Чому при гальмуванні бє педаль гальма

447

Одним з найбільш неприємних ефектів, які свідчать про несправній роботі системи гальмування автомобіля, є биття гальмівної педалі. Не можна сказати, що це фатальний дефект, але реальної дорожньої ситуації він може негативно позначитися на безпеці руху. Биття педалі гальма проявляється в тому, що в процесі гальмування машини водій відчуває, як педаль починає вібрувати, і чим більше зусилля натискання, тим потужніше вібрації. Які причини виникнення цього ефекту, і чи можна його усунути? Ці питання ми і розглянемо в даній статті.

Зміст

  • Конструкція і принцип дії системи гальмування
  • Биття педалі гальма
  • Інші можливі причини биття гальмівної педалі
  • Діагностика
  • Що робити якщо б’є педаль гальма
  • Відео на тему

Конструкція і принцип дії системи гальмування

Схема гальмової системи автомобіля: 1 — гальмовий диск; 2 — скоба гальмового механізму передніх коліс; 3 — передній контур; 4 — головний циліндр; 5 — бачок з датчиком рівня гальмівної рідини; 6 — вакуумний підсилювач гальм; 7 — штовхач; 8 — педаль; 9 — вмикач світла гальмування; 10 — гальмівні колодки задніх коліс; 11 — гальмівний циліндр задніх коліс; 12 — задній контур; 13 — кожух півосі заднього моста; 14 — навантажувальна пружина; 15 — регулятор тиску; 16 — задні троси; 17 — зрівнювач; 18 — передній трос; 19 — ручка стояночного гальма; 20 — індикатор аварійного падіння рівня гальмівної рідини; 21 — вимикач сигналізатора стоянкового гальма; 22 — гальмівна колодка передніх коліс;

Перед тим, як розглянути причини биття гальмівної педалі, слід нагадати, як влаштована система гальмування в цілому. Найпростіша складається з наступних компонентів:

  • гальмівна педаль;
  • головний гальмівний циліндр;
  • бачок для гальмівної рідини;
  • гальмівні контури (шланги, трубки);
  • робочі гальмівні циліндри.

Це перелік основних елементів, що входять до складу типової системи гальмування. Сучасні автомашини, крім зазначених деталей, комплектуються також вакуумними підсилювачами гальм і антиблокувальною системою ABS.

Концептуально система гальмування автомобіля являє собою найпростішу гідравлічну систему і функціонує за тим же принципом. При натисканні на педаль м’язове зусилля передається головному циліндрі, перетворить цю механічну енергію в гідравлічну. Тиск гальмівної рідини в гальмівних контурах зростає, і вона впливає на робочі циліндри, які в свою чергу притискують колодки до гальмівним дискам і (або) барабанам всіх чотирьох коліс. У результаті транспортний засіб спочатку сповільнюється, а потім зупиняється. Як видно, принцип дії простий.

Биття педалі гальма

Оскільки система гальмування машини є, по суті, гідравлічною системою, їй притаманні всі ті ж особливості. Зокрема, як і в будь-якій іншій гідравліці, тут спостерігається так зване зворотне вплив, коли виконавчий механізм, що повертає в гідроциліндр механічну енергію, отриману ззовні. У більшості випадків саме ця особливість гідравліки є причиною биття гальмівної педалі.

Притискні поверхні нових гальмівних дисків є ідеально плоскими, а гальмівних барабанів – ідеально круглими. Тому в процесі притиснення до них колодок не виникає зворотного впливу на робочі циліндри. Колодки рівномірно стискають диски або притискаються до барабанів. Автомобіль плавно гальмує і зупиняється.

В процесі експлуатації автомобіля диски і барабани зношуються (стираються), причому нерівномірно. Також нерідко диски і барабани викривляються з-за високої температури, що виникає в процесі гальмування. Цей дефект проявляється не завжди, а лише при певному стилі водіння – з великою кількістю частих і різких гальмувань.

У підсумку колодки в процесі гальмування притискаються до дисків і барабанів нерівномірно, а з провалами на ділянках найбільш глибокого зносу. Тобто, в місці, де диск тонше, колодка «провалюється». А де товщина ще нормальна, вона рухається у зворотну сторону, передаючи це рух через контури головного циліндру і далі – гальмівної педалі. При високій швидкості обертання поперемінні провали і повернення колодок і сприймаються водієм, як биття педалі гальма.

Промислова гідравліка для боротьби з ефектом зворотної передачі потужності оснащується перепускними клапанами. В автомобільній системі гальмування ці компоненти відсутні, тому для боротьби з цією проблемою необхідно використовувати інші методи.

Читайте також: Чому скриплять гальма при гальмуванні і що робити?

Інші можливі причини биття гальмівної педалі

Причиною биття педалі може бути нерівномірний знос не тільки дисків або барабанів, але і колодок. В процесі гальмування фракційний склад, з якого виготовляються притискні елементи, нагрівається до дуже високої температури. Незважаючи на те, що в якості армуючого матеріалу використовується азбест, досить стійкий до сильного нагрівання, навіть він виявляється нездатним протистояти значним температурним впливам. Коли притискна майданчик колодки стоншується нерівномірно, то виникає описаний вище ефект зворотного гідравлічного впливу, що викликає биття педалі гальма.

Ще одна причина даного ефекту полягає в зносі підшипника маточини. Цей дефект виникає досить рідко – напевно, тільки в тому випадку, якщо водій нерадив і не стежить за станом коліс. Тим не менш, зі списку ймовірних причин виникнення биття педалі гальма цю виключати не можна.

Іноді виною биття гальмівної педалі стає елементарна незатянутость кріплення вузлів підвіски. Правда, система гальмування тут ні при чому – вібрації від незатянутых болтів передаються спочатку кузову, а потім вже педалі. Однак виглядає це, як несправність гальм.

Діагностика

Перевірка гальмівних дисків мікрометром;

Отже, ми розглянули ймовірні причини биття педалі гальма. Як же встановити, яка з них зіграла свою негативну роль у даній конкретній машині? Для цього потрібна всебічна і ретельна діагностика. І краще всього, якщо дослідження проводяться в спеціалізованому автосервісі.

В рамках діагностичних заходів виконуються наступні роботи:

  • перевірка геометрії дисків і барабанів;
  • перевірка колодок;
  • тестування підшипників маточин;
  • огляд кріплення підвіски.

Геометрія дисків і барабанів перевіряється на спеціальному стенді, з великою точністю фіксуючому викривлення плоскої притискної майданчики диска і еліптичність внутрішньої поверхні барабана. Для визначення ступеня зносу колодок використовують штангенциркуль або мікрометр. Стан підшипників маточин з’ясовується з використанням спеціального обладнання, яке визначає величину розвалу і сходження коліс, що обертаються від нормального положення.

Що робити якщо б’є педаль гальма

Методи усунення ефекту биття педалі гальма очевидні. Це приведення до норми всіх компонентів, з-за несправної роботи яких він виникає. Найбільш простий і часто єдино можливий спосіб полягає в заміні зношеної деталі нової. При зносі дисків або барабанів потрібно купити нові і встановити їх замість колишніх. Проте конструктивні особливості цих елементів дозволяють уникнути такого витратного варіанта.

Справа в тому, що і диски та барабани виготовляються з деяким запасом по товщині. Тому їх можна обробити (проточить) на металообробному верстаті, усунувши викривлення плоскій поверхні дисків і еліптичність барабанів. Врахуйте тільки, що подібний метод можна використовувати лише одноразово. Після однієї проточки запасу по товщині не залишиться – диск або барабан стане настільки тонким, що буде викривлятися навіть при порівняно невеликому нагріванні. Водіям же, практикуючим активний стиль водіння, користуватися проточенными дисками і барабанами взагалі не рекомендується.

Що стосується усунення інших причин биття педалі гальма, то роботи полягають у заміні гальмівних колодок, установці нового підшипника маточини і ретельної протяжці всього кріплення підвіски. Правильно і якісно проведені операції стануть запорукою того, що протягом тривалого періоду ваш автомобіль буде гальмувати плавно, і ви ніколи більше не відчуєте биття гальмівної педалі.

Читайте також: Як працює вакуумний підсилювач гальм.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда