Ознаки несправності термостата

643

За підтримання оптимальної температури двигуна відповідає система охолодження. І однією з найважливіших складових цієї системи, виступає термостат. У деяких автомобілях, таких пристроїв, навіть два. Зараз ми розповімо навіщо потрібен термостат в автомобілі, які ознаки його несправності і як його діагностувати.

Зміст

  • Пристрій системи охолодження автомобільного двигуна
  • Як влаштований термостат
  • Симптоми несправності термостата
  • Ремонт і заміна

Пристрій системи охолодження автомобільного двигуна

В системі охолодження двигуна циркулює спеціальна рідина. У зовсім старих авто, в літній час для цих цілей використовувалася звичайна вода. Сьогодні для охолодження силового агрегату застосовують, або тосол або антифриз. Справа в тому, що вода взимку просто замерзає, а крім того, від застосування звичайної води сильно страждають і швидко руйнуються металеві частини, які з нею стикаються. А робоча температура у моторів багатьох авто, вище ніж температура кипіння води. Тосол ж і антифриз від подібних недоліків, практично позбавлені.

Отже, в системі охолодження існує два кола, по яких циркулює охолоджуюча рідина. Малий коло включає в себе двигун і грубку. У велике коло входить ще і зовнішній радіатор. Поки двигун ще не прогрілося, тосол або антифриз гуляє по малому колу. А коли температура підвищується, відкривається клапан і холодоагент йде у велике коло. Ось цим клапаном і є термостат. Він відкривається при досягненні певної температури, яка як правило, коливається в районі 95 – 115 градусів Цельсія. Завдяки цьому, салон прогрівається швидко, а крім того, при виході мотора в оптимальний температурний режим, охолодження стає більш ефективним. Власне крім комфорту, підтримання оптимальної робочої температури мотора, позитивно позначається на витраті палива і термін служби вузлів і деталей силової установки автомобіля.

Як влаштований термостат

Термостат, це клапан, який відкривається і закривається під впливом спеціального пристрою. У закритій капсулі міститься певна кількість речовини. Ця речовина при низьких температурах, тверде, а при досягненні певної температури, воно починає плавитися і розширюватися. Розширюючись, робоча речовина тисне на шток, який і відкриває клапан. Як бачите, все досить просто і в принципі, надійно.

Тим не менш, клапан термостата іноді виходить з ладу. Він може забитися, а також його іноді заклинює у відкритому або закритому положенні. Другий варіант набагато небезпечніше, оскільки двигун може просто закипіти. А це вже загрожує потраплянням на великі гроші, витрачені на ремонт.

Читайте також: Перегрів двигуна — причини і наслідки.

Симптоми несправності термостата

Ознак несправності автомобільного термостата, загалом, небагато. Якщо з термостатом щось не так, то зазвичай це проявляється двома варіантами:

  • машина не може нормально і швидко прогрітися;
  • мотор швидко перегрівається;
  • Крім цього характерною ознакою несправності термостата, також є ситуація, коли стрілка показує температуру двигуна, різко падає вниз при розгоні і йде вгору, коли машина зменшує хід.

    Ремонт і заміна

    Якщо термостат засмітився, його можна спробувати промити або почистити. Цим можливості з ремонту несправного термостата і обмежуються. У деяких випадках, влітку можна їздити взагалі без термостата. Часто, так надходять коли радіатор системи охолодження, порядно забитий. Але, таке рішення працює тільки в літній час.

    Термостат на автомобілі не є універсальним пристроєм, а тому, для заміни потрібно підбирати виріб, що пасує суто під конкретну модель автомобіля.

    Ну і звичайно ж не варто нехтувати поломками термостата. Особливо, коли він залишається закритим, коли потрібно відкрити допуск у велике коло охолодження.

    Читайте також: Ознаки несправності датчика температури охолоджуючої рідини.

    Схожі статті




    • Гідроудар двигуна: що це таке



    • Коли і як міняти ремінь ГРМ



    • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



    • Ознаки несправності лямбда-зонда