Німецький мопед другої половини xx століття виставили на аукціоні за 35 тисяч

46

У світі величезна кількість всіляких двоколісних транспортних засобів. Велика частина мотоциклів і мопедів, що мали ні з чим не порівнянний, а місцями навіть футуристичний дизайн, були зроблені в другій половині xx століття. Одним з яскравих представників мопедів 1960 років є express kavalier 115, який був розроблений в німеччині для внутрішнього ринку країни.

Німецький мопед express kavalier 115

Серед розмаїття мопедів і мотоциклів є один представник, про який мало хто чув. Це модель express kavalier 115. Двоколісний транспортний засіб з футуристичним дизайном вироблялося в німеччині для місцевого ринку, і тому воно не так відомо, як інші представники іменитих брендів.

У 1961 році німецьке об’єднання компаній zweirad union, до якої увійшли організації dkw, express і victoria представило широкій публіці мопед з досить цікавим і в той же час незвичайним дизайном. Пристрій отримав назву express kavalier. Однак серед німецьких любителів двоколісних транспортних засобів модель більше відома як»олов’яний банан”. Таку назву мотолюбителі дали пристрою за своєрідну форму штампованих деталей.

Незважаючи на те, що модель була результатом командної роботи декількох компаній, кожен з дистриб’юторів продавав мопед під власною назвою. Єдиним, що було спільного у всіх транспортних засобів – це індекс 115. Транспортний засіб продавався як dkw hummel 115, victoria 115 і express kavalier 115.

В основному виробництво мопедів було орієнтоване на німецького ринку. Тому зустріти їх за межами німеччини було досить складно. У сша ж модель express kavalier 115 взагалі не імпортувалася. Тому ті мопеди, які з’являються на американських аукціонах продаються дуже швидко і за досить великі суми.

Компанія виробник намагався продемонструвати, що мопеди можуть бути не тільки зручним засобом пересування, але і виглядати стильно і цікаво. Тому у моделі express kavalier корпус був виготовлений з штампованої сталі. Як у деяких італійських скутерів 1960 років.

Завдяки металевим накладкам кузова, він приховав від очей водія всі внутрішні деталі. Навіть приводний ланцюг мопеда повністю була захована під декоративним кожухом. Саме завдяки дизайну багатьом людям так сильно полюбився даний мопед.

Серцем двоколісного транспортного засобу є скромний двигун об’ємом 48 куб.см з вентиляторним охолодженням. Його потужність становить скромні 2 кінські сили. В якості трансмісії пристрою використовується триступенева коробкою передач.

На більшості мопедів двигун виставляється на показ. Однак в транспортному засобі компанії zweirad union, для того, щоб не псувати загальну картину зовнішнього вигляду, вирішили заховати мотор під хромованим кожухом.

Приховування «нутрощів» мопеда природно мало певного роду негативні наслідки. Для того щоб дістатися до будь-якої деталі, людині було потрібно безліч різних інструментів і часу. Однак навіть незважаючи на якусь складність в обслуговуванні, мопед все одно був досить популярний.

Відмінною рисою мопеда був не тільки його дизайн, але колір фарби. Найпоширенішим кольором був білий. Однак це був не єдиний вид фарби. Мопед також продавався в сріблясто-синім і кремовому металіку.

Виробник використовував на моделях express kavalier 115 мотор об’ємом 48 куб.см. Даний двигун володів потужністю 2 кінські сили. Пристрої оснащувалися карбюратора bing і триступінчастою коробкою передач. Охолодження двигуна було повітряним і здійснювалося за допомогою вентилятора.

Максимальна швидкість, з якою міг пересуватися мопед, становить 40 км/ч.згідно з даними взятими з документації двоколісного транспортного засобу, його витрата становила скромні 1,6 літра на 100 км шляху.

Незважаючи на те, що мопед express kavalier був випущений більше півстоліття тому, вартість цього двоколісного транспортного досить велика. У 2021 році німецький мопед був виставлений на одному з американських інтернет-аукціонів за значні 35 тис.доларів.