Ознаки несправності регулятора тиску палива

421

Одним з численних компонентів паливної системи авто, є регулятор тиску палива (РДТ). Цей маленький, але дуже важливий елемент забезпечує подачу пального зі стабільним тиском, необхідним для максимально ефективної роботи двигуна. Про те, якими можуть бути ознаки несправність регулятора тиску палива, і що взагалі з себе представляє це пристрій, що ми зараз і поговоримо.

Зміст

  • Як працює регулятор тиску палива
  • Ознаки несправності РДТ
  • Як перевірити РДТ
  • Відео про РДТ

Як працює регулятор тиску палива

Внутрішнє пристрій регулятора тиску палива: 1 — корпус; 2 — кришка; 3 — патрубок для вакуумного шланга; 4 — мембрана; 5 — клапан; А — паливна порожнину; Б — вакуумна порожнина

Регулятор тиску палива являє собою мембранний клапан, який в системах з рециркуляцією пального, встановлюється на паливній рампі. Ну а в системах, де така рециркуляція не передбачена, РДТ розміщується безпосередньо в паливному баку.

З одного боку на регулятор тиску палива впливає спеціальна пружина, а так само тиск у впускному колекторі. З іншого ж боку його поддавливает подається насосом паливо. Коли тиск палива починає перевищувати тиск пружини і тиск впливає на клапан з впускного колектора, мембранний клапан відкривається, впускаючи потрібну кількість пального, ну а як тільки тиск подаваного палива знижується, мембрана регулятора тиску, закривається.

У спрощеному вигляді, виглядає це наступним чином. Є дві камери, в одну нагнітається паливо, а в іншій розташовується пружина. Камери перекриває мембрана, яка відкривається при значеннях тиску, що перевищують дію пружини. Варто так само сказати, що в моделях автомобілів останніх років, такого регулятора може і не бути. Його функції виконує спеціальний електронний датчик, який вимірює напругу в електронасосі, подаючому паливо. Таке рішення дозволяє найбільш оптимально утримувати потрібний тиск і регулювати подачу палива, безпосередньо керуючи насосом. Але, хоча така система більш точна, тим не менш, часто саме механічний РДТ, набагато надійніше і служить набагато довше, ніж електронний датчик, схильний до різних негативних впливів.

Ознаки несправності РДТ

Регулятор тиску палива для ВАЗ 2110

Яким би надійним не був механічний РДТ з часом і його деталі зношуються і виникають збої і неполадки в роботі сайту. І зараз ми розглянемо основні симптоми таких неполадок.

  • збільшення витрати палива;
  • падіння потужності двигуна;
  • нестабільна робота двигуна в режимі холостих обертів;
  • ривки і провали при прискоренні і переключенні передач;
  • неадекватна реакція машини на натискання педалі акселератора;

Розглянемо причини основних несправностей РДТ. В першу чергу слід перевірити стан пружини. З часом вона може втрачати свою пружність, і як наслідок, клапан відкривається раніше, ніж потрібно. В результаті чого, паливо повертається в бак у більших, ніж потрібно кількостях. Тиск у системі падає, і двигун втрачає потужність. В такому випадку, пружину слід замінити, якщо конструкція регулятора, це дозволяє.

Іноді, особливо при роботі з вітчизняним паливом, мембрана просто засмічується і не може закритися повністю або частково. Це знову-таки призводить до зниження тиску палива в системі і всім випливають з цього наслідків. В таких ситуаціях, знову ж якщо дозволяє конструкція РДТ, можна провести чистку. Але не завжди ремонт допомагає, так як знос клапана і його частин, може стати причиною того, що навіть після усунення поломки, регулятор не виконує своїх функцій у повному обсязі.

Рідше, але все-таки трапляються ситуації, коли регулятор тиску палива просто заклинює. Мотор в цьому випадку взагалі глохне, а пальне починає текти з усіх можливих і неможливих отворів. Ремонт в таких випадках, справа малоперспективна і забитий регулятор, простіше замінити. Але щоб регулятор тиску палива засмітився до повної непрохідності, паливо повинно бути вже зовсім ніяким, оскільки в системі є паливний фільтр, який покликаний очищати пальне, і раз він так серйозно не справляється, заправну станцію краще поміняти.

Можливий варіант, коли клапан регулятора тиску палива, забивається частково і починає працювати ривками. Ось ці-то ривки передаються на роботу мотора і чудово відчуваються водієм, а то і пасажирами автомобіля. У цій ситуації, очищення РДТ має набагато більше шансів повернути його працездатність на прийнятний рівень.

Загалом-то, електронний регулятор тиску палива, менш сприйнятливий до якості пального та інших механічних чинників, надають негативний вплив на цей сайт, але у нього є і свої слабкі місця, і характерні уразливості. З іншого ж боку, якщо не лити в бак автомобіля відверто погане паливо, вчасно міняти паливний фільтр і взагалі дбати про машину, то будь РДТ буде ходити дуже довго.

Читайте також: Що таке регулятор холостого ходу або РХХ.

Як перевірити РДТ

Що стосується перевірки працездатності регулятора тиску палива, то в сучасних автомобілях, оснащених безпосереднім уприскуванням палива, таку діагностику можна здійснити виключно за допомогою манометра, підключеного між паливним шлангом і штуцером. Показання приладу порівнюються з еталонними показниками тиску для даної моделі авто і на підставі цього порівняння можна зробити висновок про справності та працездатності регулятора тиску палива.

Але виконанням такої діагностики, повинен займатися кваліфікований фахівець, оскільки тут вистачає тонкощів і підводних каменів. Власне і приймати рішення щодо ремонту або заміни РДТ, так само може лише досвідчений професіонал. Ефективність ремонту або заміни регулятора тиску палива, так само контролюється за допомогою манометра. Якщо ж у вас встановлений електронний блок контролю тиску, то можливо він потребує калібрування або інший тонкій настройці. Але тут вже одного манометра буде явно не досить, бо, тонка електроніка автомобіля для своєї установки потребує специфічного обладнання і настільки ж спеціальних навичок.

Читайте також: Ознаки несправності бензонасоса.

Відео про РДТ

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда