Машина глухне при гальмуванні

390

Ситуація, коли машина глохне при гальмуванні, дуже специфічна і не настільки поширена, як зупинка двигуна відразу після запуску або інші ситуації, коли мотор глухне невиправдано. Тим не менш, зіткнутися з подібною проблемою може кожен, хто більш-менш регулярно сідає за кермо. Ми розглянемо основні причини появи подібної неприємності і способи усунення цих причин.

Зміст

  • Гальмівна система
  • Паливний насос та паливний фільтр
  • Регулятор холостого ходу
  • Інші причини зупинки двигуна при гальмуванні
  • Відео на тему

Гальмівна система

Найбільш специфічною проблемою, яка викликає зупинку двигуна при натисканні на гальмо, є власне сама система гальмування, а точніше деякі неполадки в цій системі. Перше, що слід перевірити, якщо машина глохне при гальмуванні, це робота вакуумного підсилювача гальм. Це пристрій призначений для допомоги водієві при гальмуванні. Простіше кажучи, вакуумний підсилювач допомагає блокувати гальмівний диск, гальмівними колодками, які притискаються до диска за допомогою поршня.

Вакуумний підсилювач гальм (або так званий ВУТ) прямо пов’язаний з впускним колектором через спеціальний шланг. Однією з причин, що викликають зупинку двигуна при гальмуванні, як раз і може служити порушення герметичності цього шланга.

Крім цього, до складу вакуумного підсилювача гальм входить спеціальна мембрана. Саме ця мембрана створює розріджену область або вакуум. Якщо ж ця деталь не відпрацьовує штатно при натисканні педалі гальма, незапланована порція повітря з гальмівної системи потрапляє в паливну суміш. Цього буває достатньо для того щоб двигун заглох при натисканні на педаль гальма.

Продіагностувати роботу вакуумного підсилювача гальм, досить просто. Для цього при заглушеному двигуні п’ять – сім разів натисніть на педаль гальма. З кожним разом ви повинні відчувати, що хід педалі стає все більш тугим. Далі, при вичавленою педалі гальма, запускаємо двигун і якщо педаль провалилася, значить з підсилювачем гальм і гальмівною системою в цілому, все в порядку. Ну а якщо педаль залишилася на місці, ліземо оглядати шланги, мембрану і інші елементи системи.

Найчастіше, герметичність гальмівних шлангів порушена в місцях з’єднань. Перевірити шланг, що з’єднує вакуумний підсилювач гальм і впускний колектор автомобіля, так само не складно. Від’єднайте шланг від підсилювача, заведіть машину і закрийте просвіт шланга пальцем. Якщо шланг герметичний, двигун відреагує на закриття отвору, підвищенням обертів. Якщо ж шланг підсмоктує повітря, реакції на закриття шланга не буде. Так само в обов’язковому порядку потрібно перевіряти вакуумний клапан, який розміщений на тому кінці шланга, який з’єднується з підсилювачем гальм. Якщо клапан не працює, то навіть герметичний шланг буде вистачати повітря.

Що ж стосується власне ремонту вакуумного підсилювача гальм, то завдання це непросте й далеко не кожен фахівець ризикне ремонтувати цей сайт, та і вам спокійніше буде його просто замінити.

Паливний насос та паливний фільтр

Ще однією причиною того, що машина глохне при гальмуванні, може виступати, вийшов з ладу паливний насос, або ж засмітився паливний фільтр. Фільтр потрібно міняти, а насос, можливо потребує чищення або ремонту. Алгоритм створення проблемної ситуації, тут наступний:

При гальмуванні автомобіля електронним блоком управління двигуном, на насос подається команда зупинити подачу палива. А якщо з насосом або фільтром не все в порядку, то відновлення подачі, коли ви рушаєте або навіть на холостому ходу, може викликати труднощі. Ці труднощі і викликають зупинку двигуна. Перевірити рівень подачі палива можна за допомогою манометра. А нормальні показники тиску в паливній системі, повинні бути вказані у документації до автомобіля.

Не слід думати, що проблеми з паливним насосом або фільтром характерні тільки для інжекторних авто. Ці болячки цілком собі зустрічаються і на карбюраторних автомобілях. Але там роботу насоса можна перевірити за допомогою важеля ручного підкачування палива.

Регулятор холостого ходу

Регулятор холостого ходу (або РХХ) називається пристрій, покликаний підтримувати певний рівень обертів двигуна коли дросельна заслінка повністю перекрита. Іншими словами, коли ви прибираєте ногу з педалі газу мотор продовжує працювати. Якщо виникають проблеми з РХХ, це виражається в плаваючих обертах двигуна на холостому ходу. Особливо ці коливання помітні після різкого натискання на педаль газу.

При підозрі на неполадки регулятора холостого ходу, потрібно в першу чергу продзвонити тестером його керуючу ланцюг і тільки потім переходити до ремонту або заміни самого регулятора.

Читайте також: Чому машина глохне при натисканні на газ.

Інші причини зупинки двигуна при гальмуванні

Ми розглянули найбільш поширені причини того, що двигун глухне при натисканні на педаль гальма, або ж безпосередньо після гальмування. Але подібну ситуацію можуть обумовлювати і деякі інші фактори:

  • неправильна настройка редуктора на старих газобалонних установках;
  • засмічення дросельної заслінки;
  • збої в роботі електронного блоку управління двигуном;
  • засмаглі форсунки;
  • проблеми з бортовою електромережею;
  • виробили свій ресурс свічки запалювання;

В принципі для автомобіля і його систем, зупинка двигуна при гальмуванні і причини її викликають особливої небезпеки не несуть. Але у випадку з несправностями гальмівної системи, є небезпека для водія і пасажирів, а так само інших учасників дорожнього руху. Тому, реагувати на таке поводження авто, слід негайно.

Читайте також: Машина заводиться і глохне через кілька секунд.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда