Торсіонна підвіска: що це таке

626

Історія появи торсійної підвіски бере початок ще в 30-х роках минулого століття, завдяки багаторазовому вдосконалення вона залишається актуальною і досі успішно використовується не лише в цивільному, але і у військовій техніці. Причому технологія затребувана не якимись скромними фірмами, а стоїть на озброєнні компаній, визнаних лідерами галузі, таких як Volkswagen, Ferrari, Mazda, Toyota, Jaguar і ін. В свій час вітчизняні виробники також оцінили торсіонну підвіску і вперше випробували її на легендарному Запорожці, в якому передня підвіска включає пару тріснув квадратної форми. Зважаючи такого стану речей корисно було б докладніше розглянути, що таке торсіонна підвіска і чому інтерес до неї виявився таким стійким.

Зміст

  • Що таке торсіонна підвіска
  • Принцип роботи торсіонної підвіски
  • Де використовується торсіонна підвіска
  • Плюси і мінуси
  • Відео на тему

Що таке торсіонна підвіска

Базовий елемент торсіонної підвіски – торсіон (в пер. з франц. torsion – скручування), – елемент, виконаний у вигляді циліндричного стержня підвищеної пружності, що працює на скручування в одну сторону. Форма торсиона не підпорядкована єдиним стандартом, тому у поперечному перерізі він буває в основному квадратним або круглим. Ще один менш поширений варіант – пластинчастий торсіон, має багатошарову структуру, також розрахований на кручення, що забезпечується спільною роботою кількох пластин.

З метою підвищення пружинистість при скручуванні використовувана у виробництві тріснув сталь проходить складну багатоступеневу термообробку. Завдяки цьому інтенсивні крутні напруги і значні кути закручування не створюють підвісці проблем. Обидва кінця торсиона рухливі, що досягається за рахунок використання підшипників і шліцьових з’єднань, заповнюють зміни, викликані робочими навантаженнями.

Знаходиться під кузовом торсіонна балка може займати як поздовжнє, так і поперечне положення. Поздовжній варіант зустрічається переважно у вантажівках, де ходова частина постійно відчуває значні навантаження. Поперечна торсіонна підвіска встановлюється на легкові автомобілі, особливо задньопривідні.

Торсіонні вали мають різну товщину, що позначається на експлуатаційних показниках і м’якості підвіски. Щоб уникнути іржавіння торсиона захищений стійкою антикорозійною фарбою або ж прогумований.

Принцип роботи торсіонної підвіски

Схема торсіонної підвіски автомобіля Hummer H2: 1. Маточина колеса; 2. Приводний вал; 3. Нижній поперечний важіль; 4. Верхній поперечний важіль; 5. Амортизатор; 6. Стабілізатор поперечної стійкості; 7 Передній диференціал; 8. Поздовжній торсіон; 9. Підрамник

Принцип роботи торсіонної підвіски досить простий. Через шліцьове з’єднання якийсь з кінців торсиона допомогою важеля підвіски з’єднаний з колісною маточиною, а інший – фіксується до автомобільної рамі. Вісь важеля і вісь закручування торсиона розташовуються в одній площині. У разі вертикального переміщення колеса торсіон скручується, що викликає пружний ефект.

Напруга в період дії сил підняття-опускання зберігається. При цьому відбувається пом’якшення і перерозподіл навантаження, яка направляється на кузов, що дозволяє вберегти автомобіль від впливу високої жорсткості, в тому числі ударних.

Припинення зовнішнього впливу супроводжується поверненням колеса в нормальне положення. Це відбувається в результаті розкручування торсиона. Механізм нагадує роботу пружини, але ефективність торсиона помітно вище.

Де використовується торсіонна підвіска

Використання подібної підвіски широко практикувалося в період Другої світової війни. Це стосувалося танків і іншої бронетехніки. Після такої апробації технологію взяли на озброєння всі провідні європейські автовиробники і компанії США. На передній підвісці торсіони вперше з’являються в 1961 році в моделі Jaguar E-Type. В СРСР крім Запорожців їх інтегрували в Зіли і ЛУАЗы. Пізніше з-за своєї специфіки торсіони перестали використовуватися у пасажирському транспорті. Хоча деякі позашляховики й вантажівки таких виробників як GM, Ford, Dodge Mitsubishi досі випускаються з підвіскою саме на базі тріснув.

Незважаючи на свою більш ніж 80-річну історію торсіони використовувалися і використовуються у виробництві кількох видів підвісок:

    • на поздовжніх важелях – знаходила застосування в задній підвісці малогабаритних авто, а сьогодні вже неактуальна;
    • незалежна система на подвійних поперечних важелях – в даний час успішно підтримує працездатність деяких моделей позашляховиків;
    • напівзалежна (незалежна) – широко використовується в легковому транспорті класів «А», «В» і «С».

Читайте також: Вібрація керма на швидкості 100-120 км/год — можливі причини.

Плюси і мінуси

Незалежно від типу використовуваної торсіонної підвіски її наявність допомагає автомобілю ефективно справлятися з багатьма завданнями:

  • плавний хід;
  • гарне поглинання рамних і колісних вібрацій;
  • стабілізація провідною колісної пари;
  • можливість регулювання ступеня жорсткості підвіски;
  • нормальна керованість при крені.

Якщо взяти до уваги зручності в експлуатації і обслуговуванні, можна окремо виділити, що для приведення підвіски в норму у багатьох випадках достатньо лише гайкового ключа, необхідного, щоб у міру підтягти кріпильні болти. Крім цього слід врахувати й інші позитивні моменти торсіонних підвісок:

  • компактні розміри і мала вага;
  • відсутність складнощів в установці;
  • безпроблемна регулювання кліренсу, що не вимагає внесення змін в підвіску;
  • великий робочий ресурс і ремонтопридатність.

Що стосується недоліків торсіонної підвіски, то тут потрібно сфокусувати увагу ось на чому:

  • необов’язково, але можливо поява трясіння, особливо на задньому сидінні, що пов’язано з жорсткими кріпленням, наслідком чого є передача сильних вібрацій;
  • поява шумів, що пояснюється проблематичностью захисту кузова від коливань і обумовлено це також жорстким кріпленням;
  • є ймовірність надмірної обертальності, особливо при невеликих розмірах авто;
  • ресурс пробігу голчастих підшипників, розташованих в місці з’єднання торсіонної балки і важелів обмежений 70 тис. км пробігу.

В порівнянні з продуктами автопрому на інших типах підвіски придбання автомобіля на торсіонах, як правило, не обходиться так дорого, при цьому витрати на підтримку його в порядку можна назвати надмірними.

Читайте також: Що таке пневмопідвіска і для чого вона потрібна.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового