Як перевірити машину по ВИН кодом і держ. номером в Росії

331

Розглядаючи на сайтах безкоштовних оголошень пропозиції про продаж старої машини, ви фактично прицінюєтеся до кота в мішку. Сумна статистика свідчить, що у чверті продаваних на вторинному ринку автомобілів скручений лічильник пробігу, приблизно три чверті побували в ДТП, а близько 2% машин до продажу експлуатувалися в якості таксі. На щастя, знаючи, як перевірити машину по ВИН кодом і держ. номером в Росії, використовуючи для цього можливості онлайн-сервісів, ви зможете отримати достатньо інформації, щоб прийняти вмотивоване рішення з приводу купівлі авто.

Зміст

  • Як перевірити машину перед покупкою
  • Безкоштовні перевірки по ВИН кодом і держ. номером
  • Дані про комерційної експлуатації
  • Платні перевірки по ВИН кодом і держ. номером
  • Відео на тему

Як перевірити машину перед покупкою

Щоб відшукати вас цікавлять дані по машині, використовуючи відкриті онлайн-ресурси, необхідно знати її ВИН код і держ. номер. Більшість безкоштовних відомчих порталів (ГИБДД, ФТС та ін) здійснюють перевірку по ВИН кодом. Крім того, в даний час існує немало інтернет-ресурсів, здійснюють перевірку машини на платній основі. Для платного перевірки можна використовувати не тільки ВИН код, але і держ. номер машини, що набагато зручніше і простіше.

Безкоштовні перевірки по ВИН кодом і держ. номером

Послуги з перевірки машини на безоплатній основі надають портали відомчих держструктур. Щоб виконати таку перевірку, необхідно запастися терпінням, адже доведеться для кожного сайту виконувати окрему перевірочну процедуру. Крім того, необхідно попередньо з’ясувати ВИН код машини, яку ви хочете придбати, а для деяких перевірок потрібно ПІБ власника. Щоб отримати ці відомості, швидше за все, доведеться особисто зустрітися з власником, адже цю інформацію не публікують в оголошеннях і не повідомляють по телефону першому зустрічному.

Отже, припустимо, вам вдалося дізнатися ВИН код і паспортні дані останнього господаря машини. Тепер ви можете скористатися наступними інтернет-ресурсами, щоб «пробити» відомості по машині.

  • Портал Державтоінспекції гибдд.рф дозволяє дізнатися історію реєстрації машини в ГИБДД (число власників і дати перереєстрації), історію участі в ДТП (крім оформлених за європротоколом), дані про угони (після 10 днів з моменту викрадення), наявність обмежень на перереєстрацію із зазначенням органу, що наклав обмеження. Щоб скористатися послугою, потрібно перейти в розділ онлайн-сервісів і вибрати перевірку автомобіля, потім ввести ВИН код і запросити перевірку, натиснувши на посилання під кожним блоком перевірок і вводячи капчу.
  • Портал Федеральної нотаріальної палати reestr-zalogov.ru дозволяє з’ясувати, чи не перебуває машина у банківській заставі. База даних ведеться з 2014 року, тому про попередніх заставах відомості в ній відсутні. Для перевірки потрібно відкрити Реєстр повідомлень про заставу рухомого майна та ввести ВИН код машини. Аналогічну інформацію можна отримати на сайті vin.auto.ru.
  • Портал Федеральної митної служби на сторінці customsonline.ru/rastamoghka.html дозволяє перевірити, чи проводилася для машини процедура офіційної розмитнення. Зайшовши на сторінку, потрібно ввести ВИН код у відповідне поле і натиснути на кнопку пошуку.
  • Портал Федеральної служби судових приставів fssprus.ru допоможе з’ясувати, чи не відкрито чи на власника машини виконавче провадження. Щоб виконати перевірку, треба відкрити сторінку Банку даних виконавчих проваджень і ввести в відповідних полях регіон проживання та ПІБ власника.
  • Сайт Російського союзу автостраховиків на сторінці dkbm-web.autoins.ru/dkbm-web-1.0/policy.htm дозволяє перевірити наявність та термін дії поліса ОСАЦВ.
  • Портал держпослуг Московського регіону на сторінці uslugi.mosreg.ru/transport/taxi дозволяє з’ясувати, чи не реєструвалася машина в якості таксі. Послуга працює лише в межах Московського регіону. Щоб отримати відомості, потрібно ввести в поле держномер авто.

Крім порталів держпослуг, можна скористатися сайтом i-vin.ru, на якому безкоштовно виконуються всі перераховані дії. Крім того, на цьому сайті можна пошукати ВИН код, що вас цікавить машини, якщо відомий її держ. номер. Пошук виконується по базі ЕАИСТО.

Читайте також: Як перевірити машину на юридичну чистоту перед покупкою.

Дані про комерційної експлуатації

Як сказано трохи вище, для отримання інформації про роботу машини в структурах служби таксі Московського регіону можна скористатися порталом держпослуг Москви. В інших регіонах аналогічні служби поки не організовані, однак при бажанні можна знайти відповідні реєстри та перевірити дані. Вся ця інформація є в публічному доступі, потрібно тільки постаратися її відшукати. У різних регіонах організації, ведуть Реєстр дозволів на перевезення пасажирів легковим транспортом, можуть носити різні назви, проте, скориставшись пошуковою системою, нескладно відшукати потрібні дані.

Впишіть в пошуковому рядку «міністерство транспорту [такого-то регіону] реєстру таксі» і перевірте кілька перших рядків видачі. В одній з них обов’язково знайдеться офіційний портал регіонального органу влади, який видає дозволи на роботу в службу таксі. Основна складність полягає в пошуку потрібного документа на сайті. В пошуковому рядку, позначеної порожнім полем і значком лупи, введіть запит «реєстр виданих дозволів», «реєстр таксі» або аналогічні словосполучення. Інформація зобов’язана бути на сайті, так як це вимога закону.

Шукати в реєстрі відомості вас цікавить машині доведеться вручну з держ. номером машини. Можливо, знайдеться кілька документів з схожими назвами, але з відомостями різних років. Перегляньте найбільш свіжий список. У Реєстрі можна з’ясувати держ. номер, марку, інформацію про дату видачі та анулювання дозволу, ПІБ власника або назва юридичної особи, а також податкову інформацію (ІПН, ОГРН власника).

Платні перевірки по ВИН кодом і держ. номером

В даний час існує досить багато сайтів, які виконують платну перевірку машини з держ. номером і ВИН кодом. Оскільки номер машини знайти набагато простіше, ніж ВИН код, то багато покупців користуються платними послугами, адже сума оплати не надто велика, особливо в порівнянні з можливими втратами при купівлі проблемної автомашини. Інформація, одержувана після введення держ. номери на платній основі, як правило, складається з:

  • ВИН коду машини;
  • відомостей про всіх власників, згаданих у ПТС;
  • даних ПТС (серії, номера);
  • наявності обмежень на перереєстрацію;
  • дані про заставу;
  • розшифровки ВИН коду;
  • відомостей про ДТП;
  • митної інформації;
  • дані про реєстрацію в якості таксі;
  • страховий інформації.

У деяких випадках може бути вказана навіть величина пробігу машини. Очевидно, відомості беруться з бази даних техоглядів. Єдиний недолік платній перевірки, крім необхідності розлучитися з певною сумою – тривалість виконання запиту. Більшість сайтів відводять на пошук інформації до доби, а зібрані дані надсилаються на електронну пошту. Це не дуже зручно, якщо потрібно отримати відомості під час зустрічі з продавцем. Однак у випадку, коли держ. номер на фото продається автомашини не закритий, ви можете зібрати інформацію заздалегідь і на її основі вирішити, чи варто взагалі зустрічатися з продавцем.

Перерахуємо декілька найбільш популярних сайтів платній перевірки машин.

  • avtobot.net – всі основні відомості щодо машини за її ВИН кодом або держ. номером;
  • banki.ru – перевірка по базі банківської про заставу;
  • avtokods.ru – всі основні відомості щодо машини за її ВИН кодом або держ. номером;
  • avtocod.ru – всі основні відомості щодо машини за її ВИН кодом або держ. номером;
  • adaperio.ru — всі основні відомості щодо машини за її ВИН кодом або держ. номером.

Платні перевірки зручні тим, що всі відомості ви отримуєте в один клік. Крім того, перевірочні сайти нерідко не задовольняються офіційними базами даних і враховують інформацію, що розміщується на дошках оголошень, в соцмережах та інших відкритих джерелах. Використовуйте всі можливості для перевірки машини перед покупкою, щоб уникнути втрати значної суми і інших неприємностей.

Читайте також: Що таке заборона реєстраційних дій на автомобіль.

Відео на тему

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця