Що таке лонжерон на автомобілі

548

Надійність кузовної частини автомобіля залежить від безлічі факторів, у тому числі і від окремих механічних деталей. Багато починаючі водії цікавляться, що таке лонжерон. Це один з важливих конструктивних вузлів автомобіля, який підвищує зносостійкість кузова і визначає безпеку руху. Цей елемент має потребу в регулярному профілактичному огляді та навіть у заміні при наявності сильних несправностей.

Зміст

  • Що таке лонжерон
  • Як влаштований лонжерон
  • Для чого потрібен лонжерон
  • Різновиди лонжеронів
  • Несправності лонжеронів та їх ремонт

Що таке лонжерон

Лонжерон — це основа кузова автомобіля, яка приймає основну частину навантажень. Розташовується ця деталь внизу кузова і, як правило, попарно, щоб при з’єднанні перемичками виходила опорна конструкція, що підтримує жорсткість кузова. Більшість деталей кузова і елементів підвіски кріпиться саме до лонжерону.

Перші транспортні засоби в якості опори мали класичну раму з дерева. З часом з’явилися металеві аналоги, а в 1920-х рр. бренд Auburn зробив революцію в автомобільному світі і представив лонжеронну раму з поперечкою Х-форми. Сьогоднішні лонжерони – це найважливіша складова машини з будь-яким кузовом і рамою.

Лонжерон розрахований на серйозні навантаження відповідно з загальною вагою транспортного засобу. Його конструкція навіть в умовах інтенсивної експлуатації машини витримує вагу пасажирів, масу двигуна, а також вантаж. Завдяки своїй міцності лонжерон спокійно переносить удари, що виникають при попаданні коліс асфальтні ями.

Як влаштований лонжерон

Зовні лонжерон нагадує раму, а в побутовому уявленні — сходи, з-за чого і отримав ідентичне прізвисько серед автолюбителів. В цілому, це труба з прямокутним перерізом, профіль з металу. Лонжерони бувають як складовими, так і цілісними.

Традиційно прийнято встановлювати пару лонжеронів – ліворуч і праворуч (в передній або задній частині машини) Кожна деталь умовно ділиться на три секції. Обидва вузла паралельні один одному, але допустимо розміщення під невеликим кутом. Одиничний лонжерон проходить по всій довжині кузова для максимальної опорної функції, але також може розміщуватися між бамперами.

Лонжерон роблять з титану або алюмінію з додаванням компонентних шарів для більшої міцності. В результаті конструкція має мінімальну вагу, добре управляється і забезпечує пасивну безпеку за рахунок поглинання зайвої енергії.

Деякі початківці автолюбителі плутають сходову раму з лонжероном. Насправді ж цей елемент включений в конструкцію рами, але не може замінити її. Рама сходового типу має лонжерони у вигляді літери «П» і розміщується на позашляховиках і вантажівках. На легковики сходову раму не ставлять зовсім, так як ступінь навантажень не така інтенсивна. Але лонжерон потрібен на машину в будь-якому випадку, щоб кузов не погнувся при попаданні транспорту у виїмки на дорозі.

Для чого потрібен лонжерон

Лонжерон забезпечує посилення кузова там, де розташовуються пасажири і кріпляться основні деталі. Можна сказати, що лонжерон в легковій машині – це своєрідний демпфер між підвіскою і кузовом, оскільки конструкція гасить частина енергії від дороги і не передає її далі, щоб пасажир і водій не відчували кожен удар автомобіля дуже сильно.

Щоб лонжерон пом’якшував удари і не дозволяв кузову деформуватися, деталь має декілька нюансів у конфігурації:

  • На деяких ділянках лонжерон може змінюватися за товщиною або шириною перерізу;
  • Елемент має отвори в зоні з мінімальними статичними навантаженнями;
  • Особливі складки в конструкції при дуже сильному ударі під час ДТП забезпечують зминання лонжерона і збереження кузова.

Таким чином, лонжеронный елемент знімає навантаження з кузова, поглинаючи кінетичну енергію, і робить поїздку в автомобільному салоні плавною і комфортної:

  • При мінімальній вазі задає потрібну жорсткість і дозволяє зробити машину більш маневреної;
  • Посилює днище автомобіля і нижню частина багажника;
  • Рівномірно розподіляє загальний вага кузова і людей в машині;
  • Виробляє амортизаційний ефект, поглинаючи деформації;
  • Здатний до демпфірування, згладжуючи удари і знижуючи їх силу.

Читайте також: Що таке розвал сходження і для чого його роблять.

Різновиди лонжеронів

По виду монтажу лонжеронні конструкції діляться на кілька типів:

  • Горизонтальні – деталі розташовані паралельно один одному у машинах з високою прохідністю (вантажівках);
  • Вигнуті (горизонтальні або вертикальні) – проходять уздовж днища авто і повторюють його межі, підвищуючи пасивну безпеку;
  • Вертикальні – забезпечують плоский підлогу, більш занижений, ніж у класичних авто, за рахунок спуску центру тяжіння;
  • Кутові (горизонтальні) – допомагають колесам розгортатися на максимальний кут.

Поперечки між лонжеронами можуть розміщуватися перпендикулярно деталей, а також у формі літери «Х» або «К». У легкових моделях поперечки із сталевого профілю приварюють, а у вантажних – кріплять клепками.

Несправності лонжеронів та їх ремонт

Проблеми з лонжеронами можуть виникнути внаслідок природного старіння конструкції або в результаті аварії. В даному випадку не можна зволікати з ремонтом, інакше змістяться частини підвіски і двигун. Навіть якщо зовні кузов в порядку, треба перевіряти стан лонжерона. Якщо він лопне, несуча конструкція вже не зможе забезпечити належну міцність кузовної частини авто.

Заміна лонжеронів не становить великої праці в машинах з рамами. В інших випадках заміна деталі може бути безглузда. В якості альтернативного вирішення проблема при невеликих деформаціях можна порекомендувати витягування несучої частини кузова, щоб параметри повернулися до вихідних.

При заміні лонжерона з-за серйозних деформацій важливо приділити увагу правильному монтажу конструкції, щоб уникнути подальших проблем під час їзди. Виправляти сильно спотворену деталь не варто, так як міцність конструкції знизиться, а характеристики кузова зіпсуються.

Читайте також: Звідки з’являється вібрація керма на швидкості 100-120 км/год.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового