Ознаки несправності зчеплення

1000

Зчеплення в автомобілі, це система, яка з’єднує і коли потрібно роз’єднує маховик двигуна і коробку перемикання передач. Без механізму зчеплення, і якщо хочете розчеплення, перемикати передачі, так і просто рушати з місця, було б досить важко. Та й сама коробка ходила б набагато менші терміни. Ось чому, без цієї системи не обходиться жоден автомобіль. У цій статті ми розглянемо основні види подібних систем, ознаки несправності зчеплення автомобіля і шляхи виходу із такої непростої ситуації.

Зміст

  • Принцип роботи зчеплення і його різновиди
  • Види несправностей зчеплення і ознаки таких поломок
  • Що робити якщо зчеплення несправне
  • Відео про несправності зчеплення

Принцип роботи зчеплення і його різновиди

Пристрій зчеплення: 1 – маховик; 2 – ведений диск; 3 – кожух зчеплення з натискним диском; 4 – діафрагмова пружина.

Суть роботи системи зчеплення зводиться до щільного стиску між маховиком двигуна, диском зчеплення і притискної кошиком. Таким нехитрим способом крутний момент передається на первинний вал коробки перемикання передач. Конструктивно зчеплення може істотно розрізнятися по різним параметрам. Воно може бути:

  • однодисковим;
  • багатодисковим;

І якщо перший варіант зчеплення, на сьогодні найбільш поширений, то за другим, безумовно майбутнє. Робочого середовища виділяють:

  • сухе зчеплення;
  • вологе зчеплення;

Вологе зчеплення це система, занурена в спеціальний резервуар з маслом, тоді як сухе зчеплення, працює без такого забезпечення. Існують і інші ознаки, за якими можна класифікувати системи зчеплення в сучасних авто. Але штука в тому, що поки система зчеплення працює нормально, мало хто з людей, що керують автомобілем, замислюється про будову та різновиди зчеплення, яким він користується. Ну а коли зчеплення починає хандрити, не помітити цього буде неможливо.

Види несправностей зчеплення і ознаки таких поломок

Якщо не заглиблюватися в деталі, цікаві лише вузькому колу фахівців, існує два види поломок зчеплення. У першому випадку зчеплення не включається нормально – пробуксовує, а в другому випадку, воно не вимикається нормально – зчеплення веде. Зрозуміло, що і перший, і другий варіант не додають ні комфорту під час їзди, ні керованості автомобіля, так і безпечної таку їзду вже назвати важко.

Розглянемо основні ознаки несправності зчеплення в автомобілі:

  • ривки при перемиканні передач;
  • падіння тяги;
  • сторонні звуки під час перемикання передач і на самому початку руху;
  • запах горілого пластику без видимої причини;
  • підвищення витрати палива в поєднанні з одним із наведених вище ознак;

Як ви можете побачити, переплутати неполадки в системі зчеплення з чимось іншим, досить складно. Крім цього бувають і інші ознаки несправності. Так наприклад, вижимний підшипник, коли він виходить з ладу, порадує водія і пасажирів дуже неприємним і гучним вереском.

Якщо говорити про причини появи подібних несправностей, то це майже завжди неправильна експлуатація та неправильні дії водія. Ви напевно бачили, як деякі лихачі рушають з пробуксовкою. Це відмінний спосіб швидко вбити зчеплення і не тільки його. Судомні спроби виїхати із замету або ями, вичавлюючи з машини останні соки, так само призводить до передчасного зносу елементів системи зчеплення. Так само зчеплення не любить, коли ви різко кидаєте педаль, або перемикаєте передачі через одну, а то й через два.

Довге стояння в пробках з вичавленою педаллю зчеплення, скорочує термін служби вижимного підшипника, а різкі прискорення або гальмування при не повністю вичавленому зчепленні викликають швидкий знос диска.

Читайте також: Вижимний підшипник зчеплення — ознаки несправності.

Що робити якщо зчеплення несправне

На жаль, але усунення несправностей зчеплення автомобіля, як правило, зводиться до заміни або всієї системи, або якогось з її вузлів. Буває, що потрібно замінити тільки вижимний підшипник, або диск зчеплення, а буває, що доводиться міняти все. Ще один не дуже приємний момент полягає в тому, що змінювати елементи системи зчеплення у себе в гаражі, можуть лише досвідчені автомобілісти. Переважній же більшості автовласників доводиться звертатися на СТО.

Ну і мабуть самим неприємним моментом при несправностях системи зчеплення, є ціна заміни її елементів. Особливо для автомобілів закордонного виробництва. У будь-якому випадку, витрати будуть відчутними і до цього потрібно бути готовим.

Що ж робити, якщо несправність зчеплення застала вас у дорозі? Відповідь, загалом-то очевидний – треба вирушати на СТО, так як їздити на такому автомобілі, скільки-небудь довго не вийде. Але як доїхати до автомайстерні, якщо вона не поруч, а відбуксирувати машину нікому? Для цього існує такий прийом, як подвійний вижим зчеплення. Якщо нам потрібно підвищити передачу, то ми спочатку вичавлюємо зчеплення, перемикаємося на нейтралку, відпускаємо зчеплення. Далі знову натискаємо на педаль зчеплення, вмикаємо більш високу передачу і відпускаємо зчеплення. У тому ж випадку, коли потрібно перейти на більш низьку передачу, ми знову-таки вичавлюємо зчеплення, перемикаємося на нейтралку, відпускаємо зчеплення, даємо газку, вижимаємо зчеплення, вмикаємо потрібну передачу і відпускаємо педаль зчеплення.

Читайте також: Види коробок передач і зчеплень до них.

Відео про несправності зчеплення

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда