Як перевірити машину на юридичну чистоту перед покупкою

351

Багато автолюбителів в Росії купують вживані машини, щоб придбати гарне авто за мінімальною ціною. Однак така покупка може призвести до чималих проблем, особливо якщо продавець вам не знайомий, і ви вийшли на нього по оголошенню. Поговоримо про те, як перевірити машину на юридичну чистоту, і які кроки доведеться зробити, щоб не втратити гроші.

Зміст

  • Проблеми з юридичною чистотою машини
  • Як перевіряють машини на юридичну чистоту
  • Онлайн-перевірка машини на юридичну чистоту
  • Що перевіряти безпосередньо перед покупкою
  • Додаткові перевірки перед покупкою
  • Відео на тему

Проблеми з юридичною чистотою машини

Передісторія автомобіля, змінює власника, може включати найрізноманітніші непривабливі факти – відновлення після серйозної аварії, зменшений показник пробігу і т. д. Однак сьогодні ми розглянемо проблеми з юридичною чистотою машини, які стають перешкодою переоформлення машини на нового власника. Вам відмовлять в МРЕВ, якщо автомобіль, який ви хочете зареєструвати на своє ім’я:

  • числиться в угоні;
  • закладений у банку;
  • заарештований судом за борги попереднього власника;
  • брав участь у ДТП, наслідком якого стала смерть одного чи декількох осіб;
  • фігурує у кримінальній, цивільній або адміністративній справі, розгляд якої ще не закрито;
  • піддавався переробці з зміною конструкції або пройшов митну процедуру в розібраному вигляді;
  • заборонений до експлуатації та реєстрації з якоїсь причини.

При виявленні одного з цих обставин існує ризик, що ви зробили покупку за підробленими документами. Розірвати таку угоду і повернути сплачені гроші практично неможливо. У деяких випадках заборона реєстрації можна зняти – скажімо, якщо власник віддавав машину в заставу, повернув заборгованість, але не спромігся перевірити, чи виключено авто зі списків заставного майна. Але всі ці подробиці обов’язково слід перевіряти до передачі грошей.

Як перевіряють машини на юридичну чистоту

На жаль, жодна перевірка, виконана приватною особою, не дасть стовідсоткової гарантії відсутності юридичних проблем. Однак переважна більшість факторів ризику можна виключити:

  • перевіривши номери агрегатів і держномери по базі автоінспекції;
  • перевіривши документи на машину;
  • перевіривши номери на сайтах відповідних державних служб;
  • провівши діагностику на автосервісі.

Якщо не хочете опинитися в неприємній ситуації, необхідно використовувати усі легальні можливості для визначення юридичної чистоти вашої майбутньої машини.

Онлайн-перевірка машини на юридичну чистоту

Перевірку юридичної чистоти машини варто почати з сайтів державних структур. Це безкоштовно і для цього навіть не потрібно бачити документи продавця. Домовившись з власником і домовившись про зустріч, попросіть його продиктувати вам держномер, номер техпаспорта і ВИН код. Повідомте йому, що ви маєте намір перевірити машину по всім доступним баз даних. Чесний продавець без коливань повідомить вам необхідну інформацію. Безкоштовно перевірити машину можна наступним чином.

  • На сайті Державтоінспекції гибдд.рф у вкладці «Сервіси» виберіть пункт «Перевірка автомобіля» і введіть цифри ВИН коду (17 цифр). Перевірка покаже, чи є машина розшукової базі, чи є які-небудь обмеження на реєстрацію з боку автоінспекції. Крім того, ви дізнаєтеся, потрапляла чи цікавить вас машина в аварії (з 2015 року), скільки власників змінилося з часу її першого продажу, а також зможете проаналізувати дати перепродажів.
  • Сайт нотаріальної палати reestr-zalogov.ru допоможе вам перевірити, чи не значиться пропонована вам машина в заставі за кредитом або борговим зобов’язанням, що послужить перешкодою до її перереєстрації. На цьому ж сайті можна перевірити власника за його ПІБ і року народження, з’ясувавши, не є заставодавцем.
  • На сайті Служби судових приставів fssprus.ru можна перевірити, чи не значиться продавець машини у боржників по виконавчому провадженню, чи немає накладених судом обмежень на його авто і не знаходиться він у адміністративному розшуку. Необхідно знати ПІБ продавця та рік його народження. Заборона продажу можливий навіть при неоплачений штраф за порушення ПДР. Якщо ж продавець бере участь у судовому розгляді щодо розділу майна, укладена з ним угода може бути згодом анульована.

Також існують ресурси, де за перевірку машини на юридичну чистоту потрібно сплатити певну суму.

  • Найбільш популярна платна перевірка — mycar-info.ru. Вона перевірить дані машини по базах більше 1200 кредитних і фінансових організацій, у тому числі автоломбардів, бюро швидких кредитів і т. д. Як правило, при звичайній перевірці ці дані не враховуються, проте вони також можуть стати перешкодою для реєстрації джерелом проблем в майбутньому. Для перевірки треба знати номер і серію техпаспорта, а також ВИН код машини.
  • Платна перевірка кредитів і застав також виконується сервісом сайту banki.ru для цього потрібно аналогічна інформація. Якщо машина була в заставі, але він вже закритий, ви дізнаєтеся дату завершення застави.

Цю перевірку, і теж на платній основі, виконає для вас будь-який нотаріус протягом декількох хвилин. По закінченні перевірки ви отримаєте довідку, де буде зазначено, що на таку-то дату машина не перебувала в заставі (або складалась). Правда, для цього доведеться відвідати нотаріальну контору.

Читайте також: Що таке вічний облік автомобіля і можлива продаж такого ТЗ.

Що перевіряти безпосередньо перед покупкою

Перше, що вам слід зробити після візуального огляду машини – це попросити продавця пред’явити ПТС і уважно вивчити цей документ. З’ясуйте, оригінал чи дублікат. Якщо паспорт транспортного засобу є дублікатом і був виданий замість втраченого, потрібно бути особливо уважним, оскільки можливі проблеми з юридичною чистотою машини. Вона може виявитися у заставі за кредитом, особливо якщо покупка була зроблена відносно недавно. Власник міг заявити в ГИБДД, що паспорт загублений, і спокійно отримати дублікат для продажу.

Крім того, потрібно звірити прізвище власника з тієї, що записана в ПТС, для чого попросити його показати свій паспорт та документ, що підтверджує його право власності. Якщо виявиться, що авто зареєстроване на іншу людину, або власник відмовиться показати свій паспорт під будь-якими приводами – краще відмовитися від покупки, який вигідною б вона не здавалася.

Додатковою гарантією від прикрих випадковостей послужить наявність у продавця поліса КАСКО. Як правило, страхові компанії серйозно перевіряють страхувальників та майно, особливо на предмет наявності застав і «пустощі» з комплектацією машини.

Попросіть власника проїхати з вами до найближчого поста ДАІ, щоб перевірити по комп’ютеру служби його держномери і номери агрегатів. Ця перевірка не займе багато часу, а співробітники автоінспекції, як правило, без проблем виконують всі необхідні дії, що входять в їхні службові обов’язки. На цьому етапі ви з’ясуєте, не машина числиться в угоні.

Звернувшись до експертів-криміналістів при ГУВС, ви зможете з’ясувати, чи не перебивалися номери на агрегатах авто. Ця перевірка виконується платно, однак у порівнянні з сумою, яку ви можете втратити, має сенс трохи витратитися. По закінченні експертизи ви отримаєте на руки акт з результатами. Іншим шляхом з’ясувати, чи не перебивалися номери, неможливо.

Читайте також: Що таке заборона реєстраційних дій на автомобіль та як його визначити.

Додаткові перевірки перед покупкою

Все перераховане допоможе вам виключити очевидні випадки обману, але не дасть стовідсоткової гарантії юридичної чистоти угоди. Тому краще всього при укладанні договору про купівлю діяти наступним чином:

  • зажадати, щоб продавець після нотаріального оформлення відправився з вами на реєстрацію машини, передати кошти (або їх частина) тільки після отримання реєстраційного свідоцтва;
  • якщо продавець одружений, попросити, щоб дружина була присутня при оформленні договору і власноруч зазначила в ньому, що не заперечує проти продажу.

Все вищезазначене необхідно перевіряти і в тому випадку, коли ви купуєте стару машину через салон. Незважаючи на те, що всі ці організації обіцяють ретельну перевірку ТЗ, випадки проблемних продажів у них виникають досить часто. Але якщо ви будете досить передбачливі, то зможете уникнути неприємностей і вибрати не лише гарну машину, але і надійного, чесного продавця.

Відео на тему

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця