Подивіться на 18-кілометровий підводний тунель, який з’єднає німеччину з данією

48

Спочатку на місці фемарнбельтського тунелю повинні були побудувати 19-кілометровий вантовий міст з трьома головними прольотами довжиною 724 метри кожен. Але в 2010 році данські проектувальники прийшли до висновку, що підводний тунель з опускних секцій несе менше конструкційних ризиків при тій же вартості. Ідею тунелю підтримали в уряді, і влітку цього року компанія femern a/s почала підготовчі роботи в місті редбіхавн на південному узбережжі лолланда.

Тунель називають одним з найбільших інфраструктурних транспортних проектів європи, і цілком заслужено. Так, для зведення нових хвилерізів потрібно 2,2 мільйона тонн граніту, а для будівництва самого тунелю — 360 000 тонн арматури і 3,2 мільйона кубічних метрів бетону.

Конструкція складатиметься з 79 основних і 10 допоміжних секцій масою 73 тисячі тонн кожна і довжиною 217 метрів. Тунель розташується на глибині 40 метрів. У ньому будуть дві залізничні гілки, чотирисмугова автомагістраль і всі необхідні інженерні комунікації.

Щогодини по тунелю проходитимуть один пасажирський і два вантажних потяги. Максимальна швидкість для них складе 200 кілометрів на годину, для автомобілів — 110. Це скоротить час у дорозі між лолландом і фемарном з 45 хвилин на поромі до десяти хвилин на машині і семи на електричці.

Також завдяки тунелю, дістатися на поїзді з гамбурга в копенгаген можна буде за три години 15 хвилин замість нинішніх чотирьох годин і 58 хвилин.

За розмахом будівництва фемарнбельтський тунель порівнюють з ересуннським мостом, що з’єднує копенгаген і шведське місто мальме. Цей міст відомий, наприклад, по датсько-шведському серіалу» міст ” з софією хелін в головній ролі. Її героїня, детектив з мальме сага норен, розслідує заплутані вбивства і їздить на porsche 911 s 1977 року. У 2018-му цей жовтувато-зелений спорткар виставили на аукціон the goodwood festival of speed sale, де за нього заплатили 141 500 фунтів стерлінгів (13,9 мільйона рублів).