Смартфон замість водійських документів: в росії все-таки можуть з’явитися електронні права

37

У росії поступовий перехід на електронний документообіг, що стосується автовласників, стартував вже досить давно, ще в 2016 році. Тоді страховики продали перші електронні поліси осацв, які тепер стають все більш затребуваними. Через кілька років в рф ввели такий документ як електронний паспорт транспортного засобу: їх оформляють на нові автомобілі, випущені в країні, а також на імпортовані машини. Крім того, повністю цифровими навесні 2021-го стали діагностичні карти (паперові аналоги на руки автовласникам більше не видаються).

Подальший перехід на електронні водійські документи глава гибдд михайло черніков анонсував ще в 2018 році. Тоді йшлося в тому числі і про права, тобто про водійське посвідчення. Правда, тоді далі абстрактних планів справа так і не пішла. Однак тепер законодавці знову повернулися до обговорення питання. За словами міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій максута шадаєва, зараз відомство спільно з мвс працює над проектом по введенню «цифрової копії водійського посвідчення».

В ході наради президента рф володимира путіна з урядом глава мінцифри також зазначив, що надалі співробітників гибдд необхідно буде оснастити новими планшетами, що дозволить «впровадити подібні цифрові форми роботи». Ще максут шадаєв зазначив, що наявність такої техніки в тому числі «дозволить прискорити оформлення порушень на місці». Він додав, що відомство спільно з мвс зараз шукає варіанти джерел фінансування.

Також в мінцифри пропонують ввести електронні договори купівлі-продажу автомобілів. Ця тема теж обговорюється не в перший раз. Появу подібного сервісу міністерство анонсувало ще в 2019 році, тоді передбачалося, що відповідний документообіг буде йти через портал держпослуг.

Поки що у відомстві не називають терміни впровадження електронних водійських прав, а також цифрових договорів купівлі-продажу автомобілів.

Тим часом в росії минулої осені стартував проект по введенню електронного свідоцтва про реєстрацію (стс). У вересні розпочав роботу безкоштовний мобільний додаток ” держпослуги.авто”, яке дозволяє пред’являти стс за допомогою qr-коду, у разі, якщо інспектор зупинив водія для перевірки документів. Тестовий режим тривав до початку грудня, при цьому паперовий аналог возити з собою водіям як і раніше було обов’язково (норма діє і зараз).

Згодом функціонал цього додатка планується розширити. Ймовірно, пред’явити з його допомогою можна буде в тому числі і віртуальні водійські права. Також воно зараз дозволяє перевірити наявність неоплачених штрафів за порушення пдр; передбачається, що згодом з його допомогою можна буде також оскаржити некоректні «листи щастя» і оформляти дтп без виклику співробітників гибдд (по європротоколу).