Вічний облік автомобіля: що це таке

297

Вживані автомашини, виставлені на продаж власниками або посередниками, користуються незмінним попитом у тих, чиї доходи не дозволяють придбати нове авто в салоні. Але покупка машини з пробігом – це лотерея, в якій покупцю доводиться покладатися на чесність продавця, а в цьому питанні, на жаль, можливі неприємні сюрпризи. Наприклад, не всі автолюбителі мають уявлення, що таке вічний облік автомобіля і чому покупки машин на вічному обліку намагаються уникати.

Зміст

  • Що таке вічний облік автомобіля
  • Як машини набувають статусу перебувають на вічному обліку
  • Можлива продаж авто на вічному обліку
  • Плюси і мінуси статусу вічного обліку

Що таке вічний облік автомобіля

Згідно з правилами, новий власник повинен зареєструвати машину після покупки на своє ім’я. Але в тому випадку, коли VIN код перестав бути читаним, переоформлення стає в принципі неможливим, тобто машина буде залишатися на вічному обліку у старого власника. Це означає, що офіційно її не можна продати або подарувати, виконати будь-які реєстраційні дії.

Втім, вічний облік зовсім не забороняє власнику користуватися машиною і їздити на ній своїми потребами. Для того, хто не планує розлучатися зі своїм авто, ситуація абсолютно не створює ніяких ускладнень і не обмежує в діях. Труднощі виникають лише в тому разі, коли обставини змушують продати машину. Через неможливість офіційної перереєстрації автомобіль різко втрачає в ціні, а його продаж стає проблематичною.

Як машини набувають статусу перебувають на вічному обліку

Поняття «вічного обліку» автомобілів стало наслідком Наказу МВС №605, виданого 7 липня 2013 року. У документі перераховуються причини, за якими ГИБДД виносить вердикт у відмові від перереєстрації машини на нового власника:

  • якщо ідентифікаційний номер прихований, підроблено або знищений;
  • якщо документи, пред’явлені для перереєстрації, визнані підробленими;
  • якщо VIN номер машини не відповідає номеру, записаному в документах;
  • якщо є дані про те, що машина, її держ. номери або документи викрадені або втрачені.

Найчастіше вічний облік стає долею старих авто, у яких VIN номер став нечитабельним через рясної іржі. Аналогічна доля уготована машин, які потрапили в аварію, або тим, які побували в угоні, і зловмисники нанесли на конструкційні вузли нові номери.

Читайте також: Що таке VIN-код автомобіля і для чого він потрібен.

Можлива продаж авто на вічному обліку

Хоча офіційна перереєстрація машини неможлива, при обопільному бажанні продавця і покупця (чи дарувальника і обдаровуваного) вийти з положення все ж вдається. Офіційно продавець залишається у статусі власника машини, але оформлює передачу її в користування покупця. Одночасно він вписує дані покупця в страховий поліс. Довіреність на автомобіль не потрібна для їзди, проте знадобиться новому власнику в майбутньому, коли йому доведеться проходити щорічний техогляд, оформляти новий поліс ОСАЦВ або забирати эвакуированную машину зі штраф-стоянки.

Крім того, існує варіант здачі вільної машини в оренду. Це дозволить скласти офіційний документ, за яким власник при необхідності зможе вимагати свої гроші через суд, а орендар набуде чітко прописані в договорі права та обов’язки.

Плюси і мінуси статусу вічного обліку

Для покупця варіант покупки машини, що перебуває на вічному обліку, несе як певні переваги, так і можливість негативних наслідків. До переваг покупки належать:

  • наднизька ціна, яка може опуститися до половини середньоринкової вартості;
  • відсутність клопіткою перереєстрації – при наявності водійських прав і поліса ОСАЦВ, в який вписана нова прізвище, можна відразу сідати за кермо і роз’їжджати по своїх справах;
  • отримання компенсації при ДТП на підставі поліса;
  • можливість надання машини в заставу для отримання кредитів.

Але не слід забувати і про негативні сторони вічного обліку. Так, перепродати машину, якщо потреба в ній відпаде, новий покупець вже не зможе. Вірніше, для цього доведеться розшукувати колишнього власника, щоб він оформив довіреність на іншу людину. Крім того, співробітники поліції виявляють до таких машин і їх водіям підвищений інтерес: авто частіше, ніж звичайні, відправляють на штраф-стоянку, вилучають реєстраційні номери «до з’ясування», а водія можуть навіть затримати на горезвісні три доби.

Продаж авто на вічному обліку не надто вигідна і продавцеві, причому не тільки через недоотримання грошей за «проблемну» машину. Фактично, він залишається її власником, а отже, саме він повинен сплачувати всі належні податки і збори. Якщо новий господар порушить правила дорожнього руху, то штрафна квитанція теж буде виписана на ім’я старого власника. Тому подібні угоди рідко укладають між собою незнайомі люди – і покупцеві, і продавцю важливо зберігати між собою зв’язок на випадок виникнення непередбачених проблем.

Читайте також: Що таке КАСКО й ОСАГО і чим вони відрізняються.

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця