Вібрація керма на швидкості 100-120 км/год

360

Однією з досить-таки частих скарг на СТО від власників легкових автомобілів, є вібрація керма на швидкості 100-120 КМ на годину або близько того. Вібрація може бути ледве відчутною, або ж навпаки, від рульової колонки тремтіння і деренчання передається на всю передню панель і інші елементи салону. Причин такого явища може бути безліч, але чим же загрожує поява такої вібрації?

  • швидка втома;
  • зниження комфорту від керування автомобілем і їзди в цілому;
  • швидкий знос вузлів і агрегатів автомобіля;

Причини, що викликають вібрацію керма на високих швидкостях можна умовно розділити на три групи:

  • колеса;
  • підвіска;
  • рульовий механізм;

Зміст

  • Колеса
  • Підвіска і її елементи
  • Механізм рульового управління
  • В результаті

Колеса

У тому випадку, якщо при досягненні автомобілем певної швидкості, кермо починає тремтіти, в першу чергу потрібно звернути увагу на стан коліс і шин.

Битий скат, це автомобільна покришка, яка від удару або попадання в яму, деформувалася і має на своїй поверхні, шишку або інше викривлення. І якщо на більш низьких швидкостях, така біда виявляється мало, то із зростанням швидкості, зростає і вібрація. Усунути деформацію покришки, практично неможливо, можна переставити колесо, на якому надіта така покришка, назад. Можливо, в цьому випадку вібрація знизиться, але пошкоджений скат доведеться міняти, так чи інакше.

Установка не відповідних покриттю шин, так само може стати причиною вібруючого на швидкості керма. Наприклад, якщо ви встановлюєте шини для бездоріжжя, то на звичайній трасі, можливо появу вібрації.

Поведені лонжерони, або ж інша деформація каркаса автомобіля, може призводити до неправильним кутів установки коліс. У цьому випадку говорять, що автомобіль їсть гуму. Але крім швидкого зносу шин, можливо появу вібрації на кермі при досягненні певної швидкості.

Погано затягнуті гайки, якими кріпляться колеса, цілком собі можуть стати причиною дрижання керма на високій швидкості, і це вже дуже небезпечно. Тому, не забувайте перевіряти стан ваших коліс, а так само надійність їх кріплення.

Порушення балансування колісного диска, це напевно одна з найбільш частих причин виникає на швидкості, вібрації керма. Балансування може порушуватися через бруд, налиплого на якусь частину колісного диска, з-за спійманої на швидкості ями, чи інших ударних впливів на колесо. Відновити порушену балансування колісного диска, в принципі можна, але, ідеальної її вже не назвеш. Крім звичайно ж випадку з налипанням бруду. Її потрібно просто видалити з колеса.

Підвіска і її елементи

До складу автомобільної підвіски, входить безліч різних елементів, в тому числі і різноманітні підшипники, шарніри та інші елементи, які з часом зношуються і в них самих, або в місці їх кріплення, виникають люфти. Ці люфти є відмінним джерелом вібрації на швидкості. І якщо на низьких швидкостях, така вібрація відчувається слабо, то на більш високих, вона цілком відчутна і навіть заважає. Знос кульової опори, ступичного підшипника, сайлентблока, це і багато чого іншого може породжувати вібрацію, яка передається на кермо і відчувається водієм.

Якщо мова йде про автомобілі із заднім приводом або ж повнопривідної моделі, то причиною вібрації на кермі на високій швидкості, тут цілком може стати карданний вал. Його можна балансувати, але при зносі, наприклад, підвісного підшипника, ніяка балансування вже не допоможе, а тому, підшипник доведеться міняти. Взагалі кажучи, з підвіскою все набагато сумніше, адже якщо вже відчувається вібрація навіть в кермі, то зношений вузол доведеться міняти.

Механізм рульового управління

Тут в першу чергу, слід перевірити кермові наконечники. Вони можуть стати причиною вібрації керма на швидкості. Але не тільки вони. Шарніри рульової колонки, її карданний механізм, неполадки в рульовій рейці, все це так само може організувати вам, вібруючий на високій швидкості кермо. А що слід перевірити насамперед, так це кріпильну гайку керма. Буде прикро заглиблюватися в переплетення підвіски і рульового механізму, коли для усунення проблеми, потрібно затягнути кріпильну гайку керма.

А можливо, вібрує не сам кермо, а весь корпус автомобіля, і тоді, шукати причину слід в зношених подушках двигуна. Саме вони покликані запобігати передачі вібрації від працюючого мотора на кузов авто. Відповідно знос хоча б однієї такої подушки тягне за собою загальне підвищення вібрації в машині.

Досить-таки екзотичної причиною вібрації керма на швидкості 100-120 кілометрів, слід вважати камінчик, який потрапив між мотором і листами його захисту. Такий камінчик зводить всі праці подушок двигуна на немає. Він передає вібрацію з мотора на кузов автомобіля, і помітити шкідника, буває дуже не просто.

Іноді, кермо тремтить на швидкості, з-за порушень геометрії гальмівних дисків. Зазор між колодкою і диском, досить невеликий і нерівності на поверхні диска, часто стають причиною появи вібрації, особливо на високих швидкостях. В принципі, можна спробувати проточить пошкоджений диск, але це міра тимчасова і диск доведеться міняти, тільки трохи пізніше.

В результаті

Як бачите, причин, які можуть викликати вібрацію керма на високих швидкостях, досить багато. І якщо виявити проблеми, що стосуються коліс, зможе кожен, то знайти проблеми в підвісці або кермовому механізмі, під силу тільки фахівцеві. У будь-якому випадку, відмахуватися від проблеми не варто, раз є вібрація, десь, щось не так. І краще усунути це не так, як можна раніше. І вам спокійніше і автомобіль буде служити довше.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда