Компанія mercedes-benz отримала схвалення на запуск автопілота 3 рівня в німеччині

45

Автовиробники повільними кроками рухаються до того, щоб позбавити людину від необхідності водити машину самому і дати йому більше вільного часу. Автопілоти 1 і 2 рівнів за класифікацією sae вже успішно освоєні, але вони не вирішують головне завдання — вивільнення людської уваги, воно на 1 і 2 рівнях повинно бути направлено на дорогу, своїми справами зайнятися за кермом не вийде.

Системи 2 рівня від gm, ford і nissan дозволяють прибирати руки з керма, але погляд водія повинен бути спрямований на дорогу, за чим стежить спеціальна салонна камера. Tesla вимагає для підстраховки притримувати кермо рукою, при цьому її система fsd – сама просунута з існуючих: вона може сама їздити по будь-яких дорогах з твердим покриттям і здійснювати будь — які маневри, навіть при поганій погоді, тобто її функціонал відповідає 4 рівню автономності, але формально це як і раніше 2 рівень, так як в сша автопілоти більш високих рівнів поки не легалізовані-це дуже складна з правової точки зору завдання, на вирішення якої можуть піти роки і навіть десятиліття. Пам’ятається, audi сильно обпеклася, запропонувавши на флагманському седані a8 автопілот 3 рівня ще в 2017 році, але так і не змогла його легалізувати — після рестайлінгу цей автопілот з оснащення прибрали…

І ось сьогодні компанія mercedes-benz оголосила, що отримала від kba (федеральне управління автотранспортом німеччини) схвалення на запуск системи drive pilot на s-класі і eqs. У прес-релізі сказано, що німеччина стала першою країною, що легалізувала автопілот 3 рівня, а mercedes-benz — першою в світі запропонує такий автопілот всім бажаючим. На жаль, це не так: ще в минулому році уряд японії легалізував автопілот 3 рівня для запуску honda legend з системою traffic jam pilot — саму модель представили в березні цього року. Назва хондовской системи говорить — вона призначена для пробок і працює на швидкості до 50 км/год за умови дотримання цілого ряду обмежень (маркування, відповідна дорога, хороша погода, телеметрія, чорний ящик і ін.).

У німеччині стеля швидкості трохи вище-60 км/год, але можна їхати тільки на відповідних автомагістралях (протяжність таких в німеччині, за даними mercedes-benz, становить 13 191 км) і тільки в межах однієї смуги. Тобто мова йде про уповільнених пробках, які в німеччині не рідкість. Автоматичні обгони поки заборонені, але в межах смуги система може сама об’їжджати перешкоди (наприклад, яму на дорозі). Активується drive pilot кнопками на ободі керма, і якщо система вважатиме, що всі умови для автономного водіння дотримані, то водій зможе відпустити кермо і зайнятися своїми справами — здійснювати покупки в інтернеті, читати електронну пошту або книгу, дивитися фільм, спілкуватися в соцмережах. А ось спати і дрімати не можна, так як 3 рівень автономності має на увазі, що водій в будь-який момент повинен на вимогу системи взяти управління на себе. Якщо не візьме, drive pilot сам безпечно зупинить автомобіль, включить “аварійку”, розблокує двері і викличе допомогу.

Під цей нехитрий функціонал mercedes-benz обладнала drive pilot великою кількістю обладнання: лідар і два радари на передку, стереокамера під лобовим склом, камера стеження за водієм, чотири бічні камери, кормова камера, датчики зовнішньої вологості (мабуть, для виявлення поганої погоди), мікрофони для розпізнавання сирен автомобілів екстрених служб, 12 ультразвукових датчиків і високоточна gps-навігація з постійним інтернет-зв’язком з дата-центром, який регулярно оновлює загальну картину про ситуацію на дорогах з урахуванням інформації від усіх пов’язаних з центром безпілотників (тобто від мерседесів з системою drive pilot).

Тим часом система tesla fsd сьогодні обходиться без лідарів і радарів, її розробники визнали ці страхують органи штучного зору зайвими — система прекрасно працює без них.

Mercedes-benz розраховує, що слідом за німеччиною автопілот 3 рівня буде легалізований в інших країнах євросоюзу і у великобританії, потім в сша і китаї, далі скрізь. Перелік моделей, для яких запропонують drive pilot, теж, очевидно, буде розширюватися. А ось коли автопілот 3 рівня вийде за рамки пробкового режиму і зможе привезти вас з точки а в точку б, невідомо. Tesla fsd, повторимося, вже технічно це робить, а gm представить свій аналог під назвою ultra cruise в 2023 році, але чекати вирішення етичних і юридичних питань перенесення відповідальності за безпеку на дорозі з людини на машину на всьому протязі маршруту, навіть найпростішого, в найближчі роки не варто.