Соляний розчин замість незамерзайки: корисний лайфхак або шкідливий рада?

62

Деякі водії економлять на незамерзайке і використовують саморобний соляний розчин, так як при достатній кількості солі вода може залишатися рідиною аж до -21,2 градусів цельсія. Здавалося б, подібний «лайфхак» можна взяти на озброєння, проте насправді від нього більше шкоди, ніж користі.

Справа в тому, що використання соляного розчину може привести до інтенсивної корозії. Якщо залити його бачок, то першими постраждають подає рідину насос і покажчик рівня рідини (якщо такий є).

Металеві деталі в конструкції даних пристроїв виготовлені з нержавіючої сталі, так що за них особливо переживати не варто. Інша справа, що в процесі використання соляний розчин так чи інакше взаємодіє і з багатьма іншими компонентами автомобіля.

Так, при розпиленні саморобної «незамерзайки» на лобове скло виникає ризик корозії в місцях відколів на передній кромці даху. Стікаючи, солона вода також потрапляє в короб повітропритоку.

В останньому знаходиться отвір для забору повітря в обігрівач. Плюс тут же розташований механізм склоочисника і його електропроводка, і потрапив на них розчин цілком може спровокувати корозію.

Стікає рідина неодмінно потрапить і в порожнині під передніми крилами, які нерідко бувають забиті листям і навіть землею. Чи варто говорити, що поєднання бруду з соляним розчином стане благодатним грунтом для розвитку іржі, і незабаром у автомобіля можуть згнити крила.

Втім, розчин солі з водою таки може бути корисний – для розморожування бачка. Правда забувати про обережність все ж не варто, і відразу після досягнення необхідного результату агресивну рідину слід видалити.

Найкраще відкачати розчин через заливну горловину за допомогою шланга для перекачування палива, а потім ще пару-трійку раз заповнити бачок чистою водою, відкачуючи її тим же способом. В процесі можна залити всередину і трохи справжньої незамерзайки. Подібна промивка дозволить ефективно позбутися від залишків солі.

А ось якщо просто злити розчин солі з бачка через штатні жиклери склоомивача, то можна завдати шкоди як кузову, так і електропроводці. В крайньому випадку слід знайти під капотом роз’єм шланга подачі омивайки і злити рідину насосом «за борт».

Втім, зливати сольовий розчин на землю все ж не рекомендується. Це неекологічно, тому краще мати під рукою порожню каністру, яку потім можна спустошити або в раковину, або в унітаз.