Головні мінуси кованих колісних дисків для експлуатації автомобіля взимку

44

Багато водіїв погодяться з тим, що красиві колісні диски здатні якщо не зробити досконалим, то перетворити зовнішній вигляд автомобіля вже точно. До всього іншого, від якості і матеріалів, з яких виготовлені диски, залежать і характеристики автомобіля, наприклад, витрата палива. І якщо говорити про ієрархію в світі колісних дисків, то ковані в ньому займають щабель вищої і найдорожчої касти. І тому є причини.

Так, наприклад, ковані колісні диски легше штампованих. І цей показник може досягати 30%. Диски, створені методом ударної обробки, мають високу міцність і пластичність, що дозволяє їм при ударах не лопатися і давати тріщини, а заминатися. З цього ж випливає інший плюс “кування” – деформований диск легко ремонтується шляхом його прокатки на спеціальному верстаті. До того ж, ковані диски здатні витримувати великий перепад температур, що можна порівняти зі сталевими дисками. Втім, все не так райдужно, як може здатися з першого погляду.

Так, ковані диски мають радий переваг перед литими і тим більше, штампованими. Однак і своїх “тарганів” у них вистачає. Наприклад, їх покупка виправдана, якщо у вас великий кросовер або позашляховик з колесами від 17 діаметра (таких штампувань, як правило, не знайти), який експлуатується переважно в місті з рівним дорожнім покриттям. Але варто розуміти, що ковані диски коштують в два рази дорожче литих і раз в п’ять дорожче штампованих. При цьому при зимовій експлуатації ковані диски, як, втім, і литі також показують себе не кращим чином.