Ознаки несправності котушки запалювання

732

Без системи запалювання не буде працювати жоден двигун внутрішнього згоряння. В принципі, старі дизелі могли працювати взагалі без електрики, але ті часи вже практично пройшли. Сьогодні ж будь мотор, так чи інакше, оснащується системою запалювання. А серцем абсолютно будь-якої такої системи, є котушка запалювання. Навіщо вона потрібна, які функції виконує це пристрій, які ознаки несправності котушки запалювання, все це ми вам зараз розповімо.

Зміст

  • Принцип роботи котушки запалювання
  • Симптоми несправності котушки запалювання
  • Як визначити несправність котушки запалювання
  • Можливі причини поломок
  • Перспективи ремонту
  • Відео на тему

Принцип роботи котушки запалювання

По суті своїй котушка запалювання, це найпростіший трансформатор, який має дві або більше обмоток і покликаний підвищувати напругу з дванадцяти вольт до двох з половиною тисяч, а то і більше. Саме така напруга спадає на свічки запалювання від котушки.

Простіше кажучи, котушка запалювання це трансформатор підвищує напругу струму, яке надає або автомобільний акумулятор, або під час роботи двигуна електрогенератор автомобіля. Ще раз підкреслимо, що котушка запалювання присутня в будь-якій з систем цього самого запалювання. І навіть самі самі, електронні та складні системи запалювання без котушки не обходяться.

Конструкція котушки запалювання на схемі праворуч: 1 — кришка; 2 — контактне гніздо; 3 — гвинт; 4 — висновок низької напруги; 5 — ущільнювальна прокладка; 6 — кільцевий магнітопровід; 7 — первинна обмотка; 8 — вторинна обмотка; 9 — порцеляновий ізолятор; 10 — кожух котушки; 11 — трансформаторне масло; 12 — сердечник; 13 — картонна прокладка; 14 — контактна пружина.

Симптоми несправності котушки запалювання

Будучи пристроєм, достатньо простим, котушка, тим не менш, може створити серйозні неприємності власнику автомобіля. Простий приклад, іскра не прийшла на свічку і паливно-повітряна суміш згоріла не в циліндрі двигуна, а в каталізаторі вихлопної системи. Результат — несправний каталізатор. А його заміна, дуже недешеве задоволення.

Так само поломка котушки запалювання може стати причиною пошкодження свічок, а в ряді випадків навіть подушок, на які спирається двигун. Ну а небезпека для чутливої бортової електроніки від вийшла з ладу котушки, думаю очевидна, навіть для людей далеких від пристрою автомобіля.

Опишемо основні ознаки, поява яких свідчить про несправності в котушці запалювання:

  • двигун троїть і в цілому працює нестабільно, особливо у вологу погоду;
  • підвищується витрата пального;
  • знижується потужність двигуна;
  • з’являються ривки, провали, особливо при різкому натисканні на педаль газу;

У загальному і цілому, подібні симптоми не є чимось характерним суто для поломок котушки запалювання. Тим не менш, вони досить красномовно свідчать про те, що котушку потрібно перевірити.

Читайте також: Машина смикається при розгоні — чому і що робити?.

Як визначити несправність котушки запалювання

В принципі, існує кілька методів перевірки справності котушки запалювання, але не всі з цих методів безпечні. Так наприклад, радять завести мотор і по черзі відключати дріт від кожного циліндра. Так ви визначите яка несправна котушка. Але така діагностика може серйозно зашкодити, а то і вивести з ладу електронний блок управління двигуном. І тоді вже ремонт буде потрібно набагато складніший, а головне дорогою.

Можна провести заміри опору і зламана котушка дасть свідчення відмінні від інших так і від норми характерною для системи даного автомобіля.

Ну а у професіоналів є спеціальне обладнання, яке дозволяє просканувати всю електрику автомобіля і визначити, де ховається поломка або збій. Останній спосіб, хоча і дещо затратний, повністю безпечний для автомобіля.

Якщо проблема не в самій котушці, а в проводці, можна просто завести мотор в темряві, підняти капот і дивитися, де проскакує іскра. Але це вже, як би не зовсім про котушці.

Можливі причини поломок

Власне причини відмови або збоїв у роботі котушки запалювання, вельми різноманітні. Але є серед них і свої фаворити. В першу чергу виділяють свічки низької якості. Економите на свічках, розоритеся на нову котушку. Та й взагалі, саме від свічок багато в чому залежить якість і повнота згоряння паливно-повітряної суміші, а тому, економія тут навряд чи доречна.

Перегрів двигуна, а особливо ситуація коли мотор закипає, так само може стати причиною того, що котушка запалювання виходить з ладу. Отже, при виникненні таких ситуацій майте на увазі, що може з’явитися і така проблема.

Механічні пошкодження гумового наконечника котушки запалювання можуть викликати пробій. У таких випадках заміна наконечника усуває проблему повністю.

Ну а до більш екзотичним причин виходу з ладу котушки запалювання можна віднести затоплення машини водою і запуск іншої машини з несправною проводкою. Але тут вже може вийти з ладу взагалі вся електроніка і електрика автомобіля.

Читайте також: ДПКВ — що це таке і як працює.

Перспективи ремонту

Ремонт котушки запалювання, крім уже згадуваної заміни наконечника, фактично не проводиться. Справді, хто стане перемотувати котушку, коли її простіше банально поміняти. Тому, якщо у вас полетіла саме котушка запалювання, то одразу ж слід готуватися до її заміни.

Їздити ж з несправною котушкою запалювання, категорично не рекомендується, за вказаними на початку статті, причин. Сама ж заміна котушки, процедура досить проста і швидка, нічого складного тут немає і великих витрат як часу, так і грошей, швидше за все, не буде потрібно.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда