуація автомобіля на штрафмайданчик;
  • витрати, пов’язані з евакуацією та знаходженням машини на штрафмайданчику;

З урахуванням вищевикладеного ми рекомендуємо замінити права відразу ж після зміни прізвища і не посилювати проблему порушенням чинного законодавства.

Читайте також: Категорія М у водійських правах — що це.

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця