Що таке динамометричний ключ і як ним користуватися

551

З приводу того, чи потрібен звичайним автолюбителям динамометричний ключ, ведуться довгі і палкі суперечки. А між тим, все в цій ситуації, загалом-то, досить просто. Давайте розберемося, що таке динамометричний ключ, як ним користуватися і як зберігати.

Зміст

  • Що таке ключ динамометричний
  • Види динамометричних ключів
  • Так чи потрібен автовласникові динамометричний ключ
  • Як користуватися динамометричним ключем
  • Відео на тему

Що таке ключ динамометричний

За своєю суттю це звичайний ключ, який оснащується динамометром, і дозволяє затягувати різьбові з’єднання з точно заданим зусиллям. Іншими словами, якщо в документації до вашого автомобіля сказано, що затягування гайок на колесах повинна проводитися з зусиллям 110 ньютон метрів, то забезпечити цю умову ви зможете тільки за допомогою динамометричного ключа. Саме точність моменту затягування того чи іншого вузла або з’єднання, і є перевагою, яку забезпечують динамометричні ключі. Розглянемо тепер основні різновиди даного інструменту.

Види динамометричних ключів

Зверху вниз: шкальний, стрілочний, електронний та граничний динамометричні ключі

Динамометричні ключі можна розділити на два основних типи:

  • Індикаторні;
  • Граничні;

Індикаторні динамометричні ключі в свою чергу бувають:

  • Шкальными;
  • Стрілочними;
  • Електронними;

Найбільш високою точністю володіють звичайно ж електронні ключі, тоді як інші два види, які не можуть похвалитися високою точністю показань.

Що ж стосується граничних ключів, то потрібне значення зусилля тут виставляється перед початком роботи. А коли ви досягаєте цього значення, ключ видає клацання або ж спрацьовує інший механізм сигналізації.

В основному, ті, хто користується таким інструментарієм, вибирають ключі граничні. Електронні ключі надто дорогі, до того ж в побуті для простого автолюбителя і не потрібно ідеальна точність. Крім того, не завжди зручно контролювати показання динамометра. А з граничним ключем, все досить просто. Виставив потрібне значення і працюєш, не відволікаючись ні на які шкали, стрілки, циферблати. Тому навіть досвідчені майстри на СТО, віддають перевагу саме ключі граничного типу. До того ж, придельные динамометричні ключі довше зберігають високу точність роботи, в порівнянні з індикаторними не електронними аналогами.

Існують так само ключі односторонні і реверсивні. Перші придатні тільки для затягування правої різьби, а другі можуть працювати і з лівої нарізкою. Отже, реверсивні моделі будуть набагато досконаліше.

Розрізняються динамометричні ключі і по діапазону вимірюваних зусиль. Найменші з них працюють в діапазоні від одного до шести Ньютон метрів, а найбільш поширені автомобільні динамометричні ключі можуть працювати в діапазоні від сорока до двохсот НМ.

Читайте також: Що таке ГБЦ в автомобілі.

Так чи потрібен автовласникові динамометричний ключ

Деякі власники автомобілів і навіть деякі автомеханіки стверджують, що динамометричний ключ, загалом-то для звичайного автолюбителя, річ марна і непотрібна. Колеса мовляв, можна затягнути і без особливої точності, а все інше вже доля спеціаліста.

Між тим, самі ці умільці не заперечують, що ремонт та заміну багатьох вузлів на своїх автомобілях, вони проводять самостійно. Інша справа, що з часом з’являється досвід і досить-таки точне відчуття достатності прикладається зусилля, особливо коли це рідна і наскрізь знайомий автомобіль. А що робити тим, у кого такого досвіду немає? Зарваные болти, зламані шпильки, лопнули гайки або головки, все це може стати результатом відсутності динамометричного ключа. Особливо сьогодні, коли в автомобілях іноземного виробництва, активно застосовуються різні сплави й кольорові метали.

Крім того, динамометричний ключ дозволяє досягати такої важливої речі, як рівномірність затягування всіх болтів або гайок, що навіть на колесі буде зовсім не зайвою, адже є ситуації, коли це обов’язкова умова.

До речі кажучи, динамометричний ключ, буде корисним і для сучасних велосипедистів. Адже нові полегшені моделі двоколісних транспортних засобів включають у себе і алюміній, карбон та інші матеріали, які при перетягуванні сполук можуть давати тріщини, руйнуватися і приходити в непридатність.

Як користуватися динамометричним ключем

Власне якихось особливих відмінностей між роботою звичайним ключем і динамометричним ключем, не існує. Ви задаєте потрібне зусилля, якщо це ключ граничний, або ж контролюєте його візуально, якщо ключ індикаторний. А далі, ви затягуєте гайку чи болт, до тих пір, поки не досягнете потрібного моменту, ось власне і все.

Єдине, що ніякі подовжувачі плеча важеля при роботі з динамометрическими ключами не допускаються. Іншими словами, якщо на звичайний ключ, ви можете надіти шматок труби, щоб збільшити прикладається зусилля, то тут такого робити не можна. Ключ звичайно ж не зіпсується, але ні про яку точності його, мова йти не буде. Тому, працювати доведеться виключно руками. Потрібні значення зусилля в тій чи іншій ситуації, слід шукати у документації до автомобіля або іншого технічного засобу, з яким ви плануєте працювати таким ключем.

Зберігати динамометричний ключ, як і будь точний інструмент, слід у чистому сухому місці, а якщо це ключ придельного типу, то його необхідно ставити на мінімальне значення зусилля, щоб пружина, яка є всередині такого ключа, була розслаблена. Тоді ключ прослужить вам довше, і довше зберігати точність показань.

Читайте також: Яка компресія має бути в двигуні.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину