Чому масло потрапляє в антифриз: основні причини

502

Як відомо, будь-який сучасний двигун внутрішнього згоряння вимагає хорошої мастила тих його деталей, які зазнають тертя, а також якісного охолодження, забезпечує своєчасний відвід зайвого тепла. Для цього мотори оснащені системами подачі масла і антифризу, причому вони влаштовані таким чином, щоб рідини, циркулюючі по них, не змішувалися.

Тим не менш, досить часто трапляється так, що при перевірці рівня охолоджуючої рідини автомобілісти виявляють серйозну зміну її консистенції і кольору. Це говорить про те, що в неї все-таки потрапила мастило, і проблема потребує якнайшвидшого вирішення. Для того щоб її усунути, для початку необхідно точно встановити, чому масло потрапляє в антифриз.

Зміст

  • Причини потрапляння антифризу мало
  • Як визначити антифриз в маслі
  • Можливі наслідки попадання масла в антифриз
  • Що робити, якщо в антифризі виявилося масло?
  • Відео на тему

Причини потрапляння антифризу мало

Системи змащування й охолодження двигунів внутрішнього згоряння не тільки ніяк не пов’язані між собою, але ще і герметичні. Тому якщо виявляється, що в охолоджуючої рідини все ж є масло, то цілком логічно припустити, що воно потрапило туди з-за розгерметизації. На практиці так воно здебільшого і буває, а безпосередніми причинами потрапляння мастильної рідини в охолоджуючу рідину є:

  • Неполадки головки блоку циліндрів;
  • Зношеність помпи;
  • Тріщини прокладки теплообмінника;
  • Тріщини розширювального бачка;
  • Проблеми масляного радіатора;
  • Вихід з ладу патрубків системи охолодження або системи змащення.

Оскільки в головці блоку циліндрів є канали, по яким слід охолоджуюча рідина, то за мікротріщин, що з’являються у неї в результаті ударів або ж з інших причин, масло без проблем може проникнути в антифриз. Зношеність помпи проявляється, в тому числі, і в її розгерметизації, що теж може призвести до потрапляння всередину її мастильної рідини. Тріщини прокладки теплообмінника, масляного радіатора і розширювального бачка також служать місцями «експансії» масла зовні, так само як і вихід з ладу патрубків охолоджуючої і мастильної систем.

Як визначити антифриз в маслі

Масло в антифризі

Як вже було сказано вище, більшість автомобілістів виявляє, що у антифриз потрапило масло, тоді, коли перевіряють рівень охолоджуючої рідини. Однак є й інші симптоми того, що таке недозволене змішання сталося. Одним з них є те, що при зливі антифризу останні кілька мілілітрів виявляються занадто темними, вони мають більш густу консистенцію і їх не так вже і просто злити з бачка. Справа в тому, що оскільки масло і тосол мають різні показники в’язкості і щільності, то вони не змішуються один з одним. Мастильна рідина легше, вона спливає наверх і тому випливає останньої.

Ще однією ознакою того, що в антифризі знаходиться мастило, є те, що він стає пальним. Перевірити це дуже просто: потрібно промокнути в антифриз звичайну паперову серветку і спробувати її підпалити. Якщо це вдалося, то в антифриз потрапило масло, оскільки сам по собі він не горить. Само собою зрозуміло, що, проводячи такий експеримент, потрібно відійти від машини на значну відстань.

Досить часто те, що антифриз потрапило масло, можна визначити і за станом масляного фільтра. Він швидше, ніж зазвичай, виходить з ладу, знижується його пропускна здатність, і автомобіль починає відчувати «масляний голод». Справа в тому, що при попаданні антифризу масло утворюються досить щільні дрібні кульки, які «забивають» фільтр.

Читайте також: Чому масло потрапляє в повітряний фільтр.

Можливі наслідки попадання масла в антифриз

Якщо встановлено, що в антифриз потрапляє масло, то потрібно якомога швидше вирішити цю проблему, оскільки вона може призвести до досить серйозних наслідків. Оскільки герметичність систем змащування і охолодження силового агрегату порушена, то і антифриз забруднюється маслом, і масло — антифризом.

Обидві рідини містять у своєму складі безліч різних присадок, більшість з яких є хімічно активними речовинами. Які саме між ними відбудуться реакції, передбачити неможливо, зате цілком однозначно те, що вони призведуть до суттєвого зниження якості і масла і охолоджуючої рідини. В результаті серйозно погіршується робота і системи змащення, і системи охолодження. Найбільше від цього, як показує практика, страждають підшипники, крім того, значно зростає ризик заклинювання двигуна.

Слід зауважити, що попадання масла і антифризу антифриз в масло найбільш небезпечно для дизельних силових агрегатів. Справа в тому, що це веде до корозії стінок циліндрів, і в підсумку при вимкненому і захололому двигуні рано чи пізно в камери згоряння проникає антифриз. Далі при запуску мотора відбувається так званий гідравлічний удар, силовий агрегат заклинює і вона вимагає складного, дорогого і досить тривалого ремонту.

Що робити, якщо в антифризі виявилося масло?

У тому випадку, якщо виявилося, що в антифриз потрапило масло, краще всього звертатися на станцію технічного обслуговування. Її фахівці проведуть діагностику, точно визначать причину і усунуть її. Проте в чому саме вона не складалася, майстри обов’язково зіллють обидві рідини, оскільки жодна з них уже не зможе повною мірою виконувати свої функції.

Після цього система охолодження двигуна, і система його мастила повинні бути обов’язково промиті. Це необхідно для видалення тих забруднень, які в них напевно є. Крім того, проводиться заміна масляного фільтра. У процесі вирішення цієї проблеми практично завжди замінюється на нову прокладка головки блоку циліндрів, ретельно промивається помпа, термостат і патрубки. Якщо виявляється, що в змішанні охолоджуючої і мастильної рідини «винен» теплообмінник, то промивається і він. Крім цього замінюються прокладки масляного насоса.

Таким чином, попадання масла в антифриз вимагає проведення цілого комплексу ремонтних і профілактичних заходів. Здійснити їх потрібно обов’язково, щоб уникнути виникнення по-справжньому серйозних проблем з двигуном.

Читайте також: Двигун їсть масло — чому і що робити?.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда