Volkswagen отримає» безвуглецевий ” літій

38

Група volkswagen, крім нарощування числа електрокарів, прагне перейти до вуглецевої нейтральності і на виробництвах, і в поставках компонентів і сировини. А тут важливий літій, необхідний для батарей. Днями концерн уклав угоду з компанією vulcan energy resources про постачання гідроксиду літію протягом п’яти років, починаючи з 2026 року. Він піде на акумуляторні заводи фольксвагена в європі.

замість кар’єрів і ставків будуть буритися глибокі свердловини, по яких наверх піде гарячий розсіл (отримавши від розсолу літій і енергію, воду закачають назад).

Vulcan energy планує видобувати літій з геотермального розсолу в долині верхнього рейну, в німеччині (там знаходяться найбільші запаси літію в європі, уточнюють автори проекту). Компанія розробила інноваційний метод видобутку, при якому не потрібні відкриті кар’єри або величезні ставки-випарники і не потрібно спалювати викопне паливо. Навпаки, геотермальна станція з видобутку літію в якості свого побічного продукту буде ще й виробляти електроенергію і продавати в мережу.

Vulcan energy каже, що при кар’єрному видобутку на кожну тонну гідроксиду літію потрібно витратити $6855, 170 м3 води, зайнята площа землі становить 464 м2, а викиди вуглекислого газу — 15 т.з ставками-випарниками параметри такі: $5872, 469 м3, 3124 м2 і 5 т. При методі zero carbon lithium: $3140, 80 м3, 6 м2 і нуль викидів.

Частка фольксвагена в вітровій фермі onshore aldermyrberget дає вироблення 100 гвт•год електроенергії на рік, цього достатньо для 27 000 домогосподарств, уточнює автовиробник.

Одночасно група volkswagen уклала ще кілька важливих угод. Про створення сп з бельгійською фірмою umicore для постачання європейських заводів фольксвагена катодними матеріалами. Партнерство буде довгостроковим, допоможе оптимізувати витрати і створить основу для розробки матеріалів наступного покоління.

Ще volkswagen інвестує в американський стартап 24m, який розробляє більш досконалу технологію виробництва батарей, що знижує витрати, необхідні площі і викиди вуглекислого газу. Нарешті, volkswagen підтримав створення вітрової станції onshore aldermyrberget в шведському шеллефтео в плані турботи про безвуглецевої енергетики. До 2025 року група візьме участь ще в 20 проектах вітрових і сонячних електростанцій в європі з сумарною виробленням в сім терават-годин на рік. Вкладення концерну в ці проекти складуть 40 млн євро.