Ознаки забитого каталізатора

618

Практично всі сучасні машини оснащуються каталітичним нейтралізатором або, простіше кажучи, каталізатором. Цей пристрій значно скорочує викид відпрацьованих газів і зазвичай без проблем працює багато тисяч кілометрів пробігу. Однак рано чи пізно неякісне паливо або природний знос деталей приводять до його засмічення. У даній статті ми розглянемо основні ознаки забитого каталізатора, але спочатку нагадаємо, що являє собою ця деталь автомобіля.

Зміст

  • Що таке каталізатор і як він працює
  • Ознаки забитого каталізатора
  • Чому забивається каталізатор

Що таке каталізатор і як він працює

Вихлопні гази – відпрацьований продукт роботи двигуна. Він складається з багатьох токсичних хімічних сполук, які завдають серйозної шкоди здоров’ю людини і природи.

Каталізатор – пристрій, що нівелює їх концентрацію до мінімального значення. Він вмонтований в вихлопну систему автомобіля між мотором і глушником.

Каталізатор складається з трьох основних частин:

  • Фільтруючий елемент або носій. Він складається із сотень – осередків, в яких при високій температурі відбувається нейтралізація (згоряння) шкідливих газів і залишків палива.
  • Теплоізолятор. Необхідний для збереження необхідної температури всередині пристрою.
  • Металевий кожух з вентиляційною перфорацією. Оберігає від випадкового дотику розпеченого устрою, захищає виріб.

Роботу каталізатора контролюють датчики. Перший з них розміщено до нейтралізатора. Він фіксує інформацію про кількість незгорілого палива у вихлопних газах. Інший датчик контролює якість відпрацьованих газів на виході каталізатора. Інформація від датчиків передається на ЕБУ двигуна, який регулює подачу пального.

З часом стільниковий структура каталізатора забивається і пристрій перестає виконувати своє призначення. Далі ми розглянемо основні ознаки забитого каталізатора.

Ознаки забитого каталізатора

Ознаки забитого каталізатора важко не помітити. Зазвичай дана несправність проявляється наступним чином:

  • Двигун втрачає потужність, обороти набираються з працею.
  • Збільшується витрата пального.
  • На приладовій панелі з’являється інформація про помилку «Check Engine».
  • Виникають проблеми при запуску двигуна.

При появі ознак забитого каталізатора його потрібно перевірити. Для цього можна притулити до виходу глушника руку або папір. Вихід відпрацьованих газів повинен бути відчутним і бути імпульсним.

Інший спосіб перевірки грунтується на тому, як двигун набирає обертів. При запущеному двигуні в нейтральному положенні КПП потрібно натиснути на педаль «в підлогу». Якщо при цьому стрілка тахометра зупиняється на показнику 3 000 об/хв і вище не піднімається, то це може сигналізувати про проблеми з каталізатором.

Найбільш дієвим є метод установки манометра замість датчика, який йде перед каталізатором. Таким чином перевіряється тиск в системі. Воно повинно відповідати значенню 0,3 кгс/см3. При цьому тахометр повинен показувати 2 500 об/хв. Мінусом такого способу є складність її установки. Залізо системи настільки приварюється, що роз’єднати їх частини звичайним шляхом не так просто.

Більш прийнятний варіант: установка замість свічки мотор – тестера, який також показує рівень тиску в системі.

Читайте також: Заміна каталізатора на полум’ягасник — плюси і мінуси.

Чому забивається каталізатор

Якщо виключити випадки участі машини в ДТП або пошкодження вихлопної системи в результаті наїзду днищем на перешкоду, то основних причин три.

Погана якість пального. При його згорянні температурний режим може бути вище допустимого. Складові основного елемента, носія, оплавляються і виходять з ладу. Присадки з частками заліза, що додаються в паливо, нейтралізують робочу поверхню сот. В результаті хімічна реакція припиняється, каталізатор перестає працювати.

Засмічення стільникового фільтра. Клітинки забиваються нагаром, сажею і т. д. Це перешкоджає проходу через них вихлопних газів.

Природний знос деталі. Екстремальний температурний режим, в якому працює пристрій, скорочує термін його роботи. Матеріал старіє і руйнується. Також може вплинути на роботу нейтралізатора агресивна манера водіння: часта перегазування, різкі старти та ін.

Крім цього, негативний вплив робить холодна вода, яка обливає каталізатор під час руху в погану погоду.

Читайте також: Чому машина глохне при натисканні на газ.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда