Який причіп можна буксирувати з категорією В

1944

Багато власників легкових машин періодично стикаються з необхідністю перевезення досить габаритних і важких вантажів. Особливо часто така потреба виникає у представників малого бізнесу, яким необхідно транспортувати свої товари або матеріали для виробництва, а також у затятих дачників, яким необхідно везти на дачу садове обладнання, а з дачі – продукти своєї річної праці. Незамінним помічником у цих випадках стає причіп, який істотно розширює транспортувальні можливості машини. Але він же нерідко є і джерелом проблем з автоінспекторами.

Зміст

  • Причіп, автоінспектор і права категорії В
  • Що насправді йдеться в законі?
  • Що таке категорія ВЕ?
  • Практичні рекомендації по водінню машини з причепом

Причіп, автоінспектор і права категорії В

Переважна більшість власників легкових машин і, відповідно, володарів водійських прав категорії В, використовують для перевезення типові причепи, граничний вага яких становить 750 кілограмів. Як відомо, законом для водіїв з категорії дозволяється рух з причепом машини, граничний вага якої в навантаженому стані становить 3 500 кілограмів.

Якщо сам повністю завантажений автомобіль важить, припустимо, 3 200 кілограмів, то загальна вага отриманого автопоїзда становить 3 950 кілограмів. На підставі такого простого розрахунку деякі інспектори ДПС виписують штрафи водіям за перевищення дозволеної ваги, мотивуючи свої дії відсутністю у «порушників» відкритої категорії ВЕ. Але чи мають рацію в цих випадках представники закону?

Що насправді йдеться в законі?

Якщо ми уважно прочитали опис категорії В, відкривши статтю 25 Закону 196-ФЗ (Глава IV), то будь-кому стане ясно, що вимога щодо не перевищення автопоїздом ваги в 3 500 кілограмів відноситься лише до тих автомашинам, які везуть тяжкий (більше 750 кілограмів) причіп. Наприклад, якщо ваш навантажений причіп важить 1 300 кілограмів, то перевозити його можна лише машиною вагою більше 1 300, але не менше 2 200 кілограмів.

У тому ж випадку, коли власний навантажений вага машини менше 3 500 кілограмів, тобто відповідає категорії В, підсумовувати вага машини та причепа закон не вимагає, якщо вага причепа не перевищує 750 кілограмів. А значить, водій машини вагою в 3 200 кілограмів цілком може везти 750-кілограмовий причіп по наших дорогах, і ніякого порушення в цьому немає. Для водіння такого автопоїзда цілком достатньо прав з відкритою категорією Ст. Ця норма відповідає аналогічним нормативним вимогам будь-якої європейської країни.

Читайте також: Категорія В1 — які машини можна водити.

Що таке категорія ВЕ?

Підкатегорія ВЕ дійсно необхідна для водіння легкових автомашин з причепом, але під її дію підпадають далеко не всі випадки. Все та ж стаття 25 гранично чітко описує, в яких випадках необхідні права з відкритою підкатегорією ВЕ. Це перевезення причепа вагою більше 750 кілограмів в навантаженому стані машиною категорії В, тобто повний вага якої з максимальним навантаженням не більше 3 500 кілограмів. При цьому максимальна вага завантаженого причепа може перевищувати масу ненавантаженому автомашини, яка перевозить його.

Якщо так вийшло, що вам необхідно періодично використовувати важкий причіп, вага якого більше 750 кілограмів, доведеться потурбуватися відкриттям водійських прав категорії ВЕ. Для цього необхідно пройти навчання в автошколі, тобто вивчити ПДР, що відносяться до їзди з причепом, і здати іспит на практичне водіння. Слід знати, що відкрити категорію ВЕ можуть лише ті, хто провів за кермом більше одного року і не отримав за це час стягнень від працівників ДПС.

Практичні рекомендації по водінню машини з причепом

Бувалі водії можуть дати новачкам кілька порад, які стосуються руху по дорозі легкової машини з причепом.

  • Тихіше їдеш – стійкіше причіп. Їхати на високій швидкості в зчепленні з причепом важко, так як при перевищенні певного швидкісного порога його починає розгойдувати в сторони, що знижує стійкість вашого автопоїзда. Тому краще не поспішати.
  • Оптимальний автопоїзд складається з повнопривідною, довгобазної, важкої машини з коротким заднім свесом і двовісного довгобазного причепа, центр ваги якого розташовується як можна нижче, а колія максимально широка. Зчіпка повинна бути довгою.
  • Невдалий автопоїзд складається з передньопривідною короткобазной машини з довгим заднім звисом, малопотужної і легкої, зчепленої коротким дишлом з одноосным, високим і вузькоколійним причепом.
  • Слід бути особливо уважним, якщо задня підвіска машини сильно зношена, а тиск в шинах нижче, ніж це необхідно за нормативом. Негативно позначається на стійкості поїзда перевантаження причепа і неправильне завантаження, коли на кулю доводиться мінімальний вагу. Крім того, погіршення ходових якостей причепа неминуче, якщо він «взутий» у різні за якістю шини.

Читайте також: Що таке фаркоп в автомобілі і як він працює.

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця