Машина смикається при розгоні: чому і що робити?

775

Несправність автомобіля може проявлятися по різному, найчастіше це сторонні шуми, наприклад, стукіт або скрип. Але, іноді несправності мають більш помітні симптоми, наприклад, машина може відхилятися від заданого водієм курсу або сіпатися при розгоні і наборі швидкості. У даній статті ми розглянемо останній варіант, а саме чому машина смикається при розгоні і що робити в такій ситуації.

Зміст

  • Чому машина смикається при розгоні?
    • Карбюраторні двигуни
    • Інжекторні двигуни
  • Що робити, якщо машина сіпається при розгоні?
  • Відео на тему

Чому машина смикається при розгоні?

Все що експлуатуються нині легкові автомобілі з бензиновими моторами оснащені або ижекторными, або карбюраторними силовими агрегатами. Другий тип ДВС вважається зараз чи не «раритетним», проте в Росії (особливо в провінції) «на ходу» знаходиться ще чимало такої техніки. Тому розгляд можливих причин, за якими легкові машини можуть сіпатися при наборі швидкості, має сенс почати саме з них.

Карбюраторні двигуни

Ці силові агрегати у порівнянні з більш сучасними, інжекторними, простіше по конструкції, всі їх «слабкі місця» чудово вивчені, і тому відшукати причину їх нестабільної роботи на етапі запуску і розгону автомобіля не так вже й складно. Досвідчені фахівці-мотористи зі знанням справи стверджують, що в машини з карбюраторним двигуном найчастіше сіпаються через таких проблем як:

  • Забруднення паливного або повітряного фільтра;
  • Проблеми в роботі паливного насоса;
  • Несправність регулятора тиску палива.

Таким чином, тим власникам автомобілів з карбюраторними двигунами, чиї машини почали сіпатися при запуску мотора і розгоні, слід, в першу чергу, перевірити саме ті деталі, вузли і агрегати, які перелічені вище.

Якщо виявиться, що з ними все в порядку, то необхідно звернути свою пильну увагу на систему запалювання. В карбюраторних двигунах її несправності також нерідко бувають причинами ривків. Практика показує, що в тих випадках, коли при натисканні педалі акселератора машина відмовляється розганятися (як кажуть шофери на своєму професійному сленгу, «провалюється»), має сенс добре перевірити котушку запалювання, а також підключені до неї високовольтні дроти.

На перевірку досить часто виявляється, що ці деталі починають «пробивати», і тому двигун «троїть». Усунення проблеми в цьому випадку полягає в заміні несправної деталі.

Ще одна досить поширена проблема — це банальний нагар на свічках. Він призводить до того, що іскра виникає не тоді, коли слід (а часом і взагалі не виникає), що і призводить до ривків. Вихід з цієї ситуації — очищення або заміна свічок запалювання.

Інжекторні двигуни

Бензинові силові агрегати цього типу мають суттєво кращі, ніж у карбюраторних, експлуатаційні та технічні характеристики, однак їх конструкція значно складніше. Відповідно, причин, за яких машина може сіпатися при розгоні, значно більше.

Головною особливістю інжекторного мотора є те, що регулюванням подачі паливної суміші в його камери згорання займається спеціальний електронний блок. В цьому процесі задіяно декілька датчиків, а саме:

  • Положення дросельної заслінки;
  • Масової витрати повітря;
  • Положення колінчастого валу.

Несправність будь-якого з них може бути причиною того, що машина смикається при запуску двигуна і розгоні. При цьому цікаво, що при виникненні серйозних проблем з датчиком положення колінчастого валу інжекторна система нерідко відключається повністю, і тоді завести мотор взагалі неможливо.

Само собою зрозуміло, що причинами смикання при розгоні автомобілів, оснащених інжекторними двигунами, можуть бути ті ж, що і у карбюраторних двигунів, тобто засмічення фільтрів, проблеми зі свічками, котушками запалювання і високовольтними проводами, а також елементами паливної системи (в тому числі і засмічення паливних форсунок).

Слід також зазначити, що однією з поширених причин смикання автомобіля при запуску двигуна і розгоні є використання неякісного палива. В результаті цього утворюється збіднена паливна суміш, і двигун починає працювати дуже нестабільно. Це в рівній мірі стосується як карбюраторних, так і інжекторних силових агрегатів.

Читайте також: Інжектор і карбюратор: у чому різниця і що краще?”.

Що робити, якщо машина сіпається при розгоні?

Для того щоб точно діагностувати причину нестабільної роботи бензинового двигуна внутрішнього згоряння, що виражається в дергании при запуску і розгоні, насамперед, необхідно переконатися в тому, що використовується якісне паливо. Необхідно перевірити його щільність, октанове число (відповідні прилади зараз продаються в спеціалізованих магазинах і коштують зовсім недорого). Якщо з’ясується, що проблема полягає саме в поганому пальному, то його просто не потрібно використовувати.

Потрібно також обов’язково перевірити повітряний і паливний фільтри. Те, що вони забруднені, зазвичай видно неозброєним оком. Спосіб усунення проблеми — заміна цих витратних матеріалів на нові.

Для перевірки свічок необхідно просто зняти їх та стягнути з візуального огляду. Якщо виявиться, що на них є нагар, то його слід видалити або ж просто поміняти свічки на нові. Що стосується котушок і високовольтних проводів, то найчастіше причиною їх несправності буває окислення контактів. Щоб його виявити, простіше всього використовувати мультиметр і «продзвонити» ланцюг. Несправні котушки запалювання і високовольтні дроти слід не ремонтувати, а замінювати на нові.

Що стосується датчиків в інжекторних двигунах, то для їх перевірки застосовують звичайний осцилограф. Якщо цей компонент справний, то на екрані з’являються імпульси, які свідчать про роботу інжектора. У тих випадках, коли таких немає або вони мають неправильну форму, датчики слід міняти на нові.

Читайте також: Чому плавають обороти на холостому ходу.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда