Ознаки несправності лямбда-зонда

637

Що робити, коли в машині раптом падає «тяга» або вона в дуже великому темпі починає витрачати бензин? Досвідчений майстер скаже вам, що справа в лямбда-зонд і він підлягає ремонту або заміні. Особливо такій проблемі схильні власники іномарок. І правда — що ж у такій ситуації робити? Адже ви й самі розумієте, що нині автозапчастини коштують недешево. Чи можна запобігти поломку лямбда-зонда, які є ознаки несправності лямбда-зонда, і що він з себе представляє? Давайте розберемо все по порядку.

Зміст

  • За що відповідає лямбда зонд
  • Несправний лямбда-зонд: причини і ознаки
  • Як перевірити лямбда-зонд
  • Відео про несправності та перевірці лямбда-зонд
  • Підсумки і висновки

За що відповідає лямбда зонд

Як виглядає лямбда-зонд

Просто кажучи, лямбда-зонд, він же О2 датчик — це датчик, що оцінює кількість не згорілого палива і кисню в вихлопної системи автомобіля. Хоча лямбда-зонди використовують також в інших областях, ми в цій статті будемо говорити суто про автомобільні датчики кисню.

Для чого ж потрібен цей датчик кисню? Так звані каталізатори, які зменшують частку шкідливих речовин у вихлопах, є в даний момент в кожній більш-менш сучасної машині. Лямбда-зонд контролює кількість кисню в каталізаторах, таким чином, продовжуючи термін їх дії. Також він суттєво впливає на кількість споживаного вашим автомобілем палива і покращує роботу двигуна.

Якщо згадати конкретні факти, то відомо, що паливо ефективно згорає тільки при правильному співвідношенні палива і повітря в паливній суміші. В іншому випадку (якщо повітря буде менше або й більше) будуть зношуватися і приходити в непридатність каталізатори. Тому, лямбда-зонд безпосередньо впливає на вихлопну систему автомобіля.

Читайте також: Більше інформації про те, що таке лямбда-зонд і чим його можна замінити.

Несправний лямбда-зонд: причини і ознаки

Основні причини, які призводять лямбда-зонд в несправний стан наступні:

  • Перегрів;
  • Механічне пошкодження;
  • Проблеми з підключенням;
  • Знос.

Як видно — всі ці причини діють на датчик кисню не відразу, з-за чого недосвідчені водії можуть не зрозуміти причину нестабільного поведінки автомобіля і вчасно не приймуть відповідних заходів. Тому, для уникнення типових помилок ми розповімо вам про декілька етапах виходу з ладу датчика кисню.

  • Перший етап. На початковій стадії лямбда-зонд починає давати збої — час від часу перестає надходити сигнал, дані йдуть в дуже широкому діапазоні, через що значно погіршується якість паливної суміші і погіршуються обороти холостого ходу. На цьому етапі несправності лямбда-зонда автомобіль різко смикається, двигун видає дивні звуки і на панелі загоряється застережна лампочка.
  • Другий етап. На другому етапі, при непрогрітому двигуні датчик і зовсім перестає працювати. При цьому буде видно ті ж самі, але ще сильніше виражені ознаки несправності. До них додасться також значне падіння потужності двигуна і уповільнене дію педалі акселератора. В одному з найгірших варіантів двигун буде дуже сильно перегріватися, що призведе до більш значних несправностей і відповідно витрат.
  • Третій етап. Третім етапом зазвичай стає поломка лямбда-зонда. У цьому випадку вас чекає ще більше зниження потужності автомобіля (особливо це буде помітно при русі на великій швидкості), а також різкий і неприємний токсичний запах з вихлопної труби.

Як перевірити лямбда-зонд

Якщо ви помітили описані вище ознаки несправності лямбда-зонда, то вам потрібно його негайно перевірити. Виконувати перевірку лямбда-зонда краще всього на професійному обладнанні. Найчастіше перевірка проводиться за допомогою електронного осцилографа. Сам процес відбувається при працюючому двигуні, так як в противному ж випадку дані не можуть бути отримані. Таку порівняно недорогу послугу вам зможуть надати дуже багато СТО.

Хоча перевірити датчик можна і вольтметром в домашніх умовах, але у випадку, якщо датчик буде не прогрітий, то ви можете отримати неправильні дані.

Читайте також: Датчик масової витрати повітря або ДМРВ, що це таке і навіщо потрібно.

Відео про несправності та перевірці лямбда-зонд

Читайте також: Що таке ЕБУ (Електронний блок управління) і як він пов’язаний з лямбда-зондом і іншими датчиками.

Підсумки і висновки

Якщо ви піклуєтесь про своє авто, то при появі перших ознак несправності лямбда-зонда потрібно виконати його перевірку і в разі необхідності замінити його на новий. Для економії коштів, можна придбати старий датчик кисню або ж не оригінальний аналог.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності ДМРВ