Центральний замок в автомобілі: що це таке

401

Якщо раніше для того, щоб замкнути всі двері автомобіля, доводилося витратити якийсь час, необхідне для закриття кожної з них, то зараз на сучасних моделях ця задача вирішується практично моментально, натисненням всього однієї кнопки на брелоку. За автомобіліста всі ці процедури здійснює такий пристрій, як центральний замок.

Слід зауважити, що багато власників машин вже й не уявляють собі, що відімкнути і замкнути авто можна якось інакше. Тому саме їм має бути в першу чергу цікаво детальніше дізнатися про те, що таке центральний замок, навіщо, власне кажучи, він потрібен, як працює і що слід робити, коли він взимку іноді замерзає.

Зміст

  • Навіщо потрібен центральний замок
  • Пристрій і принцип роботи центрального замка
  • Що робити, якщо центральний замок замерз
  • Відео на тему

Навіщо потрібен центральний замок

Звичайно, стверджувати, що центральний замок є однією з найважливіших систем автомобіля, зовсім не доводиться, оскільки його наявність або відсутність жодним чином не впливає на основні технічні характеристики транспортного засобу. Це пристрій фахівці в галузі автомобілебудування відносять до так званій «зоні комфорту».

Центральний замок робить повсякденне користування автомобілем зручнішим. Крім того, він дещо знижує ймовірність несанкціонованого доступу в салон, багажник, під капот і до паливного баку машини: його наявність і нормальне функціонування гарантує повне замикання автомобіля.

Пристрій і принцип роботи центрального замка

Актуатор центрального замку.

Основними елементами будь-якого автомобільного центрального замку є:

  • Датчики;
  • Блок управління;
  • Виконавчі пристрої (актуатори).

У переважній більшості сучасних конструкцій цих систем в ролі вхідних датчиків використовуються мікроперемикачі і кінцеві вимикачі. Роль останніх полягає в тому, щоб зафіксувати то поточний стан, в якому знаходиться та чи інша двері. Що стосується мікроперемикачів, то їх функція — це фіксація поточного стану конструктивних елементів дверних замків.

Положення механізму кожного замку мікроперемикачі фіксують у двох положеннях: «Заблоковано» і «Розблоковано». Сигнали від них надходять в електронний блок управління, де вони обробляються, після чого формуються відповідні команди, що передаються на виконавчі пристрої дверних замків, так звані акуаторы.

Вони являють собою, по суті справи, електричні двигуни постійного струму. До валів, розташованих на їх роторах, приєднані редуктори, які перетворюють обертальний рух у зворотно-поступальний. Саме завдяки йому і проводиться відкривання або закривання замків і, відповідно, капотів, лючків бензобака.

Цікаво, що в деяких різновидах центральних замків раніше використовувався не електричний, а пневматичний привід. Ще відносно недавно випускався ряд моделей автомобілів Mercedes і Volkswagen, мали в своїй конструкції акуаторы саме такого типу. Зараз на серійних моделях вони вже не використовуються.

Брелок центрального замка для дистанційного управління.

Ще одним важливим компонентом всіх сучасних центральних замків є система дистанційного управління. Схематично вона складається з мініатюрного передавача, вмонтованого в ручку ключа запалювання або брелок, і приймальні антени, розташованої безпосередньо в центральному блоці управління. Радіус дії таких систем дистанційного керування становить близько десяти метрів.

Слід зауважити, що центральний замок будь-якого сучасного автомобіля працює незалежно від того, включено в машині запалювання чи ні. Коли проводиться замикання вхідних дверей, мікроперемикач формує відповідний сигнал і передає його блоку управління. Той обробляє його і посилає відповідні керуючі сигнали всім акуаторам. Останні приводяться в положення «Зачинено». Відповідно, при відмиканні вхідних дверей автомобіля відбувається аналогічний процес з тією лише різницею, що блок управління формує виконавчий сигнал, який привадит всі акуаторы в положення «Відкрито». У разі дистанційного керування всі процедури відбуваються аналогічні, просто сигнал на блок керування передається не від мікроперемикача замка вхідних дверей, а від передавача по радіоканалу.

У разі виникнення дорожньо-транспортної пригоди двері, які заблоковані, автоматично розблоковуються. При цьому відповідний сигнал на блок керування подається системою пасивної безпеки автомобіля.

Читайте також: Що таке пневмопідвіска і для чого вона потрібна.

Що робити, якщо центральний замок замерз

В умовах суворого російського клімату взимку нерідко трапляється так, що центральні замки автомобілів просто замерзають. Найчастіше це відбувається при попаданні в них вологи, яку швидко «прихоплює» морозом. Якщо це сталося, то потрібно намагатися відігріти личинки замка вхідних (водійської) двері будь-яким з можливих і безпечних способів. Зробити це можна за допомогою обережного використання запальнички, прикурювача, взятого на час з сусіднього автомобіля. Дуже хороший засіб — це спеціальний хімічний розморожувач. Він випускається в невеликих балончиках, забезпечених тонкими трубочками, і знаходиться у них під тиском. Після того, як водійські двері відкрита, можна завести і прогріти машину її, після чого інші замки салонних дверей поступово відтануть.

Читайте також: Що таке система «старт-стоп» і як вона працює.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового