Ознаки несправності датчика температури охолоджуючої рідини

811

Контроль за температурою охолоджувальної рідини, є найважливішою умовою для нормальної роботи силового агрегату автомобіля. Такий контроль здійснюється датчиком температури охолоджуючої рідини (ДТОЖ). І якщо такий датчик виходить з ладу, виникають збої і неполадки в роботі двигуна. У цій статті ми розглянемо типові ознаки несправності датчика температури охолоджуючої рідини, а також розповімо про те, як його перевірити і замінити.

Зміст

  • Пристрій і ознаки несправності ДТОЖ
  • Як перевірити ДТОЖ
  • Відео про ДТОЖ
  • У підсумку

Пристрій і ознаки несправності ДТОЖ

ДТОЖ на ВАЗ-2114

У першу чергу потрібно сказати, що крім датчика температури охолоджуючої рідини, існує датчик покажчика температури охолоджуючої рідини і це два різних за своїм призначенням приладу. Якщо перший, надає інформацію електронного блоку управління двигуном, то другий, банально інформує водія про температурі робочої рідини в системі охолодження. Відповідно і поломка першого датчика – проблема більш серйозна.

По своєму пристрою, ДТОЖ це терморезистор. Іншими словами, датчик сконструйований так, що при зміні температури навколишнього середовища, змінюється його опір електричному струму. Ось ці-то зміни і фіксуються електронікою автомобіля і на їх підставі віддаються ті чи інші команди. Відповідно, неправильна інформація, отримана від ДТОЖ або взагалі її відсутність, порушують нормальні алгоритми роботи двигуна і всієї системи автомобіля.

Розглянемо основні ознаки несправності датчика температури охолоджуючої рідини:

  • падіння оборотів або взагалі мимовільна зупинка двигуна на холостому ходу;
  • тривале прогрівання автомобіля;
  • частий вихід двигуна за межі оптимального температурного режиму;
  • підвищена витрата палива;
  • зниження загальної керованості автомобіля;
  • темний дим з вихлопної труби;
  • порушення стабільної роботи двигуна;

Як бачите, перелік проблем, які породжує відмова датчика температури охолоджуючої рідини, вельми солідний. А тому, нехтувати цією проблемою, категорично не рекомендується.

Як перевірити ДТОЖ

У першу чергу потрібно пам’ятати, що для того, щоб правильно вказувати температуру охолоджуючої рідини, датчик повинен бути занурений у цю саму рідину. А тому, регулярно перевіряйте наявність хладагента і його рівень у системі. Це, мабуть найперше, що слід зробити при виникненні підозри на неадекватну роботу даного вимірника.

Якщо ж рівень антифризу в системі охолодження, повний порядок, то можливо окислені контакти або наявні інші порушення у підключенні датчика температури охолоджуючої рідини. Перевірити його підключення можна і самостійно. Як правило, але не завжди, такий датчик встановлюється поряд з термостатом. В деяких двигунах, ДТОЖ не один. Тому, уточніть кількість датчиків та їх розташування, правильні саме для вашого автомобіля. Коли ж ви знайшли датчик температури охолоджуючої рідини і встановили, що з його підключенням все гаразд, потрібно перевірити сам пристрій. Для цього, ДТОЖ необхідно демонтувати, оскільки перевіряти його потрібно за допомогою занурення в склянку з окропом.

І так, берете свій датчик, кладете його в склянку з окропом і заміряють опір на виході. Загалом, якихось єдиних показників зміни опору не існує. Датчики для різних машин, від різних виробників, які будуть показувати різні перепади опору. Правильні величини при тих чи інших температурах, конкретно для вашого датчика, потрібно знайти в інтернеті.

Відповідно, якщо показники опору датчика і еталонні величини збігаються або мають мінімальну похибку, значить датчик температури охолоджуючої рідини, цілком справний. Ну а якщо показники опору розрізняються — датчик потрібно замінити. Власне сама його конструкція, як і принцип роботи, не передбачають будь-якого ремонту. Тому, інших альтернатив просто немає.

Читайте також: Ознаки несправності датчика детонації.

Відео про ДТОЖ

У підсумку

Датчик температури охолоджуючої рідини, це дуже важливий компонент силового агрегату, тому, його відмова або неправильні показання, можуть стати причиною серйозних проблем і порушень в роботі автомобіля. Симптоми несправностей в ДТОЖ, красномовні і різноманітні, але перед тим, як демонтувати датчик, а в сучасних авто, як правило, таких датчиків два і більше, варто перевірити рівень антифризу.

Оскільки за своєю суттю, ДТОЖ, це терморезистор, то про зміну температури навколишнього середовища, він повідомляє зміною електричного опору. Прилади від різних виробників видають різні перепади опору при одній і тій же температурі, а тому, купуючи новий датчик, слід переконатися в тому, що він підходить для вашого авто.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда