Чому плавають обороти на холостому ходу

308

Якщо двигун вашого автомобіля працює не стабільно на всіх режимах, це серйозна поломка, і швидше за все, потрібно звертатися до фахівців, щоб її усунути. А що якщо обороти плавають тільки в режимі холостого ходу, в чому може бути причина, а точніше причини, і як їх усунути. Ця стаття коротко розповість, чому плавають обороти на холостому ходу, де шукати корінь проблеми і як цю проблему можна усунути.

Зміст

  • Чому плавають обороти на карбюраторному двигуні
  • Чому плавають обороти на інжекторному двигуні
  • Що з усім цим робити?

Чому плавають обороти на карбюраторному двигуні

І так, в двигун надходять два основних компоненти, необхідних для його роботи взагалі, це: повітря і паливо. Як в інжекторних автомобілях, так і в автомобілях з карбюратором, причиною плаваючих оборотів холостого ходу стає, як правило, повітря. Але порушення герметичності різних шлангів і патрубків, лише одна з можливих причин подібної болячки.

Почнемо, мабуть, з карбюраторних двигунів. Тут, як відомо, для регулювання обертів холостого ходу використовується спеціальний гвинт. І якщо регулювання збилася, потрібно просто відрегулювати холостий хід, заново. Крім того, забиті жиклери так само можуть давати такий симптом, як плаваючі обороти на холостому ходу. В цьому випадку, потрібно гарненько промити кожен жиклер, тільки знімайте їх по черзі, щоб не переплутати.

Ще однією причиною не стабільної роботи двигуна на холостому ходу, може стати поломка електромагнітного клапана карбюратора. Правда, в цьому випадку зазвичай мотор відмовляється працювати при прибраному підсосі. Іноді причиною не стабільних оборотів холостого ходу, стає не правильний рівень бензину в камері поплавця. Ну і не санкціонований підсос, як і забитий повітряний фільтр, це болячки, які зустрічаються як на карбюраторних, так і на інжекторних автомобілях.

Чому плавають обороти на інжекторному двигуні

Сучасні інжекторні авто, безумовно, набагато більш складні системи, ніж їх карбюраторні попередники, а тому, часто плаваючі обороти двигуна, в тому числі і на холостому ходу, є результатом виходу з ладу, або не адекватної роботи одного з електронних компонентів. Так наприклад, датчик масової витрати повітря, званий серед автомобілістів, витратоміром повітря, може забиватися пилом, в цьому випадку, він подає неправильні дані на електронний блок управління двигуном. Така ситуація дуже навіть може стати причиною плаваючих оборотів холостого ходу.

Крім того, в інжекторних авто, встановлюють спеціальний пристрій, який називається регулятор холостого ходу. Цей регулятор відкриває і перекриває, так званий, байпасний канал. Цей канал призначений для того, щоб повітря надходило в двигун при закритій дросельній заслінці. Відповідно, якщо регулятор працює не правильно, або не працює взагалі, мотор веде себе не адекватно, саме на холостому ходу, на відміну від ситуації, коли збоїть витратомір повітря, бо там проблеми будуть спостерігатися і на інших режимах роботи силового агрегату.

У деяких випадках, причинами плаваючих обертів, можуть стати поломки датчика положення дросельної заслінки, або положення коленвала. Але знову-таки, режимом холостого ходу проблеми тут не обмежуються.

Свічки, а точніше їх знос або засмаглі електроди, так само можуть проявлятися плаваючими ” оборотами двигуна на холостому ходу. Ну і звичайно ж мотор почне давати збої, якщо є пробій одного з високовольтних проводів, що йдуть до свічок.

Забитий інжектор, цілком здатний давати про себе знати, саме самовільним зміною обертів холостого ходу. Так само іноді, проблема полягає в поломці клапана EGR. Ну і, знову-таки, забитий повітряний або паливний фільтри, або нештатний підсмоктування повітря, можуть стати проблемою, з-за якої плавають обороти холостого ходу.

На деяких автомобілях встановлюються спеціальні підігрівники мотора. Це пристрої, які піднімають обертів двигуна для його швидкого прогріву. Якщо цей прилад виходить з ладу, обороти просто-таки зобов’язані плавати, саме на холостому ходу.

Що з усім цим робити?

В основному, якщо проблема полягає в датчиках, то їх просто міняють, правда, датчик масової витрати повітря, можна спробувати помити авіаційним гасом, в ряді випадків, його працездатність повністю відновлюється, і він ходить ще не один десяток тисяч кілометрів пробігу. Іноді, можна почистити і регулятор холостого ходу, але оскільки, це по суті электромоторчик, то, швидше за все, його потрібно буде міняти. Зі свічками, та ж історія, їх можна звичайно почистити, але швидше за все, це не вирішить проблему в скільки-небудь довгостроковій перспективі, а тому, свічки доведеться замінити. А ось дроти з наліпками ізоляційної стрічки, часом ходять досить довго, а якщо наколхозить поверх ізоляційної стрічки пластикову або гумову трубку, можна взагалі забути про пробої на досить довгий період. Що стосується фільтрів, то їх, звичайно ж змінюють, а сторонні подсосы повітря, усувають.

Забитий інжектор можна чистити, як прямо в моторі, за допомогою спеціальної хімії, так і попередньо демонтувавши його, вже механічним шляхом. Другий варіант, набагато безпечніше, хоча і складніше. Хімія, звичайно роз’їсть затор в інжекторі, але куди дінеться цей бруд? Звичайно ж вам в двигун, і хорошого в цьому мало. Тому, інжектор краще зняти і почистити механічним способом.

Що стосується клапана EGR, то як і інша екологія в автомобілі, він не користується у наших краях особливою повагою, а тому, коли цей клапан ламається, його просто глушать. І мотор живе довше, і витрата палива злегка зменшується.

Іноді в дизельних двигунах обороти починають плавати з-за того що іржавіють лопаті паливного насоса і він починає заїдати. Для запобігання іржавіння елементів паливної системи, в солярку додають трохи моторного масла. Приблизно склянку на повний бак.

В принципі, плаваючі обороти на холостому ходу двигуна, проблема не смертельна. Але і запускати її не варто, хвороба може ускладнюватися.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда