Ознаки зносу маслозйомних ковпачків

483

Двигуни сучасних автомобілів мають в своїй конструкції багато зовсім невеликих, але дуже важливих для його справного функціонування деталей. Якщо вчасно не виявити те, що вони прийшли в непридатність і не вжити відповідних заходів, то наслідки цього для силового агрегату, і, відповідно, бюджету і нервів автолюбителя можуть бути найсумнішими. До числа таких «дрібниць» відносяться маслос’емниє ковпачки.

Вони є частиною конструкції газорозподільного механізму (ГРМ) двигуна внутрішнього згоряння автомобіля. Розміри їх зовсім невеликі і розташовуються вони аж ніяк не на виду, а всередині двигуна.

Як ви могли зрозуміти, дана стаття буде присвячена маслосъемным ковпачкам. Тут ви дізнаєтеся, навіщо потрібні маслос’емниє ковпачки і які ознаки їх зносу.

Зміст

  • Що такі маслос’емниє ковпачки
  • Знос маслозйомних ковпачків
  • Ознаки зносу
  • Наслідки зносу маслозйомних ковпачків
  • Як змінюють маслос’емниє ковпачки?
  • Відео на тему

Що такі маслос’емниє ковпачки

Клапан і маслос’емниє ковпачки.

Маслос’емниє ковпачки необхідні в двигунах для того, щоб запобігати потраплянню масла і дрібного сміття в камери згоряння. Їх нерідко називають клапанними сальниками, і це найменування в повній мірі відображає ту роль, яку вони виконують.

Розташовуються маслос’емниє ковпачки безпосередньо на штоках клапанів, і складаються з трьох основних частин:

  • Підстава;
  • Власне ковпачок;
  • Пружина.

Підстава являє собою втулку, виготовлену зі сталі. Вона відіграє роль каркаса цій деталі і надає їй необхідну міцність. Власне ковпачок — це основний елемент деталі. Його виготовляють з спеціальної, стійкої до високих температур і впливу сили тертя гуми. Ковпачок встановлений усередині втулки, і будучи змонтованим на клапан, щільно облягає шток і знімає масло. А пружина монтується в спеціальній кільцевої виїмці ковпачка і забезпечує максимально щільне його прилягання до штоку.

Що стосується масла, які ці ковпачки повинні знімати, то воно подається у газорозподільний механізм масляним насосом. Воно призначене для змащування деталей ГРМ, відчувають на собі тертя, і збільшення їх ресурсу. У той же самий час його потрапляння всередину циліндрів через клапанні групи вкрай небажано, оскільки, згораючи, воно утворює нагар, яке утворюється на їх стінках.

Слід зауважити, що в сучасних двигунах внутрішнього згоряння маслосъемным ковпачкам доводиться функціонувати в досить жорстких умовах високих температур і підвищених механічних навантажень. Крім того, на них негативно впливають речовини, що містяться у знімається мастильної рідини. Тому виробники маслозйомних ковпачків використовують для їх виготовлення найбільш довговічні, стійкі до тертя, термічного та хімічного впливу матеріали.

Знос маслозйомних ковпачків

Як і будь-яка інша деталь двигуна внутрішнього згоряння, регулярно відчуває на собі цілу комбінацію негативних впливів різного роду, маслос’емниє ковпачки поступово, але неухильно зношуються. Їх найбільш навантажена гумова частина з часом втрачає еластичність, в ній з’являються тріщини. Крім того, з плином часу і під впливом високих температур неминуче слабшає притискна сили пружини. В результаті знос маслозйомних ковпачків призводить до того, що масло не знімається з штоків клапанів і воно потрапляє в камеру згоряння ДВЗ.

Як показує практика, ресурс маслозйомних ковпачків, що встановлюються в сучасних двигунах внутрішнього згоряння, складає приблизно 100 000 кілометрів пробігу. Після того, як автомобіль пройшов відстань, вони підлягають заміні. Фахівці також рекомендують міняти маслос’емниє ковпачки і в двигунах автомобілів, які протягом тривалого часу були виведені з експлуатації.

Крім того, нерідко трапляється так, що маслос’емниє ковпачки з тих чи інших причин зношуються передчасно. У таких випадках вони, зрозуміло, також потребують заміни на нові. Про те, що час такого роду ремонту двигуна прийшло, свідчить кілька характерних ознак.

Ознаки зносу

Маслос’емниє ковпачки.

Про знос маслозйомних ковпачків можуть свідчити такі ознаки:

  • Істотно виріс витрата масла;
  • Поява нагару на електродах свічок запалювання;
  • Поява вихлопних газів синього кольору в момент прогріву двигуна.

Збільшення «масляного апетиту» двигуна при зносі маслозйомних ковпачках цілком логічно і зрозуміло. Справа в тому, що та мастильна рідина, яка не знімається ними зі штоків клапанів, потрапляє в циліндри і згоряє. Відповідно, вона безповоротно втрачається системи змащування силового агрегату, і доводиться доливати масло частіше, ніж зазвичай.

Оскільки масло згорає, то продукти горіння, які мають синій колір, виходять назовні, забарвлюючи в відповідний колір вихлопні гази. Коли двигун розігрівається, то масло згорає практично повністю, тому синій дим зникає.

Кромо цього, якщо масло, не зняте ковпачками, потрапляє в циліндри, то його найдрібніші краплі осідають і на електродах свічок запалювання. Відповідно, після згоряння на них утворюється нагар.

Читайте також: Двигун їсть масло — чому і що робити?.

Наслідки зносу маслозйомних ковпачків

Як тільки починають проявлятися перераховані ознаки зносу маслозйомних ковпачків, слід зайнятися перевіркою газорозподільної системи автомобіля, причому особливу увагу необхідно приділити саме маслосъемным ковпачкам. Досвідчені автолюбителі роблять це самостійно, менш досвідчені відправляються на станцію технічного обслуговування, де діагностику проводять досвідчені фахівці.

Слід зауважити, що експлуатувати двигун з зношеними маслос’емних ковпачками категорично не рекомендується. Як показує практика, якщо ігнорувати цей дефект і не усувати його, то практично неминуче:

  • Знизиться потужність силового агрегату;
  • На холостому ходу він почне періодично глухнути;
  • Обороти стануть «плавати»;
  • Значно впаде компресія;
  • На циліндрах, поршнях і клапанних сідлах з’явиться нагар.

Що стосується нагару, то його поява — це дійсно дуже серйозний «дзвіночок», оскільки його утворення цілком може призвести до дуже дорогого капітального ремонту силового агрегату.

Як змінюють маслос’емниє ковпачки?

Якщо автовласник виявляє, що маслос’емниє ковпачки на його машині зносилися, то їх необхідно замінити. Цю процедуру успішно здійснюють майстри станцій технічного обслуговування автомобілів.

Спочатку вони дають двигуну охолонути, після чого демонтують кришку ГРМ. Далі на розподільчому та колінчастому валу вони роблять відповідні позначки, після чого знімають распредвал. На наступному етапі клапани «рассухариваются» (тобто з них знімаються штовхають пружини), з них демонтуються несправні маслос’емниє ковпачки. Для цього фахівці найчастіше використовують або звичайні пасатижі, або спеціально призначену для цієї мети цангу. Потім штоки клапанів змащуються маслом, після чого на них надягають нові маслос’емниє ковпачки. Далі складання газорозподільного механізму автомобіля здійснюється в зворотному порядку.

Читайте також: Чому масло потрапляє в повітряний фільтр.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда