Глохне двигун на холостому ходу: чому і що робити

464

Автомобілісти із стажем хоча б раз у житті стикається з ситуацією, коли двигун глухне на холостому ходу. Проблема ця, на перший погляд, не є критичною і машина в принципі може виконувати свої прямі функції, то є, їхати. Тим не менше, вирішувати питання потрібно негайно, а почати, як завжди, стоїть із з’ясування причин порушення роботи двигуна в режимі холостого ходу.

Зміст

  • Чому двигун може глухнути на холостому ходу
  • Що робити якщо двигун глухне на холостому ходу
  • Інші проблеми з холостим холом

Чому двигун може глухнути на холостому ходу

Регулятор холостого ходу

І так, якщо ваш двигун глухне на холостому ходу, то перше, що треба перевірити, чи це регулятор холостого ходу (РХХ). Коли педаль газу відпущена, дросельна заслінка перекрита, відповідно повітря в двигун робити не повинен. Саме для забезпечення роботи мотора в такому режимі в машинах існує регулятор холостого ходу, іноді його називають датчиком холостого ходу, а так само, так званий байпасний канал. Коли дросель закритий, але мотору потрібно повітря регулятор холостого ходу відкриває байпасний канал і повітря поступає в двигун, минаючи дросельну заслінку. Так забезпечується робота двигуна на холостому ходу. Виходячи з цього, основними причинами порушень роботи двигуна в режимі холостого ходу, слід вважати:

  • поломку або відмова датчика холостого ходу;
  • засмічення байпасного каналу;
  • поломку або відмова датчика положення дросельної заслінки;

Відразу ж обмовимося, все це актуально лише для автомобілів оснащених інжектором, в карбюраторних авто, можливі різні засмічення жиклера і ряд інших специфічних дефектів. Але, оскільки кількість карбюраторних машин прагне до нуля і досить швидко, то вирішувати проблему холостого ходу, ми будемо виходячи з того, що автомобіль інжекторний.

Що робити якщо двигун глухне на холостому ходу

Ну прочищення байпасного каналу, це процедура нескладна, а головне нічого купувати і міняти не потрібно. Можете і дросель помити заодно. Для промивки використовується, як правило, рідина, якою промивають карбюратори, вона продається в будь-якому магазині автомобільної хімії.

Якщо прочищення і промивання дроселя проблеми не вирішують, слід переходити до датчиків. Для перевірки регулятора холостого ходу, його треба зняти і при заведеному двигуні подивитися, рухається чи голка, яка перекриває або відкриває байпасний канал. Якщо голка не рухається, РХХ потрібно міняти.

Після заміни регулятора холостого ходу, точніше після встановлення нового пристрою, воно потребує калібрування. Для того щоб зробити калібрування РХХ потрібно знеструмити електронний блок управління двигуном. Після чого встановити новий регулятор холостого ходу. Перевірте відстань між кінчиком робочої голки пристрою і монтажним фланцем. Ця відстань не повинна перевищувати 23 міліметра. Далі подаємо напругу на ЕБУ і включаємо запалювання, не заводячи двигуна. Через приблизно сорок секунд, можна вимкнути запалювання, калібрування завершена. Звичайно ж інструкція тут досить приблизна, бо в різних моделях на різних прошивках, можливі свої нюанси, відмінності, особливості.

Що стосується датчика положення дросельної заслінки (ДПДЗ), то при його несправності часто загоряється індикатор Check Engine, тоді як при відмові регулятора холостого ходу, сигналізація подібного характеру, як правило, відсутня. Вся справа в тому, що РХХ – виконавче пристрій, а тому, отдиагностировать його бортового комп’ютера можливо не завжди. Сам ДПДЗ можна чистити, намагатися ремонтувати, але частіше проводиться його заміна. Потрібно лише чітко знати, що проблема саме в цьому датчику.

Такі найбільш імовірні причини порушення роботи двигуна в режимі холостих обертів. Але, на жаль, цими причинами дана проблема обмежується не завжди.

Інші проблеми з холостим холом

Датчик масової витрати повітря

Якщо перераховані вище причини того, що двигун глухне на холостому режимі, не ваш випадок, тоді слід перевірити інші фактори, які можуть впливати на роботу двигуна на холостому ходу.

Однією з причин може бути датчик масової витрати повітря (ДМРВ). Грунтуючись на свідченнях ДМРВ, електроніка управляє уприскуванням палива, створюючи найбільш оптимальну суміш для кожної конкретної ситуації. І якщо цей датчик працює неправильно, або не працює взагалі, можливі порушення в роботі двигуна, в тому числі і на холостому ходу. Далеко не в кожному випадку, ДМРВ потребує заміни. Цей датчик цілком собі непогано може закоксовываться пилом і з-за цього давати неправильні показання. Промити його слід авіаційним гасом і дати висохнути. Після цього, можна встановлювати датчик на місце і перевіряти його функціональність. Крім порушень роботи двигуна на холостому ходу, збої датчика масового витрати повітря викликають:

  • падіння потужності;
  • підвищення витрати палива;
  • не стабільну роботу двигуна на різних обертах;

До речі робота мотора взагалі без ДМРВ передбачена у багатьох моделей сучасних автомобілів. Так що, ви можете зняти цей датчик і поганяти мотор, взагалі без нього. Але знову ж таки, все це ви робите на свій страх і ризик.

Датчик положення коленвала

Датчик положення коленвала (ДПКВ), також в деяких випадках, може викликати порушення роботи двигуна на холостих обертах. Правда, так щоб мотор взагалі длмг, буває рідко. Тим не менш, якщо після перевірки всіх описаних вище варіантів, проблема не усунена, слід перевірити роботу і цього датчика. Особливо, коли горить індикатор Check Engine.

Ну а крім цього, повітряний і паливний фільтри, клапан EGR, занадто раннє чи занадто пізніше запалювання, паливний насос високого тиску дизелів, вакуумні лінії, все це може при виникненні порушень у своїй діяльності, викликати збої роботи двигуна на холостому ходу. Але в таких випадках, помітні проблеми і на інших режимах роботи мотора і холостий хід лише частина проблеми, точніше її симптоматики. Так чи інакше, а для необізнаних у сучасних авто людей, буде краще з подібними скаргами звернутися до хорошого фахівця. Вийде і дешевше і надійніше, і працювати нормально машина буде набагато довше.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда