Синій дим з вихлопної труби бензинового двигуна

519

У автомобіля бувають симптоми, які вказують на ту чи іншу річ, високий ступінь зносу деталі або цілого вузла, а також деякі інші порушення в роботі системи. Синій дим з вихлопної труби автомобіля, це так само симптом і симптом дуже нехороший, неприємний і можна навіть сказати загрозливий.

Зміст

  • Причини появи синього або сизого диму з вихлопної труби
  • Що робити в такій ситуації?
  • Причини зносу та профілактика даної проблеми

Причини появи синього або сизого диму з вихлопної труби

Причина тут практично завжди одна і та ж, потраплянню масла в камеру згоряння двигуна. Масло згорає разом з паливною сумішшю, але згоряє не повністю, що і забарвлює вихлопні гази в сині або сизі кольору. Одночасно з появою синього диму з вихлопної труби, можуть виникати й інші негативні явища:

  • підвищена витрата масла;
  • дуже швидкий знос свічок;
  • зниження компресії в циліндрах;
  • падіння потужності;
  • підвищення витрати палива;
  • швидкий вихід з ладу каталізатора;

Крім цього, автомобіль починає троїти, погано заводитися в холодну погоду, і так далі.

До потраплянню масла в камеру згоряння двигуна можуть призводити різні поломки. На автомобілях більш старшого віку можливий знос маслозйомних ковпачків, розташованих на клапанах двигуна. Також можливий знос маслозйомних кілець, змонтованих на поршнях двигуна.

У моторах оснащених турбокомпресорами, причиною фарбування вихлопу у синій колір, може бути розгерметизація ротора в турбокомпресорі. Власне туди також потрапляє олива, яка і стає причиною появи синього диму з вихлопної труби. Виявити цю проблему можна дуже просто. Досить від’єднати випускний патрубок турбокомпресора і подивитися чи є там масло.

Але, проблеми з турбокомпресорам все-таки є більш рідкісним випадком появи синього диму з вихлопної труби. Знос маслозйомних ковпачків також явище досить рідкісне, так як на сучасних двигунах такі ковпачки просто відсутні. От і залишається основною причиною попадання масла в камеру згоряння – знос маслозйомних кілець на поршневої групи.

Що робити в такій ситуації?

Якщо з ковпачками на клапанах питання вирішується їх заміною, то з поршнями, все дуже непросто. Зазвичай в таких ситуаціях доводиться міняти маслос’емниє кільця і здійснювати притирання поверхні циліндра. Ну а в ряді випадків доводиться розточувати циліндри під поршні більшого розміру. По суті, це і є знаменитий, капітальний ремонт мотора.

Ось тільки на сучасних силових агрегатах, що виготовляються з прецизійною точністю, якісно виконати весь комплекс необхідних робіт, зможе далеко не кожен моторист. Та бувають випадки, коли простіше встановити на автомобіль інший двигун, наприклад контрактний або взагалі повністю новий. Хоча, для старих, ще радянських автомобілів, капітальний ремонт не був чимось екстраординарним, і більшість таких машин проходили його хоча б один раз.

Причини зносу та профілактика даної проблеми

Які причини можуть викликати знос поршневої групи і зокрема маслозйомних кілець? У першу чергу серед таких причин, слід зазначити масло низької якості. А іноді і просто невідповідний тип мастила. Щоб двигун ходив довго і не завдав вам клопоту, лийте масло, яке радить виробник, ну або перевірені на автомобілях цієї моделі види мастильних матеріалів. Масло низької якості, або просто невідповідний варіант мастильної продукції, можуть викликати передчасний знос деталей двигуна, в тому числі, поршнів і маслозйомних кілець.

Близькою за походженням до першої, причиною раннього зносу поршневої групи, може стати несвоєчасна заміна мастила. Міняйте масло вчасно, а краще трохи раніше покладеного терміну. Економія незначна, а ось витрати на ремонт двигуна, вас неприємно здивують.

Так само причиною попадання масла в камеру згоряння і появи синього диму з вихлопної, може стати значний перегрів двигуна. Ну а якщо ваш мотор закипів, ймовірність проблем з маслос’емних кілець, зростає на порядок. Тому, слідкуйте за рівнем охолоджуючої рідини і станом системи охолодження в цілому. Бо, навіть взимку закипають мотори дуже швидко.

Ще однією причиною виникнення проблем з маслос’емних кілець, може стати тривале простоювання машини. Якщо автомобіль зберігається з порушеннями вимог щодо консервації, його деталі можуть банально іржавіти. І це не обходить поршневу групу. Ось чому, розумні люди кажуть, що краще продати машину, ніж зберігати її роками.

Ну і звичайно ж причиною порушення роботи поршневої системи можуть стати різні пригоди на дорозі, гідроудари та інші екстремальні події.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда