6 унікальних шасі камаз: потужні новинки «ростар»

43

Серед новинок групи компаній «ростар», представлених на 16-й міжнародній виставці комерційних автомобілів comtrans восени 2021 року, відразу шість унікальних шасі камаз, в яких фахівці підрозділу «ростар-інжиніринг» реалізували передові конструкторські рішення підвіски і рульового управління.

Будь-який з представлених на відкритому майданчику автомобілів був доступний для замовлення, чим скористалися представники спеціалізованих компаній-«надбудовників», які створюють на базі шасі камаз спецмашини різного призначення.

Про це і не тільки можна прочитати .

Пневматична підвіска

докладний огляд камаз — 5490 (+досвід експлуатації)

Заміна сталевих ресор на пневмобаллони-актуальний напрямок: на стенді rostar були представлені відразу три машини з задньою пневматичною підвіскою, а саме популярні у виробників спецтехніки шасі камаз-43118 6х6, камаз-43502 4х4 і камаз-65801 8х4.

шасі камаз – 65801 8х4 відмінно підходить для створення техніки спеціального призначення. Воно передбачає інтеграцію системи автоматичного контролю маси вантажу, що дозволяє не тільки вести облік, а й виключити штрафи за перевищення встановлених нормативів по навантаженню на вісь.

Вся інформація передається на встановлений в кабіні дисплей, завдяки чому спрощується процес контролю безпосередньо в момент завантаження транспортного засобу.

шасі камаз-65801 8х4 з пневматичною підвіскою відмінно підходить для створення різної техніки спеціального призначення

Регульована пневматична підвіска дозволяє також задавати і утримувати «горизонт» вантажної платформи, що необхідно при нерівномірному розподілі навантаження по лівому і правому бортах. Це особливо важливо при перевезенні неподільних вантажів великої маси. Вельми до речі доведеться і збільшення вантажопідйомності автомобіля приблизно на 500 кг за рахунок зниження ваги деталей підвіски.

Системи управління пневмопідвіскою і запобігання перекидання самоскида при його розвантаженні особливо корисні при роботі на слабких грунтах або коли вологий вантаж примерз або прилип до стінок кузова. Як тільки спеціальні датчики зафіксують перевищення гранично допустимих значень крену, система безпеки автоматично активує режим опускання кузова для зниження центру ваги машини і таким чином запобігає перекидання.

в пневматичній підвісці використовуються пневматичні ресори власного виробництва компанії rostar. Їх якість і ресурс — на рівні іменитих аналогів.

Впровадження в конструкцію підвіски автомобіля пневматичних пружних елементів дозволило значно підвищити комфорт водія і пасажирів «вахтування». Лабораторні та дорожні випробування показали, що пневмопідвіска значно знижує вібраційне навантаження. Завдяки довговічності деталей і вузлів підвіски машини зменшуються і загальні експлуатаційні витрати.

комфортна пневматична підвіска-ідеальний варіант для спеціальних машин у виконанні “вахтування”.

Гідропневматична підвіска

Ще один експонат стенду-унікальне шасі камаз-43502 4х4 з незалежною гідропневматичною підвіскою — незамінне для спеціальних автомобілів, призначених для виконання транспортних завдань особливої складності. Завдяки можливості регулювати характеристик жорсткості підвіски, спецмашина, створена на цьому шасі, може працювати на поганих дорогах, в тому числі зі складним рельєфом місцевості, забезпечуючи мінімальні крени вантажної платформи. Ця якість неоціненна для транспортних операцій, пов’язаних, наприклад, з доставкою різного технологічного обладнання на об’єкти, розташовані далеко від доріг загального користування.

За рахунок гідравлічного приводу підвіска шасі камаз – 43502 4х4 може мати кілька транспортних положень, які задає водій з кабіни. Так, кліренс можна змінити в діапазоні 237-597 мм, що дозволяє вантажівці і переміщатися по дорогах загального користування, і впевнено йти по пересіченій місцевості. Рівень вантажної платформи також регулюється в широкому діапазоні висот, що дає можливість завантажувати і розвантажувати машини в непристосованих для цього умовах.

при впливі на автомобіль інерційних навантажень гідропневматична підвіска зменшує кути крену і диференту («клювання») і ефект «галопування», які можуть проявлятися у вантажівок на короткобазних шасі

Так як в підвісці повністю відсутні традиційні пружні елементи (пружини або ресори), то нічому і просідати під впливом високих навантажень. Гідропневматична підвіска виключає “клювання» і “галопування”, які можуть проявлятися в деяких режимах руху у вантажівок, зібраних на короткобазних шасі. Все це позитивно позначається як на комфорті водія, так і на збереженні вантажу, що перевозиться.

Шасі з підрулюючими осями

Підвищення маневреності спеціальних машин — одне з найбільш трудомістких напрямків модернізації стандартних шасі вантажівок. Не випадково особливий інтерес у професіоналів викликав автомобіль камаз-43502 4х4 з поворотним опорно-ходовим модулем , завдяки якому вдалося домогтися зниження радіуса повороту з 11 до 7,5 метра. По суті, машина може виконувати маневри на невеликих ділянках твердого грунту (якщо мова йде про бездоріжжя) або завезти виробниче обладнання в цех заводу з вузькими проїздами і поворотами малого радіусу.

за рахунок застосування унікального опорно-ходового модуля радіус повороту шасі камаз – 43502 4х4 зменшився з 11 до 7,5 метра.

Привід задніх керованих коліс виконаний від штатного гур шасі, продуктивності якого виявилося цілком достатньо.

Управління задньою віссю може бути активоване в режимах» підрулювання «і» крабовий хід”, для яких характерно переміщенні вантажівки з невеликими швидкостями.

Крім механізму управління задньою віссю, шасі отримало незалежну пружинну підвіску, завдяки якій значно спрощується пересування по бездоріжжю. Пружина, на відміну від листової ресори, дозволяє домогтися значно більшого ходу підвіски. Згідно з даними виробника, хід колеса збільшився з 260 до 360 мм.при цьому кліренс машини виріс з 385 до 437 мм, що позитивно позначилося на геометричній прохідності вантажівки.

спеціальне шасі зберегло систему регулювання тиску повітря в шинах, яка дозволяє оптимізувати тиск на грунт в плямі контакту і підвищити зчіпні властивості шин при подоланні особливо складних ділянок, а також допоможе дійти до місця призначення в разі незначних проколів шин, коли ремонт в дорозі з якої-небудь причини неможливий.привід підрулюючої задньої осі-опція, яка зацікавить компанії, що виготовляють спеціальні автомобілі. Система повороту колес електроприводом насоса.

Ще один цікавий варіант із задньою керованою поворотною віссю-шасі камаз – 65208 6х2 з електроприводом насоса в системі повороту . Таке технічне рішення дозволяє помітно поліпшити маневреність машини на довгобазному шасі в умовах обмеженого простору, а також знизити знос шин.

завдяки задній керованій поворотній осі довгобазне шасі камаз – 65208 6х2 стало маневреніше, а знос шин знизився.на шасі з колісною формулою 6х2 можна встановити найрізноманітніші надбудови – від бортової платформи з краном-маніпулятором до кунга зі спецобладнанням.

Доопрацювання стандартних шасі

Конструкторський відділ “ростар-інжиніринг” створив безліч різноманітних концептуальних рішень з доопрацювання стандартних шасі вантажівок камаз. Незважаючи на те, що далеко не всі з них застосовуються серійно на складальному конвеєрі камаза, будь-яке таке рішення може бути оперативно реалізовано під конкретне замовлення на будь-якій кількості шасі. Всі роботи будуть виконані на виробничих майданчиках «ростар» із забезпеченням високих стандартів якості.

Доопрацювання шасі проводиться спільно з фахівцями науково-технічного центру камаза, що дозволяє прискорити процес сертифікації ексклюзивних транспортних засобів.

Група компаній “ростар” – один з найбільших вітчизняних виробників деталей підвіски і рульового управління для комерційного транспорту. Зараз підприємство виготовляє продукцію більш ніж 2500 найменувань, якість і надійність якої підтверджені випробуваннями у власних лабораторіях «ростар» і нтц камаза.

  • «ростар ” – підприємство повного циклу виробництва. У компаніїЄ власне ливарне, ковальське, інструментальне виробництва, виробництво гумотехнічних виробів, механічна обробка і збірка, обробка металів тиском, підготовка поверхні і фарбування, лиття полімерів під тиском.
  • у гк» ростар ” входить 13 виробничих підприємств, на яких трудиться більше 2200 чоловік.
  • “ростар «-офіційний постачальник комплектуючих для провідних автоскладальних підприємств росії і країн снд: камаз, volvo, газ,» урал«,» івеко-амт”, маз-man, нефаз, ліаз, кавз, паз, маз, а також зарубіжних виробників комерційної техніки.
  • «ростар» — перший російський виробник комплектуючих, який вийшов на складальний конвеєр європейських автовиробників (volvo, renault), що підтверджує високу і стабільну якість.
  • у гамі продукції особливе місце займають деталі вантажних автомобілів, причіпної техніки, агрегатів ходової частини імпортного виробництва: scania, man, iveco, volvo, daf, renault, mercedes-benz, freightliner, saf, shaanxi, faw, evobus, bredamenarinibus, irisbus, sterling truck, koegel, neoplan, dong feng, howo, schmitz, van hool, trailor, acerbi, meritor, fruehauf, scoma tata, bmc, faun, ford, krone та інших

Історія гк «ростар»