Правила пожежної безпеки в будинку і квартирі від блогера тікток

48

Пожежа – це одне з найстрашніших лих, яке може позбавити людину не тільки даху над головою, але і здоров’я, і навіть життя. Домашні пожежі-далеко не рідкість. Ми зі школи вчимо правила пожежної безпеки, але часом забуваємо про елементарні речі. Але ж це може привести до трагічних наслідків.

Отже, якщо ви призабули, які речі в будинку можуть стати причиною загоряння, ми вам зараз нагадаємо. Благо експерт з безпеки на tiktok кеті педрейес може в цьому допомогти. Дівчина зробила серію відеосоветов з пожежної безпеки, в яких пояснює, що потрібно робити, щоб уникнути пожеж у вашому будинку.

1. Очищайте від пилу і сміття електросушарки

Sana saidi / unsplash.com

Щорічно трапляється близько 3000 пожеж, винуватцями яких є електросушарки. На них зазвичай накопичуються пил, волокна або ворсинки. Щоб уникнути пожежі, використовуйте сушарку без фільтра, очищайте фільтр і не забувайте почистити за сушаркою, включивши вентиляцію.

2. Видаляйте пил за електронікою і в вентиляційних отворах

Istock

Ми, як правило, роблячи прибирання, стираємо пил з плоских поверхонь або передніх частин предметів. Тим часом електроніка відмінно притягує частинки пилу, яка запросто може спровокувати загоряння приладу. Та й до вентиляційних отворів руки доходять в кращому випадку раз на рік. Але ж якщо повітропровід забитий пилом, та ще й при сухому повітрі в приміщенні, небезпека поширення пожежі збільшується багаторазово.

3. Захистіть побутову техніку від домашніх тварин

Bruno emmanuelle / unsplash.com

Домашні тварини влаштовують близько 1000 пожеж на рік. Свічки, каміни, обгризені дроти – все це потенційні джерела пожежі. Але головна причина пожеж, викликаних домашніми тваринами – – це плита. Ваш вихованець може просто випадково повернути ручку плити … Далі продовжувати?

Однак ви можете закрити ручки плити спеціальними ковпачками. І ще: не дозволяйте своїм вихованцям забиратися на плиту.

4. Правильно встановлюйте і прикрашайте новорічну ялинку

Taisiia shestopal / unsplash.com

Кожна п’ята пожежа на ялинці виникає через те, що вона розташована занадто близько до джерела тепла – наприклад, до батареї опалення або каміна. Так що обов’язково переконайтеся, що ваше дерево не знаходиться поруч з цими предметами.

Також не використовуйте гірлянди зі зношеною проводкою і, зрозуміло, не залишайте без нагляду запалені на гілках свічки. А якщо ви поставили вдома живе дерево, обов’язково поливайте його, тому що сухі дерева небезпечні в плані загоряння.

5. Регулярно очищайте кухонну витяжку

Dane deaner / unsplash.com

Кіптява, жир, пил, що осідають на витяжці, з часом накопичуються і забивають фільтр, тим самим створюючи небезпеку загоряння. Щоб уберегти своє житло від червоного півня, очищайте витяжку щомісяця.

6. Не залишайте в ящику столу 9-вольтові батарейки

Pinterest.com

9-вольтові батареї можуть бути небезпечні. Позитивний і негативний полюси знаходяться дуже близько один до одного. Якщо металевий предмет торкнеться двох полюсів 9-вольтової батареї, це може привести до короткого замикання. Оберніть їх ізоляційною стрічкою, щоб запобігти загорянню.

7. Правильно поводьтеся з подовжувачами

Universal eye / unsplash.com

Подовжувачі не можна перевантажувати і підключати один до одного. Ховати під килимком теж не можна, тому що це не дозволяє шнуру виділяти тепло, яке може викликати пожежу. Не скріплюйте їх скобами, не прибивайте і не використовуйте їх з обігрівачами.

8. Очищайте від крихт тостер

Sara julie / unsplash.com

Якщо крихта торкнеться джерела тепла, це може викликати пожежу. І хоча, щоб вийняти лоток і витрусити його, потрібно 2 секунди, багато нехтують таким простим правилом.

9. Майте на увазі, що борошно може вибухнути

Immo wegmann / unsplash.com

Але для цього її концентрація в повітрі повинна досягти певних показників. Наприклад, борошно стає вибухонебезпечною, якщо один кубометр повітря містить 50 грамів її частинок. І ще для того, щоб це сталося, потрібно замкнутий простір.

Так що навряд чи вам на вашій кухні загрожує така серйозна небезпека, але хто попереджений, той озброєний.

Thespruce.com

Якщо вентилятор забруднений, він просто може перегрітися.

11. Використовуйте лампочки відповідної потужності, а не більшої

Wilhelm gunkel / unsplash.com

Припустимо, ваша люстра розрахована на лампочки 40 або 60 вт, але вам здається, що кімната недостатньо освітлена, і ви купили лампочки на 100 вт. Чим це може загрожувати? як мінімум перегоранням сполучних проводів або патрона, а як максимум – коротким замиканням.

12. Пам’ятайте, що газети можуть самозайматися

Absolutvision / unsplash.com

Для цього їм навіть не потрібно перебувати поруч з джерелом тепла. Процес самозаймання може відбуватися без впливу зовнішніх факторів.

Воно виникає в разі, коли температура навколишнього середовища досягає певного критичного рівня. Зрозуміло, на цей процес впливає ступінь вологості паперу і деякі інші фактори. Наприклад, промаслена суха газета загориться з більшою ймовірністю, ніж просто суха.