Що таке КБМ в ОСЦПВ

268

Як добре відомо всім автомобілістам, у нас в країні вже давно діє система обов’язкового страхування автомобільної цивільної відповідальності або ОСАГО. Вона, зокрема, передбачає, що сідати за кермо, не маючи відповідного страхового поліса, заборонено. Тому купувати його доводиться, природно, всім, хто є власником транспортного засобу і збирається його використовувати.

Звісно, всім хочеться купити поліс дешевше, і це цілком можливо зробити, якщо точно знати свій власний коефіцієнт бонус-малус або КБМ. Саме про те, що таке КБМ, від чого він залежить, а також як визначити свій КБМ і піде мова в цій статті.

Зміст

  • Страхові класи водіїв і КБМ
  • Як дізнатися свій КБМ по ОСАГО в базі РСА?
  • Як дізнатися свій КБМ на наступний рік?
  • Відео на тему

Страхові класи водіїв і КБМ

Перш ніж розповідати про те, що таке КБМ, потрібно розібратися з таким поняттям як страхові класи водіїв. Справа в тому, що про всіх цивілізованих країнах існують свої власні системи, згідно з яким при придбанні автомобільних страховок враховується стаж водійський досвід: чим вони вищі, тим менше доводиться платити за поліс. Такий підхід цілком логічний, оскільки ймовірність скоєння дорожньо-транспортної пригоди людиною, яка багато років водить машини і робить це практично бездоганно з точки зору дотримання правил дорожнього руху, істотно нижче, ніж ймовірність скоєння ДТП новачком. У Росії з деяких пір теж існує така система, яка ґрунтується на такому понятті, як клас водія.

Згідно з чинною на сьогодні системою обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ), кожен з водіїв належить до певного класу страхування. Найнижчий (тобто водій-новачок, який не має абсолютно ніякого досвіду і тільки що отримав права) позначається буквою «М», а всі інші належать до класів, пронумерованим числами з 1 по 13.

Принцип привласнення цих самих класів та переходу від нижчих до вищих, що забезпечують більш низьку плату за страховку ОСАЦВ, досить простий і цілком очевидний: із зростанням водійського стажу і досвіду «клас» щорічно підвищується за умови, що водій не звертається в страхові компанії за виплатами по полісах. Це означає, що він їздить безаварійно, і тому, як вже було продекларовано вище, цілком логічно, що за страховку повинен платити менше. Що стосується градації знижок на поліси ОСАЦВ у залежності від класу, то для кожного з них встановлюється відповідний КБМ, визначає їх розмір.

КБМ або коефіцієнт бонус-малус — це коефіцієнт безпосередньо впливає на ціну поліса ОСАЦВ. Залежно від аварійності водія даний коефіцієнт може бути як знижувальним так і підвищувальним.

КБМ працює таким чином, що кожен рік безаварійного водіння забезпечує додатково 5% знижки на поліс ОСЦПВ. Таким чином, наприклад, для водіїв, що належать до другого класу, КБМ становить 0,95 (тобто 5% знижки), для третього — 0,9 (10% знижки). Для автомобілістів, що відносяться до останнього, самого високого, тринадцятого класу, КБМ становить 0,5 (тобто 50% знижки).

Діюча система передбачає також і пониження класу водія, якщо він здійснює дорожньо-транспортні пригоди. Відповідно, при цьому КБМ підвищується і ціна страховки зростає. Характерно, що якщо здешевлення страхового поліса відповідно до КБМ здійснюється тільки поступово, на щорічній основі, то його подорожчання при здійсненні аварій і звернення в страхові компанії за компенсаціями виробляється практично відразу ж, тобто за фактом.

Як дізнатися свій КБМ по ОСАГО в базі РСА?

Ви можете дізнатися свій КБМ. Для цього необхідно просто зайти на сайт «Російського союзу автостраховиків» і ввести свої дані. Справа в тому, що в Росії вже існує база даних, куди внесені всі власники вітчизняних водійських посвідчень і кожному з них присвоєно відповідний клас. Тому для отримання КБМ на сайті достатньо просто вказати своє прізвище, ім’я, по батькові, дату народження і номер водійського посвідчення.

Після того, як інформація буде опрацьовано, стануть доступні всі дані, що стосуються страхової історії того, на чиє ім’я зроблений запит. Слід, однак, зауважити, що просто дізнатися свій клас недостатньо для того, щоб з’ясувати, скільки саме доведеться платити за наступний страховий поліс ОСАЦВ. Для цього слід врахувати свій поточний КБМ і рівень аварійності.

Читайте також: КАСКО і ОСАГО: в чому різниця.

Як дізнатися свій КБМ на наступний рік?

Зробити це теж можна, грунтуючись на даних по поточному класу і КБМ, які можна отримати на сайті «Російського союзу автостраховиків». Необхідно провести всі ті дії, які описані вище, і після цього зайнятися визначення КБМ і, відповідно, суми, яку доведеться заплатити за страховку ОСАЦВ на певний період часу.

Як вже було сказано вище, в Росії діє система, за якої водіїв страхувальники як заохочують за безаварійну їзду, так і «карають» за аварійну. Таким чином, для того, щоб визначити свій КБМ, який вступить в силу в певний період часу, крім свого поточного класу потрібно врахувати і кількість страхових виплат, причому за весь час дії попередніх договорів ОСАЦВ.

Всі співвідношення між кількістю виплат і поточним класом водія, які впливають на його КБМ і, в кінцевому підсумку, визначають значення цього коефіцієнта, зведені в спеціальну таблицю, яку можна подивитися нижче.

Клас
КБМ
Клас, який буде надано з урахуванням ДТП
0
ДТП
1
ДТП
2
ДТП
3
ДТП
4
ДТП
М 2,45 0 0 М М М
0 2,3 1 М М М М
1 1,55 2 М М М М
2 1,4 3 1 М М М
3 1 4 1 М М М
4 0,95 5 2 1 М М
5 0,9 6 3 1 М М
6 0,85 7 4 2 М М
7 0,8 8 4 2 М М
8 0,75 9 5 2 М М
9 0,7 10 5 2 1 М
10 0,65 11 6 3 1 М
11 0,6 12 6 3 1 М
12 0,55 13 6 3 1 М
13 0,5 13 7 3 1 М

На цій таблиці потрібно знайти рядок з вашим поточним класом і КБМ, а потім знайти відповідну клітинку кількості ваших ДТП.

Наприклад, якщо раніше у водія був 5-й клас і КБМ 0,9 і з цим полісом з вини водія сталася одна аварія, то в наступному році цьому водієві буде присвоєно 3-й клас і 1 КБМ. У той же час, якщо аварій з вини водія не було, то йому присвоять 6-й клас і КБМ 0,85.

Читайте також: Електронний поліс ОСАЦВ: що це таке.

Відео на тему

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця