Що краще передній або задній привід

459

У кожного досвідченого автомобіліста є своя власна думка щодо того, який привід краще: передній або задній? У дійсності кожна з компоновок має свої плюси і мінуси, і багато в чому тому питання щодо того, яку з них слід віддати перевагу, залежить від умов і специфіки використання автомобіля.

Історично склалося так, що практично всі перші моделі автомобілів оснащувалися заднім приводом, причому він був ланцюговим, тобто практично таким же, як у велосипеда, тому реалізувати привід такого типу на передні колеса повертаються, було досить проблематично. Дещо пізніше замість ланцюга стали використовувати карданний вал, з’явився класичний задній привід, головуючий у конструкції автомобілів до 80-х років минулого сторіччя.

Перший серійний автомобіль з переднім приводом був випущений в США в 1929 році, проте великої популярності тоді не здобув. Широке поширення цей тип компонування основних агрегатів отримав тільки в другій половині минулого століття, і зараз переважна більшість легкових автомобілів мають привод саме на передні колеса. Тим не менш, успішно випускається цілий ряд моделей з заднім приводом, які належать в основному до представницького класу. Має сенс розібратися в тому, які особливості, переваги і мінуси кожного з типів приводів.

Зміст

  • Особливості заднього приводу
    • Плюси заднього приводу
    • Мінуси заднього приводу
  • Особливості переднього приводу
    • Плюси переднього приводу
    • Мінуси переднього приводу
  • Деякі висновки
  • Відео на тему

Особливості заднього приводу

У задньопривідних автомобілях двигун встановлюється в передній частині машин, за ним слід КПП, а від неї до заднього мосту слід карданний вал, який і транслює обертаючий момент на ведучі колеса, що мають привід від заднього моста. В ньому розташовується диференціал. Щоб розібратися, що краще, передній привід або задній, розглянемо основні плюси і мінуси обох варіантів.

Компонування автомобіля із заднім приводом.

Плюси заднього приводу

Одним з найбільш істотних плюсом задньопривідною компонування є те, що маса всіх агрегатів розподіляється по осях найбільш рівномірно. В ідеалі повинна становити 50% на 50%, причому деякі виробники задньопривідних автомобілів (наприклад, відомий німецький концерн BMW) стверджують, що їм вдається досягати чи саме такий «навантаження», або ж дуже близькою до неї.

Ще одним значним плюсом заднього приводу є те, що у автомобілів, оснащених їм, істотно більше, ніж у передньопривідних, вільного місця під капотом. Причина полягає в тому, що основні агрегати в них досить рівномірно розподілені вздовж кузова. Це забезпечує до них більш вільний і зручний доступ, істотно полегшуючи технічне обслуговування.

Передача крутного момент здійснюється на задні колеса, і в таких машинах на кермо транслюється істотно менше вібрацій від силового агрегату. Оскільки в передній підвісці відсутні Шруси, то кут їх повороту приблизно на 10% більше, ніж у машин з переднім приводом. Це позитивно позначається на маневреності та керованості. Крім того, автомобілі із заднім приводом відрізняються дещо кращою динамікою розгону порівняно з тими, у яких привід передній. Справа в тому, що, згідно із законами фізики, при прискоренні задня вісь виявляється більше навантаженої, тому провідні колеса щільніше притискаються до дорожнього покриття і менше прослизають.

Мінуси заднього приводу

Одним з найбільш істотних мінусів задньопривідних автомобілів є те, що вони виявляються дорожче у виробництві, ніж машини з переднім приводом, що, природно, позначається на їх ціні. У їх конструкції істотно більше окремих вузлів і агрегатів, які необхідно, до того ж, правильно змонтувати, перевірити і т. п.

Мінусом є також і досить складна конструкція заднього моста. Це означає, серед іншого, і те, що доводиться стежити за його станом, проводити його регулярне технічне обслуговування.

Нарешті, одним з найважливіших мінусів автомобілів з заднім приводом є те, що вони менш стійкі на дорозі в порівнянні з автомобілями з переднім приводом. Слід зауважити, що провідні виробники намагаються компенсувати цей недолік установкою різних додаткових систем стабілізації (і, до речі кажучи, цілком успішно), проте це суттєво підвищує вартість машин.

Нарешті, карданний вал задньопривідних автомобілів умешает корисний об’єм салону: він розміщується у виступі, що йде уздовж нього. До того ж, задній міст через свої досить значних розмірів, що «з’їдає» частину того обсягу, який при передньопривідною компонуванні зазвичай займає багажник.


Особливості переднього приводу

Передній привід характеризується тим, що в ньому всі провідні вузли розташовуються в передній частині автомобіля. Від диференціала, розташованого в єдиному корпусі з коробкою перемикання передач, до коліс слідують виходи з трансмісії, оснащені ШРУСами. Саме за допомогою цих конструктивних елементів здійснюється трансляція крутного моменту. Таким чином, в конструкції передньопривідних автомобілів відсутня карданний вал і задній міст.

Компонування автомобіля з переднім приводом

Плюси переднього приводу

Передній привід істотно дешевше у виробництві, ніж задній. Цей плюс робить автомобілі, обладнані ним, набагато більш доступними за ціною, ніж задньопривідні. До того ж, їх конструкція істотно простіше, а це означає більш високу надійність і менші витрати на технічне обслуговування.

Істотним плюсом переднього приводу є те, що в ньому, на відміну від заднього моста, не використовується масло, немає сальников. На автомобілі, оснащеному їм, на морозі можна вирушати в штатному режимі відразу ж після того, як прогрітий двигун.

Найважливішим достоїнством передньопривідних автомобілів є їх велика стійкість на дорозі. До того ж, як показує практика, в більшості випадків і прохідність у них вище, ніж у задньопривідних моделей. Нарешті, за рахунок відсутності ніші кардана і заднього моста їх салони і багажники просторіше і вместительнее.

Мінуси переднього приводу

Під капотами передньопривідних машин істотно менше місця, ніж під капотами задньопривідних зважаючи більшої зосередженості агрегатів.

Істотним мінусом практично всіх передньопривідних автомобілів є те, що вага їх нерівномірно розподілений по осях (передня відчуває велике навантаження). Тому в поворотах їх нерідко «веде» в бік. Особливо яскраво це проявляється при їзді по слизьких покриттях.

Читайте також: Чим відрізняється ліфтбек від хетчбека і що краще.

Деякі висновки

Таким чином, однозначного висновку про те, який з приводів краще, задній або передній, зробити практично неможливо. У кожному окремому випадку при виборі машини кожен автомобіліст повинен вирішувати це питання в залежності від цілого ряду факторів.

Одним із найважливіших з них є ціна. Як вже було сказано вище, недорогих сучасних автомобілів з заднім приводом просто не існує. Саме тому багато набувають передньопривідні машини.

Якщо для водія особливо важливий такий параметр, як прийомистість, то краще все-таки віддати перевагу машину з заднім приводом. Тим же, хто бажає мати автомобіль з хорошою стійкістю на дорожньому покритті, то краще віддати перевагу передньопривідну модель. Вона, до того ж, обійдеться дешевше в обслуговуванні.

Читайте також: Що краще ремінь ГРМ або ланцюг.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового