«урал» побудує позашляховий автобус для арктики

56

В рамках комплексного проекту розробляються нові транспортні засоби – «арктичний автобус» і «арктичний автопоїзд з транспортуються функціональним модулем», а також ряд технічних рішень, що забезпечують експлуатацію агрегатів і систем в умовах крайньої півночі.

Автомобільний завод “урал” розробляє прототип автомобіля, призначеного для експлуатації в умовах арктичного крижаного поясу. Основними відмінними рисами нового сімейства автомобілів» урал ” стануть утеплені і полегшені вузли і агрегати. Одночасно транспортні засоби будуть обладнані системою життєзабезпечення для їх безпечної експлуатації в арктичній зоні.

Для подолання повного бездоріжжя за умови збереження крихкого верхнього шару грунту арктичної зони на транспортних засобах передбачено застосування шин низького тиску збільшеного розміру. Такі шини збільшують пляма контакту з поверхнею, забезпечуючи тиск на грунт не більше 0,35 атм. Це забезпечує високу прохідність в глибокому снігу, на заболочених територіях і на грунтах з низькою несучою здатністю.

Крім безпосередньо безпечного і комфортного перевезення людей автомобілі проекту призначені для транспортування функціональних модулів-спеціальних об’єктів, здатних нести на собі обладнання та спеціальні пристосування, медичні кабінети, навчальні класи, лабораторії, пункти проведення медоглядів і мобільні центри вакцинації. Це те, що необхідно для підвищення доступності медичних і соціальних послуг для жителів важкодоступних районів арктичної зони російської федерації.

Надалі проект здатний стати основою для широкої гами уніфікованих транспортних засобів в «північному» виконанні. Розширення модельного ряду перспективних транспортних засобів дозволить забезпечити всебічне виконання завдань, які позначені в державній програмі «соціально-економічний розвиток арктичної зони російської федерації».

Виготовлення дослідних зразків арктичного автобуса, арктичного автопоїзда та їх випробування заплановані на 2023 рік.